Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki strop?

Recommended Posts

to ja się delikatnie podłączę

1.W wersji podstawowej konstrukcję dachu zaprojektowano z wiązarów dachowych. Istnieje także możliwość wykonania nad parterem stropu gęstożebrowego oraz krokwiowej konstrukcji dachu (o kącie nachylenia 35-40°), co umożliwi zagospodarowanie poddasza.

2. Strop: drewniany na jętkach więźby dachowej

3.Strop: drewniany (dolny pas wiązara dachowego)

czy ktoś mi to może wytłumaczyć pod względem późniejszego zaadaptowania strychu?

1.W wersji podstawowej konstrukcję dachu zaprojektowano z wiązarów dachowych. Istnieje także możliwość wykonania nad parterem stropu gęstożebrowego oraz krokwiowej konstrukcji dachu (o kącie nachylenia 35-40°), co umożliwi zagospodarowanie poddasza.

czy ktoś mi to może wytłumaczyć pod względem późniejszego zaadaptowania strychu?

Nie bardzo kapuję jak mozna zrobić strop na jetkach więźby.

o ile chcesz zaadoptowac strych na mieszkanie powinnas wybrac 1 szy projekt /z jego alternatywa/ -tzn. strop gestozebrowy i krokwiowo - płatwiowa konstrukcja dachu

co do pkt 2 - uwazam, ze Geno ma racje - ja rozumuje podobnie ...

mysle, ze cos co oni nazywaja w projekcie strop - jest raczej powałą lub sufitem

pzdr

PRZY PODDASZU NIEUZYTKOWYM nie ma sensu strop betonowy

drewniany jest lekki szybki suchy i przyjazny

ja mam drewniany a poddasze uzytkowe. nie balem sie ponioewaz rodzicow stary dom tez mial i ma ponad 40 lat a technologia jego wykonania byla lekko mowiac-sprzed 40 lat :p

a i wcale nie jest glosny jak niektorzy sadza

W naszym parterowym z poddaszem nie użytkowym domu jest właśnie strop drewniany – zaparłem się na odsłonięte belki. Na takim poddaszu jest miejsce na „przydasie” i inne ważne lub mniej rzeczy, które tam muszą się jakoś dostać, – czyli po czymś trzeba chodzić. Ocieplić ten strop też trzeba. Generalnie z wykończeniem stropu drewnianego jest sporo zachodu i wydatków, bo o gustach się nie dyskutuje. Na pewno taki strop kładzie się szybciej i nie musi nabierać mocy. Teraz zrobiłbym normalny strop a belki obsadził niezależnie.

Bardzo dziękuję za wszystkie informacje, ale czy ktoś może wie czy tańsze jest zastosowanie stropu drewnianego czy betonowego?

Poddasze ma być nieużytkowe.

Pozdrawiam

Benzek

na szybko mozna powiedziec ze drewniany jest tańszy

ale

równie dobrze mozesz kupic bardzo drogi gotowy beton na strop zelbetowy z atestem z betoniarni ... taki sam juz bez atestu (:wink:)jest troche tańszy ...a jak "ukrecic" go na miejscu w betoniarce to mniej wiecej połowa tej ceny ...

strop mozesz wybrac z prefabrykatów - a miedzy prefabrykatami jest rozpietośc cen spora ...

z drzewem jest podobnie - mozesz kupic drzewo w pierwszym gatunku impregnowane cisnieniowo

tańsze ... z wiatrołomu... lub ze Słowacji ...

nie podajesz ani gatunku drzewa (modrzew czy sosna np.) ani grubości desek ani ani czy bedziesz wykonywał sam czy robic Ci bedzie firma a to wszystko ma wpływ na cene

obawiam sie, ze nawet jak zadasz konkretniejsze pytanie. np ile kosztuje kubik desek lub kubik betonu tez odpowiedzi padna rózne bo w dwu roznych punktach mozesz kupic to po róznych cenach ... :-?

pzdr