Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mogę zmienić okna bez zmiany projektu?

Recommended Posts

Witam,

kupiłem segment w szeregówce budowanej przez developera. W projekcie na parterze są 4 drzwi (niby balkonowe). Dwoje z nich chciałbym zmienić jeszcze na etapie budowy na okna (duże, ale takie aby móc pod nimi zamontować grzejnik).

Pytanie: czy mam szanse przekonać wykonawcę, aby wstawił mi okna zamiast drzwi? Czy potrzebna jest zmiana projektu i cała związana z tym papierologia?

Pozdrawiam.

Niewiem jak to jest w zabudowie szeregowej.

Jrezeli chodzi o budynki jednorodzine, mozna dokonywac zmian np okien,drzwi,przesuniec na scianie tych okien,idrzwi,to jest dozwolone bez zmiany dokumentacji,mowie tu o otworach niebedacych przegrodami ognochronymi,takie zas trzeba wykonywac zgodnie z projektem.Rowniez zmiana wielkosci okna trzeba zmienic zgodnie z normami,zeby nie zmniejszyc nasłonecznienia pomieszczenia,chyba to było 1/8powieszchni pomieszczenia,ale nie jestem pewny.

Nie wolno zmieniac elementow konstrukcyjnych budynku bez zgody osob odpowiedzialnych za nasz domek pod wzgledem konstrukcyjnym.

Czy sa takie same warunki to ja juz niewiem ,najlepiej zadzwon lub tez pojedz do swojego nadzoru budowlanego"policja budowlana"i tam ci udziela takich informacji.Bo to oni maga miec jakies ale przy odbiorze.

Ja pojechałem i mi wyłozyli wszystko co i jak.Ogolnie to nie mozna zmieniac wymiarow budynku,trzymac sie lini zabudowy(jesli taka jest) i nie zmiemiac elmentow konstrukcyjnych.

W twoim wypadku mozliwe jest ze niewolno zmieniac szczegołów elewacji bo dziwne by było jakby jeden domek z 20szeregowo zabudowanych był jakis inny.Ale napewno jakis ustepstwa sa. :)

Generalnie zmiana nie powoduje że domek jest jakiś szczególnie inny - tym bardziej że jest to szereg skrajny, a okna od strony bocznej budynku.

Wykonawca twierdzi, że jest to zmiana projektowa, że projektant będzie musiał w takiej sytuacji zmienić projekt i zatwierdzić ten projekt zamienny. Na razie nie udało mi się skontaktować z projektantem.

Argument jest taki: zmienia się wygląd elementów zewnętrznych budynku (i nie jest istotne czy jest to dom jednorodzinny wolnostojący czy w zabudowie szeregowej!!!) - tak mi powiedziano.

Nie gadaj z projektantem,poprostu zapytaj z Nadzorem Budowlanym masz ich adres w dzieniku budowy.

Ja miałem podobny problem i udzielili mi takich informacji jak wyzej napisałem.Dodam ze ten inspektor to moj znajomy bo mnie przez piec lat uczył Projektowania w Technikum Budowlanym, ze sie bawie dalej z budowlanka to znajomosc ciagle sie przydaje :lol:

Nie pisze ze masz takie same warunki,musisz sie dogadac ze swojim nadzorem.I nie z projektantem,czy kierownikiem budowy,poprostu idz do osoby postronej ,tylko ona powie co mozesz a co nie.

Projektant to cie moze w ......... :lol: :lol: