katerhasser 19.07.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 przede wszystkim grubego: 2-3 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 02.08.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 ja tez mam pytanie dot ogrzewania sciennego:- ktos wyzej napisal, ze najlepiej jest polozyc to ogrzewanie na scianie zewnetrzenej z oknem - ale czy przy sporym oknie nie bedzie "za malo tej sciany" - chodzi mi przede wszytskim o to jaka powierzchnie sciany musze przeznaczyc na te rurki, aby ogrzac np 17 metrowa sypialnie ? jesli okazaloby sie ze ta sciana z oknem wystarczy to nie byloby problemu z wierceniem i gwozdziami - rzadko wiesza sie cos na scianie z oknem - firanki, zaslony i problem z glowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 02.08.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 ja tez mam pytanie dot ogrzewania sciennego: - ktos wyzej napisal, ze najlepiej jest polozyc to ogrzewanie na scianie zewnetrzenej z oknem - ale czy przy sporym oknie nie bedzie "za malo tej sciany" - chodzi mi przede wszytskim o to jaka powierzchnie sciany musze przeznaczyc na te rurki, aby ogrzac np 17 metrowa sypialnie ? jesli okazaloby sie ze ta sciana z oknem wystarczy to nie byloby problemu z wierceniem i gwozdziami - rzadko wiesza sie cos na scianie z oknem - firanki, zaslony i problem z glowy Wydaje mi się że tej ściany może być mało . Nie liczyłem jeszcze wydajności takiego ogrzewania - będę strzelał 100-150 w/m2 jest chyba osiągalne . Jak znasz zapotrzeboeanie na ciepło to siobie policz . Jak mi podasz parametry ściany to w wolnej chwili mogę policzyć wydajność takiego grzejnika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.11.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Podciagam temat. Przy próbach urządzenia salonu przez moją żonę podłogówką nie zdołam go ogrzać. Żonka chce za dużo parkietu na podłodze Więc na 80% skończy się na podłogówce w cześci salonu pod płytkami oraz na ogrzewaniu ściennym. Tak więc temat mnie interesuje to wywlekam go do góry. http://www.palmer.com Polecają rury radianox ale ja mam zamiar zrobić to normalnie na pex. Jak pisał 1950 - można Z rurką podłogową ( fi16) kupię 100m rurki fi14. Na stronce palmera przy 45st moc podaja na 120W/m2 ściennego. Trzeba tylko zdecydować czy położyć na większej powierzchni i puścić niższą temperaturę z roździelacza podłogówki czy położyć mniej rurek i zasilić to przez osobną głowicę na 40st. Z tego co piszą normalny tynk cementowo wapienny jak najbardziej się nadaje. Trzeba dać włókien albo siatkę w ostatnia warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 07.11.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 http://www.palmer.com Polecają rury radianox ale ja mam zamiar zrobić to normalnie na pex. Jak pisał 1950 - można Z rurką podłogową ( fi16) kupię 100m rurki fi14. Na stronce palmera przy 45st moc podaja na 120W/m2 ściennego. Trzeba tylko zdecydować czy położyć na większej powierzchni i puścić niższą temperaturę z roździelacza podłogówki czy położyć mniej rurek i zasilić to przez osobną głowicę na 40st. Z tego co piszą normalny tynk cementowo wapienny jak najbardziej się nadaje. Trzeba dać włókien albo siatkę w ostatnia warstwę. Obejrzałem sobie tę ich stronkę i filmik instruktarzowy . Nie wiem na jakim podłożu chcesz kłaść ścienne - zwróć uwagę że oni tam kładą rurki na jakimś materiale izolacyjnym . Jeżeli położusz bezpośrednio na ścianie to 100 czy tym bardziej 150 W/m2 nie uzyskasz .Szacuję połowę tej wartości - no może trochę więcej . Cóż - pobrałem znowu kan-co , dokonałem obliczeń i wychodzi na to że 150 W/m2 jest do osiągnięcia - parametry lepsze niż przy podłogówce . Nie mniej jednak ten typ dogrzania pomieszczeń wydaje się ciekawym rozwiązaniem i też biorę go pod uwagę - tylko ja chcę to zrobić w łazienkach > tam gdzie mam za mało podłogi . Jeżeli chodzi o salon i inne pomieszczenia z drewnem na podłodze to warto rozważyć parkiet lamelowy , panele , parkiet przemysłowy . Nadają się do podłogówki , trzeba tylko zasilić wyższą temperaturą lub zagęścić ułożenie rurek . U mnie będzie podłogówka w całym domu , na to drewno > wyjątek to łazienki , hole i kuchnia ( w salonie jakoś mi płytki nie leżą ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 07.11.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 A czy przy ogrzewaniu sciennym musze uzyc specjalnego tynku? Jezeli tak to jakiego? Specjalnego, np gipsowo - wapiennego Knauf MP 75 G/F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 07.11.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Nie pamiętam jakie wartości mocy ściennego wyszły mi w kan-co .Niedawno robak internetowy zjadł mi dysk i jeszcze nie odtworzyłem wielu rzeczy ale z tego co pamiętam to ze ściany nie uzyskasz większej mocy niż z podłogi > głównie z powodu dużej różnicy temperatur po obu stronach takiego grzejnika (moje szacunki były przy 10 cm styro na scianie i w podłodze . Gdyby zrobić ścienne na dodatkowej płycie izolacyjnej to te 150 W jest pewnie osiągalne .Jak znajdę czas i zaktualizuję oprogramowanie to pokuszę się o ponowne wyliczenia -> a może ktoś to policzył i wie .Właśnie w poprzednim poście skorygowałem swoje wypowiedzi co do mocy ściennego - jak najbardziej ,w ścianie z 10 cm styro te 150 W jest mozliwe - policzyłem i przepraszam za wprowadzenie zamieszania .Ja chwilowo musiałem z rozpoczęciem budowy gwałtownie wychamować - dzięki "uprzejmości jednych sąsiadów" zamiast rozpocząć bydowę miesiąc temu pozwolenie odebrałem dopiero wczoraj i prawomocne stanie się pewnie za jakieś półtora miesiąca (a miał być stan surowy jeszcze w tym roku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 07.11.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 A czy przy ogrzewaniu sciennym musze uzyc specjalnego tynku? Jezeli tak to jakiego? Specjalnego, np gipsowo - wapiennego Knauf MP 75 G/F Można też do zwykłego tynku dodać specjalne włókna (jak przy podłogówce ) i prawdopodobnie będzie ok . Chodzi głównie o to aby był on trochę elastyczny i nie pękał w wyniku rozszerzania rurek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 08.11.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 A jakby tak dać otulinę przeciętą wzdłuż na pół ??Tą połówkę rurki od ściany by osłaniała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 08.11.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Jabko - mi się wydaje, że nie rozwiążesz problemu w ten sposób. Na mój gust gruby tynk z rurkami to coś w rodzaju płyty ogrzewania podłogowego, która cała się nagrzewa od rurek. I lepiej by było dać coś izolującego pomiędzy ten tynk z rurkami, a ścianę.Zaznaczam, że nic nie obliczałem - tak sobie tylko myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 13.11.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 A jakby tak dać otulinę przeciętą wzdłuż na pół ?? Tą połówkę rurki od ściany by osłaniała ? Proponuję wejść na stronę http://www.kan.com.pl - ściągnąć sobie programik kan-co , w nim - w opcji grzejnika podłogowego zapodać parametry ściany i sądzę że wynik nie będzie obarczony 100% błędem . Ja wrzuciłem ścianę 3W z porotermu 25 i 11,5 z 10 cm styro w środku i dla rurek fi 14 zalanych w 4 cm tynku , przy 5 cm rozstawie rurek dostałem coś w okolicach 150 w/m2 . Sprawdziłem też że grubość ściany pod rurkami (między rurką a styropianem ) w niewielkim stopniu wpływa na moc grzejnika - można by na ten temat dyskutować . Z pewnością wpływa na akumulacyjność ściany . Dołożenie pod rurki przeciętego peszla nic nie zmieni - i tak cała ściana się nagrzeje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 13.11.2006 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 A czy nie brudzi się bardziej ta ściana ze względu na konwekcję ciepła? Wprawdzie to niskotemperaturowe, ale zwsze jakaś zwiększona cyrkulacja będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.11.2006 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 nie brudzi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil 14.11.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 mnie tez podoba sie idea ogrzewania sciennego nie mniej jednak urcze ostatnio chodzi mi po glowie nowa mysl jesli mowimy o systemie ogrzewania to powinnismy myslec tak 1) wyliczam zapotrzebowanie na cieplo np dla salonu- wychodzi mi powiedzmy 350 Watt 2) powierzchnia scian + sufit+ podloga w salonie to okolo 70 m2 3) wspolczynnik wnikania ciepla od tych scian i podlog do powietrza srednio wynosi jakies minimum 10 W/m2K z tych faktow wynika, ze wystarcza mi roznica temperatur miedzy tymi przegrodami a powietrzem okolo pol stopnia celsjusza aby cieplo od tych scian i stropow pokrywalo zapotrzebowanie na cieplo mojego salonu idac dalej tym tropem moge wyliczyc o ile ochlodza sie moje sciany i strop jesli bede nimi grzac salon zapotrzebowanie na cieplo salonu na dobe to 350 watt*3600sekund*24 godziny=30,24 MJ (lub inaczej 8,4 kWh) ile to bedzie w przeliczeniu na spadek temperatury moich scian? masa scian+ stropu to okolo 25 ton cieplo wlasciwe to okolo 1000 J/kg°C czyli spadek temperatury po dobie wynosi: 30240000/1000/25000=1,2 °C oczywiscie dziala to tez w druga strone czyli wystarzczy troche podniesc temperature w pokoju (np za pomoca kominka) i sciany domu szybciutko pochlaniaja te energie- ktora pozniej beda mogly oddawac o co mi chodzi? a no o to ze dzisiejsze domy cieple jak moj o k=0,18 W/m2K maja na tyle male zapotrzebowanie na cieplo, ze odpowiednio projektujac sciany mozna uzyskac bajeczny wprost komfort termiczny o jakim w przeszlosci mozna bylo tylko pomarzyc w dzisiejszych cieplych domach zbudowanych z glowa mozna na prawde komfortowo mieszkac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil 14.11.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 dla porownania ta sama sytuacja - ten sam salon w "starych " standardach czyli sciany ocieplone jakims 4 cm styro mamy straty ponad 1000 Watt a zakladajac domy z cegly nieocieplone (ludzie do dzis ak mieszkaja) wychodzi okolo 3000 Watt pewnie nie kazdy zdaje sobie sprawe z tego o ile dzisiejsze standardy przewyzszaja to do czego bylismy wczesniej przyzwyczajeni (potem ktos sie moze dziwic ze ma w zimie zimne kaloryfery ) wybaczcie ze tak sie nad tym rozczulam ale to jest piekne to jest kosmiczny postep- jeden rzad wielkosci jestesmy do przodu dzisiejsze domy mozna na prawde zagrzac dwoma farelkami po 1200 watt kazda kto nie pamieta jak sie kiedys dogrzewal farelka gdzies w zimnych budowlach- toz taka farelka to byla jak zabawka- ot wystarczalo zeby sie ogrzac jak dmuchalo prosto na nas a dzisiaj ?- po prostu komfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 14.11.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 "mirmil"Ja też będę miał miał dom ultraenergooszczędny, ale biorę pod uwagę tylko podłogówkę albo/i sufitówkę. Podłogówka do utrzymania minimalnej temperatury (np 15 st. C), a sufitówka do szybkiego podgrzania pomieszczenia do żądanej temperatury i odpowiednio szybkich reakcji na zmiany zapotrzebowania na ciepło. Przez większość roku boję się przegrzania pomieszczeń. Co Ty na to? ps. sorry, że wątku o ogrzewaniu ściennym, ale być może warto łączyć te rodzaje ogrzewania ze sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.11.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 z ogrzewań płaszczyznowych ogrzewanie ścienne to najgorszy sposób ogrzewania, przepraszam ale się rąbnąłem chciałem napisać SUFITOWE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 14.11.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 z ogrzewań płaszczyznowych ogrzewanie ścienne to najgorszy sposób ogrzewania, Na pewno lepsze niż sufitowe, a w wielu przypadkach (sypialnie, mała powierzchnia wolnej podłogi, zaplanowane dywany..) także lepsze niż podłogowe. Wszystko zależy od wielkości i funkcji pomieszczenia - czy ma być duża bezwładność ogrzewania, czy musi być możliwość szybkiego nagrzania itp. rafgam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 14.11.2006 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 z ogrzewań płaszczyznowych ogrzewanie ścienne to najgorszy sposób ogrzewania, Na pewno lepsze niż sufitowe, a w wielu przypadkach (sypialnie, mała powierzchnia wolnej podłogi, zaplanowane dywany..) także lepsze niż podłogowe. Wszystko zależy od wielkości i funkcji pomieszczenia - czy ma być duża bezwładność ogrzewania, czy musi być możliwość szybkiego nagrzania itp. rafgam rafgam wyrażasz się nieprecyzyjnie. Co chcesz nagrzewać? Cały pic polega na tym, żeby nie nagrzać, a czuć ciepło. A z sufitówki tak szybko bym się nie wycofywał, bo przy niskich parametrach zasilania (np 30 st. C) albo małej powierzchniowej gęstości mocy mat na prąd ciepło w małym stopniu gromadzi się pod sufitem, bo stamtąd spycha je zimniejsze powietrze z wentylacji. Oczywiście jak ktoś wentyluje pomieszczenia (ale mówimy o rozwiązaniach komfortowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 15.11.2006 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 przepraszam, ale się rąbnąłem chciałem napisać SUFITOWE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts