Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z budową w stojącym już budynku

Fredzio

Recommended Posts

Witam!

Może ktoś mi pomoże a mianowicie: mieszkam w domku jednorodzinnym około 10 metrów od tego domu jest postawiony budynek w którym 12 lat temu były chodowane lisy i nutrie. Chciałbym teraz ten dudynek wyremontować i przerobić na mieszkanie, jest tam doprowadzona woda i prąd, to znaczy podłączona do budynku w którym teraz mieszkam:

1. czy musze to zgłaszać jeśli chce wykonywać tam jakiekolwiek prace remontowo budowlane

2. czy jeśli prąd jest podłączony, to jeśli ma to być potem domek jednorodzinny muszę zmienić podłączenie do głównej lini napięcia, czy może to pozostać tak jak teraz jest, czyli korzystanie z prądu budynku w którym teraz mieszkam.

3. ile tak mniej więcej by mnie kosztowało podłączenie do szanba jeśli od budynku jest 3 metry do szamba

4. czy jeśli np. powiększe okna, (bo są tylko takie małe) i zamuruje 2 wejścia i potem to zgłosze będą z tego jakieś problemy.

5. jest tam też komin o średnicy otworu około 20 cm, czy nadaje się do podłączenia pieca palonego na miał.

6. ile by kosztowało mnie ocieplenie najtańszym kosztem jeśli budynek ma szerokość 10m długość 5 metrów i wysokość 7 metrów

7. czy jeśli sam instaluje ogrzewanie centralne muszę mieć na to jakieś zezwolenie i tak samo prąd

ad. 1 zależy jakie prace. Jedne tak (np. wymiana okien) inne nie (np. malowanie)

ad.2 zależy od ciebie i od warunków (np. może być za mała moc na oba budynki i kłopoty z napięciem)

ad. 3 nie wiem

ad. 4 oj, będą!!!

ad. 5 nie wiem

ad. 6 też nie wiem

ad. 7 Nie. Pod warunkiem, że nie potrzebujesz do tego przerobić instalacji gazowej

Pozdro

ad1. mały remost bez zgloszenia, na wieksze przeróbki może sie okazać, że trzeba bedzie pozwolenie na budowę :roll:

ad.2 może być na jednej linii, jezeli przydziału mocy ci starczy

ad.3 wykopanie rowu + rura. Mozesz zrobic sam lub wynając za kasę ekipę

ad.4 najpierw zgloś potem zmieniaj

ad.5 kocioł na paliwo stałe - komin o przekroju ok 400cm2

ad.6 jak sam połozysz ocieplenie to ok. 30zet/m2

ad.7 CO na paliwa stałe - odbiór kominiarski + ekipa, abyś nie pofrunął do nieba :wink:

Witam!

Może ktoś mi pomoże a mianowicie: mieszkam w domku jednorodzinnym około 10 metrów od tego domu jest postawiony budynek w którym 12 lat temu były chodowane lisy i nutrie. ....

Do rzeczy kolego. Zacznij od wyjaśnienia następującej kwestii.

Czy ten stojący obok budynek (ten od nutrii i lisów) posiada status budynku gospodarczego czy też mieszkalnego.