Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie ma na to zasady co lepsze kazdy material ma swoich zwolenników i przeciwników. Beton komurkowy jak i Maxa mozna ocieplac zarówno welna jak i styropianem. A czym ocieplisz zalezy tylko od twoich srodków finansowych.
https://forum.murator.pl/topic/45970-pom%C3%B3%C5%BCcie-wybra%C4%87/#findComment-953045

Witam,

Ja zaczynałem od betonu komórkowego, potem bym pustak u-220, a wkrótce będę dokonywał zakupu (styczeń/luty) i stanęło na MAX-ie.

Ale nie Porothermu (jakoś mi ta firma nie leży), tylko prawdopodobnie będzie to cegła z cegielni z Markowicz lub Harasiuk.

Różnica cenowa w porównaniu do BK nie jest duża. Znalazłem skład w którym facet może mi to sprzedać po 1,8 zł/szt, powiedział, że może znajdzie materiał nawet w klasie 200.

Różnica w cenie pomiędzy betonem kom. a takim rozwiązaniem jest więc ok. 3zł/m2. Róznica w kosztach budowy ścian zewnętrznych całego domu to kilkaset złotych, trochę drożej wyjdą ściany wewnętrzne, ale razem myślę, że nie bedzie to drożej niż ok. 2 tys. w porównaniu do wyboru betonu komórkowego (na cały budynek).

Tak więc jeżeli ktoś patrzy tylko na koszty, to różnice są praktycznie żadne. Czym jest 2 tys. w stosunku do kosztów budowy całego domu, lub np. do kosztów tylko samego dachu czy instalacji CO i CW (kilkadziesiąt tys. PLN)?

Podejmując więc decyzję nie należy patrzeć w tym wypadku na koszty,ale na inne wady i zalety materiałów. A te są opisane w wielu innych wątkach.

Ja poczytałem i postawiłem na ceramikę (choć do BK nic nie mam ;-). Ponadto zarówno majster jak i kierownik budowy wyrazili opinię "ceramika to ceramika".

Do tego pójdzie ocieplenie 12 cm. styropian, ale o tym że bedzie to styropian, zadecydowały względy ekonomiczne (duże różnice) i to, że być może uda mi się to zrobić z pomocą rodziny - szwagra - który ma własną małą firmę i dobrze wykonuje ocieplenia budynków tym sposobem.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/45970-pom%C3%B3%C5%BCcie-wybra%C4%87/#findComment-954538

Główną wadą betonu komórkowego, nie jest to, że jest to materiał tandetny, dający się śrubokrętem rozkruszyć, lecz jega mała bezwładność cieplna, co skutkuje szybkim nagrzewaniem wętrza w dniach upalnych (niezależnie od grubości ocieplenia muru).

Rywalizacja styropianu z wełną - to kilka potężnych wątków na tym forum.

Wg mnie : styropian dla ubogich, wełna dla zamożnych.

https://forum.murator.pl/topic/45970-pom%C3%B3%C5%BCcie-wybra%C4%87/#findComment-955422