Zbigg 10.12.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 byłbym zapomniał... czy są jakieś preferencje co do matriałów, z których powinny byc wykonane ściany zewnętrzne/nośne? Planuję silkę 24 + ocieplenie... Zdecydowanie łatwiej montuje się miedziane sciennego ogrzewania do gazobetonów, trochę więcej pracy jest przy "porothermie". W przypadku karton-gipsowych modułów ogrzewania to technika mocowania jest analogiczna do mocowania normalnych płyt k-g - klej/wkręty. wicekK Aby ogrzewanie ścienne spełniało swoją role, ściana musi mieć U<0,35W/(m2K) Tak wyglądają przymocowane moduły miedziane przed zatynkowaniem Jeśli jest to kwestia montażu... to jakoś chyba dam radę (no, może raczej ktoś, kto bedzie to montował ) Pytałem raczej w kontekście pojemności/bezwładności cieplnej samej ściany (straty na ogrzanie ściany). Być może z definicji odpada ogrzewanie ścienne na ścianie z silki? A może jest dokładnie odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 10.12.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 No RAPczyn - piękna robota .Ciekaw jestem czy już działa i jakie efekty grzania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlsruhe 10.12.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 http://www.noe-gestalten.at/serien/wandheizung_rossatzbach.jpg http://www.noe-gestalten.at/serien/lehm_spritz.jpg http://www.bastelitis.de/wp-content/wandheizung-trocknet.jpg Ostatnie zdjecie pokazuje, gdzie nie powinno sie wbijac gwozdzi czyli tynk gliniany na ogrzewaniu sciennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 10.12.2007 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Tamto zdjęcie jest z 2006 roku. Instalacja działa, mieszkańcy zadowoleni . Sąsiedzi również mają, ale jeszcze nie mieszkają. TU są zdjęcia (Niemcy) na których lepiej widać instalacje ogrzewania ściennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigg 21.01.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Podrążę jeszcze ten wątek, może ktoś odpowie...Jak to jest z zapowietrzaniem się instalacji ogrzewania ściennego?Zdaje się, że może to być poważny problem. Aby go rozwiązać potrzebny jest (podobno specjalistyczny) sprzęt i... jak zwykle trochę gotówki, aby zapłacić za usługę.Czy to prawda, że zapowietrzenie ogrzewania ściennego to nie to samo małe piw(k)o, co w przypadku tradycyjnych instalacji? Z czego to wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.01.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 instalacja ogrzewania ściennego się nie zapowietrza, wynika to ze średnicy stosowanych rur, maksymalnie 12 mm, jak ktoś chce to może dać większe średnice, ale wtedy będzie miał kłopoty właśnie z odpowietrzeniem instalacji, chociaż to też można opanować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 21.01.2008 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Montuje się odpowietrznik ręczny w puszcze podtynkowej, która jednocześnie pokazuje tynkarzowi grubość tynku, lub odpowietrza się maszyną odpowietrzająco-przepłukującą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigg 21.01.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 1950, dzięki za błyskawiczną odpowiedź... Czy możesz napisać dlaczego dla rur do 12 mm instalacja się nie zapowietrza? I jak to jest z tym doborem średnicy? Zależy to pewnie od kilku (wielu?) czynników (powierzchnia (i rodzaj?) ściany zewnętrznej, kubatura do ogrzania, sposób ułożenia instalacji, temperatura zasilania...) Zakładam pompę ciepła jako niskotemperaturowe źródło ciepła, a podłogówki... no cóż... wciąż się boję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigg 21.01.2008 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Montuje się odpowietrznik ręczny w puszcze podtynkowej, która jednocześnie pokazuje tynkarzowi grubość tynku, lub odpowietrza się maszyną odpowietrzająco-przepłukującą. o! i już? tylko odpowietrznik? no to chyba nie ma się czego bać... Zakładam, że jedyny problem to taki, że ten odpowietrznik musiałby być gdzieś w najwyższym punkcie instalacji, tzn w pobliżu sufitu. Czy taki odpowietrznik byłby jeden dla całej instalacji? Czy w domu z poddaszem użytkowym, każdy obwód (lub poziom?) miałby swój odpowietrznik? Czy obie metody (odpowietrznik i maszyna) są tak samo skuteczne? Czy też może są takie przypadki, że tylko maszyna da radę? Jeśli tak, to czy taka usługa jest, hm... jakby to ująć... "w miarę standardowa"? To znaczy, że nie będę musiał kilka dni szukać firmy, która to wykona? (No, i żebym przy tym nie zbankrutował ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.01.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 przy małch średnicach rur powietrze znajdujące się wewnątrz instalacji przy jej napełnianiu jest "zabierane" przez wodę powodując jej bezproblemowe odpowietrzanie, przy dużych średnicach robią się w najwyższych miejscach korki powietrzne które skutecznie blokują możliwość grzania, dlatego rada dotycząca odpowietrznika, ale to nie zawsze jest skuteczne, zależy to od sposobu prowadzenia ruro co chodzi z tym prowadzeniem możesz zaobserwować na zdjęciach powyżej,tam gdzie tynkują, meander jest prowadzony poziomo, i tutaj raczej nie powinno być problemu z odpowietrzeniem po zastosowaniu na górze jednego odpowietrznika,na zdjęciu pokazującym gdzie nie powinno się wbijać gwoździ, już może być problem z odpowietrzeniem, zasadniczo na każdym zakręcie u góry powinien być odpowietrznik, a to jest bez sensu, z doświadczenia wynika, że górną granicą średnic stosowanych przy wykonywaniu ogrzewania ściennego jest średnica 12 mm, jak powiedziałem są tacy co stosują typowe fi 16 mm i też jest dobrze,ale jak się nie wie jak to zrobić to można mieć problemy,ponad to zbyt duże średnice rur zwiększają grubość tynku który musi je przykryć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 22.01.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Myślę, że te meandry na ścianie pokrytej tynkiem glinianym nie musząpochodzić od rurek wodnych, to może być po prostu ogrzewanieelektryczne, zrealizowane podobnymi kablami grzejnymi : http://img442.imageshack.us/img442/6595/kabsp6.jpg A rurki, owszem, stosuje się nawet takie cienkie : http://img180.imageshack.us/img180/4733/kleiniv2.jpg Mogą być ukladane niekoniecznie meandrami, można łączyć końcedo wspólnych kolektorów, podobnie jak np. w chłodnicy samochoduwtedy wystarcza jeden wspólny odpowietrznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.01.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 hes, topik jest o wodnym ogrzewaniu ściennym i o tym pisał RAPczyn, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 23.01.2008 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Bio-Clina stosuje np. maty z rurek PP o średnicy 4-5mm. Ostatnio spotkałem się z Panią architekt i jej ekipa stosowała fi16 i 80mm tynku. Paradigma stosuje rurki Cu fi8 i dają 35mm tynku. Taki przegląd sytuacji. Faktem jest, że łatwiej porwać jest bąbelki powietrza ciśnieniem wody przy średnicy 12mm niż 16mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.10.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 W moim domu na parterze mam we wszystkich pomieszczeniach poza spiżarnią ogrzewanie podłogowe. Jednak z obliczeń, potwierdzonych później eksploatacją wynikało, że ogrzewanie to nie wystarczy w łazience, nawet przy niewielkim rozstawie rurek. Dlatego Na dwóch ścianach łazienki zamocowałem rurki pex-al-pex 16/2mm, takie same jak w ogrzewaniu podłogowym przykrywając je maszynowym tynkiem gipsowym. Otrzymałem stosunkowo tanie dogrzanie pomieszczenia łazienki, w której temperatura jest wyraźnie wyższa niż w pozostałych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 19.01.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Szczerze mówiąc ciężko znaleźć specjalistów od ogrzewania ściennego, nawet nie bardzo wiem gdzie i jak i szukać. Póki co rozesłaliśmy zapytanie do firm, które montują pompy ciepła wraz z takim ogrzewaniem. Niektórzy starszą, że tynki na bank pękają na takim ogrzewaniu... Patrząc na temat jako laik, wydaje mi się, że nie powinna to być wielka filozofia, bo czym tak naprawdę rówżni się rozłożenie takiej instalacji od rozłożenia unstalacji ogrzewania podłogowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.01.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Szczerze mówiąc ciężko znaleźć specjalistów od ogrzewania ściennego, nawet nie bardzo wiem gdzie i jak i szukać. Póki co rozesłaliśmy zapytanie do firm, które montują pompy ciepła wraz z takim ogrzewaniem. Niektórzy starszą, że tynki na bank pękają na takim ogrzewaniu... Patrząc na temat jako laik, wydaje mi się, że nie powinna to być wielka filozofia, bo czym tak naprawdę rówżni się rozłożenie takiej instalacji od rozłożenia unstalacji ogrzewania podłogowego? instalacja w zasadzie nie różni się od podłogówki, tak samo trzeba ją wyliczyć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 19.01.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Szczerze mówiąc ciężko znaleźć specjalistów od ogrzewania ściennego, nawet nie bardzo wiem gdzie i jak i szukać. Póki co rozesłaliśmy zapytanie do firm, które montują pompy ciepła wraz z takim ogrzewaniem. Niektórzy starszą, że tynki na bank pękają na takim ogrzewaniu... Patrząc na temat jako laik, wydaje mi się, że nie powinna to być wielka filozofia, bo czym tak naprawdę rówżni się rozłożenie takiej instalacji od rozłożenia unstalacji ogrzewania podłogowego? Nie pękają, tylko do zaprawy trzeba dodać włokna. Mamy ścienne w pokojach na górze, co prawda jeszcze nie mieszkamy i grzejemy tylko na pół gwizdka, ale znajomi mają, jedni już od 13 lat i nic się z tym nie dzieje, są bardzo zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leming 05.02.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Niektórzy starszą, że tynki na bank pękają na takim ogrzewaniu... Patrząc na temat jako laik, wydaje mi się, że nie powinna to być wielka filozofia, bo czym tak naprawdę rówżni się rozłożenie takiej instalacji od rozłożenia unstalacji ogrzewania podłogowego? Dlatego daje się siatkę po pierwszej szprycy z gipsu lub po pierwszej warstwie z innego cementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 05.02.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Niektórzy starszą, że tynki na bank pękają na takim ogrzewaniu... Patrząc na temat jako laik, wydaje mi się, że nie powinna to być wielka filozofia, bo czym tak naprawdę rówżni się rozłożenie takiej instalacji od rozłożenia unstalacji ogrzewania podłogowego? Dlatego daje się siatkę po pierwszej szprycy z gipsu lub po pierwszej warstwie z innego cementu. Ja mam ogrzewanie ścienne zrobione w następujący sposób: 1. warstwy ogrzewanej ściany od ścian nieogrzewanych oddzielone dylatacją 2. Szpryca (pierwsza warstwa tynku) z dodatkiem plastyfikatora + siatka 3. Warstwa wierzchnia tynku z dodatkiem plastyfikatora Grzeję od grudnia - ściany dość ciepłe - nic nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 11.05.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Ja mam ogrzewanie ścienne zrobione w następujący sposób: 1. warstwy ogrzewanej ściany od ścian nieogrzewanych oddzielone dylatacją 2. Szpryca (pierwsza warstwa tynku) z dodatkiem plastyfikatora + siatka 3. Warstwa wierzchnia tynku z dodatkiem plastyfikatora Grzeję od grudnia - ściany dość ciepłe - nic nie pęka. Mam pytanie - z czego jest zrobiona dylatacja? CZy jest naokoło sciany? ( czyli połączenia z sąsiednimi ścianami , sufitem i podłogą). Jaki plastyfikator? Chyba nie Klutan . Bez włókien? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts