Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy mozna podzielic dzialke budowlana?

viktoria271199

Recommended Posts

witam,

posiadam dzialke rekreacyjno-budowlana z waznym planem zagosp. o wielkosci 1750m/2 nad jeziorem z 10% mozliwoscia zabudowy do

1,5 pietra. :D

poniewaz jest ona dosc duza chcialby czesc sprzedac. :D

czy jest mozliwosc podzialu? :-?

pozdrawiam

wyciag-bud

http://www.wyciagi-budowlane.com

.

Jeżeli plan miejscowy na podział działki zezwala, a tym samym na zaistnienie działek o określonej powierzchni, które powstaną po podziale istniejącej działki, to należy złożyć wniosek o wszczęcie postępowania w sprawie podziału nieruchomości wraz z geodezyjnym projektem, wykonanym przez uprawnionego geodetę (i innymi dokumentami wyszczególnionymi we wniosku). Dalej zaś należy dokonać czynności wieczystoksięgowych.

dzien dobry,

a jesli nie osiagne wymiarow minimalnych wielkosci dzialki? minimu jest 1200m/2, dzialka ma 1750m/2. mozliwa zabudowa 10% powierzchni.

jaka jest mozliwosc postawienia 2 domow np. po 80m/2 po 1,5 pietra i jeden z nicht sprzedac. jak to zrobic notarialnie prawidlowo z dzialka? :wink:

pozdrawiam

wyciag-bud

.

Jest możliwa budowa dwóch takich domów na tej działce, bo dopuszczalna intensywność zabudowy określona w planie zostanie zachowana. Dalej zaś należy dokonać podziału nieruchomości zgodnie z zapisem w ustawie o gospodarce nieruchomościami dla zniesienia ustalonej wcześniej współwłasności.

Mam wątpliwości co do możliwości budowy dwóch domów. Wszystko zależy od zapisów planu. Większość znanych mi jasno stwierdza, że na działce można postawić jeden budynek mieszkalny. Przy czym działka musi mieć minimalną wielkość zapisaną w planie (nie dotyczy to mniejszych działek z wcześniejszych podziałów, tzn. przed uchwaleniem planu).

W obecnym stanie nie widzę więc szansy na podział (obu działkom brakuje do minimum łącznie 650 m kw.).

Myślę, żę jedyna możliwość realizacji pomysłu to przeforsowanie budowy bliźniaka i dopiero potem wydzielenie dwóch odrębnych działek.

Dodam jeszcze, że 10 proc. działki pod zabudowę to nie tylko dom, ale wszystkie elementy utwardzone (chodniki, podjazd do garażu). W rzeczywistości więc pod zabudowę pozostanie dużo mniej niż 175 m kw.

Nawet stosując mnożnik 1,5 (na dopuszczone w planie poddasze) to i tak niewiele.

Równocześnie plan może odrzucać zabudowę bliźniaczą, dlatego w istocie w pierwszej kolejności należy zapoznać się z treścią tych zapisów.

Jednak jeżeli mowa wskaźniku urbanistycznym powierzchni zabudowy, to obejmuje on jedynie powierzchnię w obrysie obiektów kubaturowych. Dlatego dodatkowo określa się wskaźnik powierzchni terenu biologicznie czynnej będący różnicą całkowitej powierzchni działki i sumy powierzchni zabudowy wraz z utwardzonymi dojściami, dojazdami i placami.

witam,

co odznacza objekty kubaturowe? dom, garaz, altanka i.i. ?

a nie dojazd, chodniki ,taras?

jesli dom ma powierzchnie zabudowy parteru w moim przypadku

np. 100m/2 i rozbudowane poddasze 50m/2 to moge na tej dzialce 1750m/2 postawic 2 takie domy czy nie?

w planie zagosp. przestrzennego ktory mnie dotyczy jest plan 4UT, sasiednia teren ma natomiast 5UT:

na terenach 4UT i 5UT ustala sie :

1) max. wysokosc zabudowy do 2 kondygnacji, w tym jedna w poddaszu (do 8m wysokosci kaletnicy od poziomu terenu. dachy 2 lub wielospadowe.

2) max. powierzchnia zabudowy do 20% powierzchni dzialki

3) na terenach 4UT ustala sie srednia wielkosc dzialki rek. 1200-1500m/2

4) na terenach z przeznaczeniem podstawowym 5UT obowiazuje zakaz wtornego podzialu isteniejacych dzialek geodezyjnych. wielkosc dzialki pod zabudowe rekareacyjna na terenie podzielonym nie moze byc mniejsza 500m/2 Wskazane jest scalanie dzialek malych do powierzchni mnimum 1000m/2.

5) na terenach z przeznaczeniem podst. 4UT i 5UT, dopuszcze sie realizacje garazy na warunkach podstawowych (war. podstawowe nalezy przez to rozumiec takie przeznaczenie , ktore powinno przewazac na danym terenie , wyznaczonymi liniami rozgraniczajacymi)

oraz ustala sie minimum dwa miejsca postojowe na terenie kazdej dzialki.

dla mnie skomplikowane!? czy moge podzelic, postawic 2 domy i jeden sprzedac czy nie? :)

pozdrawiam i prosze o dalsze wskazowki,

wyciag-bud

poznan

.

Z tego co napisałeś wynika, że:

1. Maksymalna powierzchnia zabudowy to 20 proc., czyli do ok. 350 m kw. liczonych "na gruncie". Oznacza to, że przy dwóch kondygnacjach i poddaszu z dachem mansardowym można zbudować myślę, że niewiele mniej niż 700 m kw. powierzchni (całkowitej i ścian - użytkowej będzie mniej), a z dachem dwuspadowym - ponad 500 m kw.

Od tej powierzchni należy odjąć też powierzchnię garażu, tarasu, budynków gospodarczych itp. Utwardzone podjazdy i chodniki nie wchodzą w skład powierzchni zabudowy. Popełniłem błąd w poprzedniej odpowiedzi dlatego, ze na moim terenie określa się w planie zagospodarowania powierzchnię biologicznie czynną (czyli to co "zostaje" z działki po odjęciu powierzchni zabudowy i utwardzonej) i stąd napisałem odpowiedź trochę na ślepo, pod moje lokalne uwarunkowania.

2. Zapisy planu dopuszczają budowę budynków parterowych z poddaszem użytkowym, nie stawiając większych przeszkód w kształcie i pochyleniu dachu. Stąd do rozważenia jest, przy chęci zmieszczenia na działce jak największej powierzchni uzytkowej i ograniczeniu liczby kondygnacji, dach mansardowy (mi się nie podoba, ale to rzecz gustu).

3. Jest mowa o "średniej wielkości działki" na terenie 4 UT - tego nie rozumiem, bo nie wiem, do czego tę średnią odnosić (do całego terenu, do sąsiednich działek, jeszcze inaczej ją liczyć?). Może jest definicja "średniej działki" lub też wzór obliczania średniej w części opisowej planu? Gdyby dolną powierzchnię "średniej działki" traktować jako minimalną, to podział działki o powierzchni 1750 m kw. nie jest możliwy.

4. Zakaz wtórnego podziału na terenie 5 UT oznacza dokładnie to co zapisano. Jeśli twoja działka miałaby np. 2400 m kw. i leżała w kwartale 5 UT, to nie mogłaby być podzielona, mimo iż rzeczywiście dwie nowe działki spełniałyby normy powierzchniowe. Uwaga - normy ustalone planem nie dotyczą działek z podziałów przed uchwaleniem planu, plan stawia tylko warunek, zeby nie miały one mniej niż 500 m kw.

5. Z przytoczonych zapisów nie wynika, że na działce można postawić tylko jeden budynek mieszkalny. Ale... nie wynika też, że można postawić jakikolwiek budynek mieszkalny. Z oznaczenia terenu (litera U) wynika, że funkcją podstawową nie jest tu "mieszkaniówka", ale usługi. Definicja, jaka jest funkcja terenów oznaczonych w planie zagospodarowania jako UT, powinna znajdować sie w pierwszej, ogólnej części opisowej planu. Wg mnie jest to "teren usług turystyki i rekreacji" - więcej informacji znajdziesz w planie.