zibi2 08.06.2006 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 He, he, oczywicie Jednak "subtelnoć" tej reklamy mnie powala. Dlaczego kto traktuje czytelnika publikacji było nie było technicznej jak debila ? Dla cisłoci - przenikanie ciepła z rurek na zewnštrz jest jak najbardziej przenikaniem z "wnętrza pomieszczenia". pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.06.2006 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Poszedłem tropem naszego odkrywcy. Fajnie było.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 08.06.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Rok temu to rozważałem ale wybrany projekt nie był optymalny (rozkład ścian opisany przez 1950).na 1W tobym nie kładł ale na 2W jak najbardzej.Gdybym się miał jeszcze raz budować to: 1. projekt koniecznie indywidualny, z uwzgl. m.in. rozmieszczenia rurek w ścianach2. ogrzewanie ścienne. Tu na forum Martka zakładała w zeszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 09.06.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 nie może byc zainstalowane na ścianach które znajdują się naprzeciw okien z prostego powodu, jest to ogrzewanie które prawie w 100% grzeje przez promieniowanie i promienie podczerwone które grzeją dopiero wtedy gdy natrafią na przegrodę będą wypromieniowywane na zewnątrz, bo zwykłe szyby nie stanowią dla nich przeszkody, ogrzewanie ścienne należy do ogrzewań niskotemperaturowych, doskonałe do kondesata, pompy ciepła, co jednak nie znaczy, że nie pójdzie z kotłem węglowym Znowu to promieniowanie. Ludzie - nie róbcie sobie wody z mózgu. Udział promieniowania przy ogrzewaniu elementem grzejnym o temperaturze 30 st C (jak ścienne, czy podłogówka) jest niewielki (znacznie większy jest przy zwykłym grzejniku - zasilanym wodą 60 st C). Większość ciepła ogrzewanie ścienne oddaje przez konwekcję. Zdecydowanie. Udział promieniowania rośnie z 4 potęgą temperatury - więc jest bardzo mały przy temperaturach niskich i bardzo znaczący - przy wysokich (100-200 st C) Aczkolwiek faktycznie - umiejscawianie grzejnika (jakiegokolwiek) naprzeciw okna, spowoduje, że część ciepła (wcale nie taka duża) ucieknie przez nie na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.06.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 A co z pomyłką np. z wbiciem gwoździa pod obrazek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 09.06.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 A co z pomyłką np. z wbiciem gwoździa pod obrazek?? Stosuje się folie termoczułe do wizualizacji przebiegu rurek ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 09.06.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Hej, * * * Udział promieniowania rośnie z 4 potęgą temperatury* * * ale temperatury w K 30 stopni C: 300^4 = 8,1 tys mln czego tam 60 stopni C: 330^4 = 11,9 tys mln różnica raptem 50% i zostanie łatwo wyrównana przez różnicę powierzchni grzejnika i ciany. Jaka różnica - 1000% ? Co najmniej. czyli ciana o temp 30 stopni wypromieniuje 1000/150 = 7x więcej ciepła niż grzejnik o temp. 60 st. Pewnie dlatego cian ani podłogówki nie nagrzewa się "aż" do 30st. tylko dużo mniej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 09.06.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 A co z pomyłką np. z wbiciem gwoździa pod obrazek?? hehe... i to jest jak najbardziej madre pytanie w tej dyskusji..... dlacze mnie smieszy??. nie tak dawni przewierciłem rure gazowa wieszając jakis obrazek..... trzeba było widzieć moją minę.....hahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.06.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 A ja mam milion pięcset zdięć inst. elekt. no i przyszło do małego kucia, jedno ostre stuknięcie przecinakiem i pod dwóch żyłach od Alarmu dopiero później przypomniałem sobie, że trzeba było co w moim domu jest rzeczą świętą, looknąć na nie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 09.06.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Hej, * * * Udział promieniowania rośnie z 4 potęgą temperatury* * * ale temperatury w K 30 stopni C: 300^4 = 8,1 tys mln czego� tam 60 stopni C: 330^4 = 11,9 tys mln różnica raptem 50% i zostanie łatwo wyrównana przez różnicę powierzchni grzejnika i �ciany. Jaka różnica - 1000% ? Co najmniej. czyli �ciana o temp 30 stopni wypromieniuje 1000/150 = 7x więcej ciepła niż grzejnik o temp. 60 st. Pewnie dlatego �cian ani podłogówki nie nagrzewa się "aż" do 30st. tylko dużo mniej pozdrawiam OK, ok - wszystko jasne, tyle że sam dowodzisz, że mimo wszystko udział promieniowania (procentowy) w przypadku ogrzewania ściennego jest mniejszy niż w grzejniku . Oczywista sprawa. Oblicz sobie ile ciepła wymieniane jest przez konwekcję - zobaczysz, że pewnie dwa razy tyle (jak nie więcej). Nie wciskajcie kitu z tym promieniowaniem. Tutaj naprawdę konwekcja mimo wszystko dominuje. EDIT: - poza tym wbrew pozorom, powierzchnia grzejnika wcale nie jest taka mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.06.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 O My Good!!! Myślałem, że to forum Muratora, a trafiłem na wydział Politechniki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 09.06.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 OK, ok - wszystko jasne, tyle że sam dowodzisz, że mimo wszystko udział promieniowania (procentowy) w przypadku ogrzewania ściennego jest mniejszy niż w grzejniku . ? O udziale procentowym nic nie wiem. Wyszło mi że moc promieniowana ze ciany jest ok 7x większa niż z grzejnika Jeli temperatura w pomieszczeniu i przy podłogówce i przy grzejniku jest podobna, to podejrzewam że % udział promieniowania z podłogi (ciany) jest dużo większy niż z grzejnika. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 09.06.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Obawiam się, że nie masz racji. Po pierwsze: Promieniowaniem nie ogrzejesz powietrza. Ma za małą emisyjność (absorpcyjność) - w krótkich słowach: Jest przezroczyste. Nagrzejesz różne elementy wyposażenia - łóżko, meble, ściany itp. Jako użytkownik pomieszczenia odczuwałbyś zdecydowany dyskomfort - gdyż od strony powierzchni intensywnie promieniującej byłoby Ci ciepło, a od tej drugiej - chłodno. Przykładem źródła ciepła, gdzie zdecydowanie dominuje promieniowanie jest otwarty kominek. Owszem jest to bardzo ładna rzecz i cieszy, ale jeśli chodzi o komfort ogrzewania, to pozostawia wiele do życzenia. Co do Twoich obliczeń. Błędem jest "szacowanie" samego promieniowania. Gdzieś już tutaj starałem się obalić mit promieniowania. Muszę poszukać... ...no dobra, poszukałem i znalazłem http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=70898&highlight=ogrzewanie+%B6cienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 09.06.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Obawiam się, że nie masz racji. Po pierwsze: Promieniowaniem nie ogrzejesz powietrza. Ma za małą emisyjność (absorpcyjność) - w krótkich słowach: Jest przezroczyste. Nagrzejesz różne elementy wyposażenia - łóżko, meble, ściany itp. Jako użytkownik pomieszczenia odczuwałbyś zdecydowany dyskomfort - gdyż od strony powierzchni intensywnie promieniującej byłoby Ci ciepło, a od tej drugiej - chłodno. Przykładem źródła ciepła, gdzie zdecydowanie dominuje promieniowanie jest otwarty kominek. Owszem jest to bardzo ładna rzecz i cieszy, ale jeśli chodzi o komfort ogrzewania, to pozostawia wiele do życzenia. Co do Twoich obliczeń. Błędem jest "szacowanie" samego promieniowania. Gdzieś już tutaj starałem się obalić mit promieniowania. Muszę poszukać... ...no dobra, poszukałem i znalazłem http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=70898&highlight=ogrzewanie+%B6cienne Dyskusja naprawdę zaczyna mi się podobać Ja wcale nie chcę ogrzewać powietrza, które i tak pójdzie w komin. Tylko mojš szanownš osobę, sprzęty, z którymi się stykam - krzesła, łóżko, Może też ciany żeby ze wszystkich stron przyjemnie promieniowało. W zimie przy -20 migałem z górki w t-shircie + ortalion i było mi goršco. To jest to. Niedługo musze podjšć ostatecznš decyzję grzejniki czy podłogowe (może cienne ?) Stšd dršżenie tematu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 09.06.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Skoro Ci zależy na promieniowaniu, to trzeba by ustawić promiennik o temp +200 stopni i obwiesić dom lustrami . No dobra, a tak na serio...Ja inwestuję na 100% w podłogówkę. Z jednej prostej przyczyny - niższa temperatura zasilania (i powrotu), co dla PC (w którą również mam zamiar zainwestować) przekłada się na realną oszczędność energii. Konwekcja mi nie przeszkadza - wprost przeciwnie - uważam ją na najzdrowszy i najbardziej komfortowy sposób wymiany ciepła. A na uciekające w komin gorące powietrze są sposoby (rekuperator). Zwłaszcza, że w przypadku ogrzewania podłogowego/ściennego średnia temperatura powietrza jest niższa (przy tym samym komforcie cieplnym) w związku z czym konwekcyjny ruch powietrza słabszy i generalnie mniej go ucieka, niż przy instalacji grzejnikowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 09.06.2006 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 ogrzewania płaszczznowe, podłogówka, ścienne, nie nie robi się po to żeby grzać powietrze,dla komfortu cieplnego człowieka, nie jest istotna temperatura powietrza, ale temperatura przregród,nie wiem czy byłeś kiedyś w domu letniskowym zimą, po długiej nieobecności pojawiają się goście i zaczyna się gwałowne grzanie z reguły w kominku, temperatura powietrza po niedługim czasie wynosi 25 i więcej C, a od ścian ciągnie chlodem i mimo tak wysokiej temperatury odczuwa się dyskomfort, cieplny,właśnie przy ogrzewania rozchodzi się o to, żeby te promieniowanie które wg Ciebie nie ma wpływu na komfort ogrzewania było jak największe, dlatego stosuje się ogrzewania płaszczyznowe,z których z resztą ja uważam ścienne za zdecydowanie lepszy sposób,chociażby z tego powodu że ma mniejszą bezwładność[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 11.06.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 nie wiem czy byłeś kiedyś w domu letniskowym zimą, po długiej nieobecności pojawiają się goście i zaczyna się gwałowne grzanie z reguły w kominku, temperatura powietrza po niedługim czasie wynosi 25 i więcej C, a od ścian ciągnie chlodem i mimo tak wysokiej temperatury odczuwa się dyskomfort, cieplny[/url] To ciekawe, ale faktycznie tak jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.06.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 czyli wychodzi na to ze ogrzewanie scienne bedzie komfortowe i czy promieniuje czy nie nie ma to wiekszego znaczenia wazne zeby dobrze grzalo jest tylko kwestia czy uda sie zrobic tak zeby na tych scianach co bedzie ogrzewanie nie bylo mebli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 12.06.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Nie twierdzę, że nie jest komfortowe. Uważam, że ogrzewanie płaszczyznowe (ścienne, podłogowe) to najlepszy sposób ogrzewania. Korzyść podstawowa to duża powierzchnia wymiany ciepła - co przy niewielkiej różnicy temperatur pozwala osiągnąć odpowiednią moc cieplną do ogrzania pomieszczeń.Aczkolwiek śmiem twierdzić, że mimo wszystko mylicie się uważając, że promieniowanie jest wtedy dominującym sposobem przejmowania ciepła.Proponuję trochę poczytać, trochę policzyć...sami zobaczycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 22.06.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 A czy przy ogrzewaniu sciennym musze uzyc specjalnego tynku? Jezeli tak to jakiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts