Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy! Miałowiec przeciąga temp.

Recommended Posts

Witam.

Mam problem z miałowcem "pleszewskim" (pionowy, znaczy sie wysoki a nie długi, z kanałami w poziomie, wymiar 1,8) mieszkanie70m2, do tego bojler.

Do tej pory pracowało wszystko normalnie, teraz zaczyna mieć objawy typu podciąganie temperatury w ostatnich godzinach palenia.

Sterownik sprawny, przedmuchy ustawione dość rzadko (na tyle żeby nie fukał na mnie gniewnie ;). Wszystko wygląda normalnie, tylko temperatura sobie rośnie (10 stopni więcej niż nastawa... zimą? co będzie jak będzię +parę stopni na dworze???).

Kocioł nie ma "klapki" ze sprężynką pod dmuchawą, komin to 6m schiedla spalinowy fi20. Sznury uszczelnienia i inne sprawdziłem...

Możliwe, że kocioł pracuje na naturalnym ciągu i to jest przyczyna tego zjawiska?

Założyć regulator ciągu w kominie, przysłonić dmuchawę??? Klapkę zainstalować pod namuch? (wolę nie, bo jednak zatykanie go na amen nie wydaje mi się super pomysłem...)

Domino,

przyczyn może być kilka.

Np. lepszy opał od tego który był stosowany dotychczas, za mała histereza na sterowniku.

Można też na sterowniku obniżyć temperaturę o wartość jaką Ci "przeciąga".

Impuls,

masz coś przytkanego na drodze spalin z kotła. Może masz za mały komin? Wysokość, przekrój poprzeczny. Może też być wylot komina poniżej kalenicy dachu.

Janusz:

czyli sugerujesz akcję eksperyment: dobór histerezy i nastaw temperatur... Ale przez 4/5 cyklu jest ok, czyli prawdopodobnie dopiero kiedy wsadu zostaje niewiele dochodzi do głosu naturalny ciąg komina???

Może tak być, bo wcześniej miałem opał troche kaloryczniejszy, ale zostawało mi pół paleniska żużla, szlaki i spieków rozmaitych... mało co do popielnika szło. Czyli może sam się zatykał po prostu i grało, teraz lepiej sie wypala i powietrze ma łatwy dostęp przez, nawet wyłączony, wentylator nadmuchu...

Jednak co do PRZYCZYNY, to stawiacie na naturalny ciąg?

Mariuszż: przedmuch mam 6 minut/15sek... ale nigdzie nie trafiłem na jakiekolwiek porównania... dużo to czy mało? jakie macie czasy w swoich sterownikach???

Czy pisząc "większy zakres pracy ciągłej" masz na myśli zakres w którym przed osiągnięciem zadanej temperatury sterownik zaczyna zzmniejszać obroty dmuchawy aż do 0 po osiągnięciu temp. zadanej?

Mariuszż: przedmuch mam 6 minut/15sek... ale nigdzie nie trafiłem na jakiekolwiek porównania... dużo to czy mało? jakie macie czasy w swoich sterownikach???

Czy pisząc "większy zakres pracy ciągłej" masz na myśli zakres w którym przed osiągnięciem zadanej temperatury sterownik zaczyna zzmniejszać obroty dmuchawy aż do 0 po osiągnięciu temp. zadanej?

Tak

Ja mam 9 s. co 3 min. Zakres pracy ciągłej 10, moc dmuchawy 7, dmuchawa ustawiona na 2 bieg, podobnie jak pompy. I jest ok.

Generalnie musisz poeksperymetować.

Przypomniałem sobie o czymś, może pompa się za wcześnie wyłącza?? podczas wygaszania?? Sprawdź w instrukcji od sterownika jaka to sprawdzić i ustaw tą wartość na 25 stopni, ja tak mam i jest ok.

Heh, histerezę nadmuchu miałem ustawioną nie na 8 stopni tylko na 0.8 stopnia... dopiero jak sie temu dobrze przyjrzałem, to pprzypomniałem sobie, że tak ustawiłem bo inaczej poprzedni miał nie rozpalał się nawet do końca i miał kłopoty z paleniem, strasznie z niego dużo różności zostawało.

Ten, który teraz kupiłem, dużo lepiej się wypala i nie spieka... po przestawieniu histerezy na 8 stopni kocioł przestał wydziwiać...

Dzięki wszystkim.