Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO Z WŁASNOŚCI ADZAŁKI?? pomocy!! :(

qraska

Recommended Posts

Witam jestem nowy na forum!!

Ale mamy dośc poważny jak dla nas problem postaram się jakoś to słownie przedstawić!!

(2004r) Razem z moja żona wybraliśmy projekt domku (piękny jest średni, ale dla naszych potrzeb wystarczy ;) i na dzałce też sie mieści i pozostaje dużo wolnej przestrzeni wokół domku).

(2005r) Staramy się o zgode i ją otrzymaliśmy (super!!). Zaraz po uprawomocnieniu się zgody, rozpoczeliśmy prace inwestycyjne. Wykopaliśmy fundament i wyciągneliśmy znacznie ponad stan zerowy.

Ale teren na który otrzymaliśmy zgodę i mamy się wybudować jeszcze należy do moich teściów czyli wszystkie NASZE STARANIA o pozwolenie na budowe za ich zgoda co do własności działki. Natomiast wszystkie stosowne dokumenty są na nas!! Napisałem jeszcze teren należy do nich ponieważ obecnie nie jest to możliwe od strony finansowej bo działkę trzeba podzielić na place a jak sie orjętujecie nie należy to do niskich kosztów. Więc dostaliśmy "na gębe" informacje co by sie z rozpisaniem nie śpieszyć i żeby przed odbiorem budynku wszystko mieć uregulowane!!

(2006r) Teraz mamy ciągnąć ściany dalej i jak Bozia da może uda się nam przykryć!! Ale czy po rozpisaniu (a przed odebraniem budynku do zamieszkania) nie zmieni się koszt od poniesienia (NAS przyszłych właścicieli DZAŁKI Z DOMEM a TERAZ DZAŁKI Z WYCIĄGNIĘTYMI FUNDAMENTAMI) podatku DOCHODOWEGO??!! bo po co mamy płacić podwójnie?? A jak się już przekonałem w swoim życiu że w naszej kochanej ojczyźnie jesti można za to samo PŁACIĆ PODWÓJNIE!!

prosze o pomoc i jakas rade z góry dzeki pozdro QRASKA!!

Moja rada - regulujcie sprawę własności działki z domem jak najszybciej! I tak zapłacicie podatek od tego co już zbudowaliście, a rodzice wam "darują" wraz z działką na której stoi dom (chyba, żę jest to jedyne wasze mieszkanie/dom, wtedy darowizna domu o powierzchni do 105 m kw. jest zwolniona).

Mimo kosztów dokonałbym podziału, i to najlepiej docelowego - podział przez geodetę na 3,4 i więcej działek nie kosztuje proporcjonalnie więcej niż za podział na 2 działki (pierwsza jest najdrozsza).

bo po co mamy płacić podwójnie?? !!

Bez obaw. Nie będziecie płacić podwójnie. Łatwiej jest to załatwić po wybudowaniu poprzez sądowe zniesienie współwłasności niż przed wybudowaniem poprzez podział gruntu opiniowany w gminie.

Tak czy siak płaci się niewspółmiernie dużo do tej czynności. :cry:

Żeby znieść współwłasność, to trzeba być wpółwłaścicielem. Z przedstawionej sytuacji wynika, że qraska z mężem tylko inwestuje, natomiast inwestycja należy do właścicieli gruntu (ich rodziców). Należałoby więc na początek wejść w "symboliczną" wspólwłasność, a potem dopiero ją powiększać.[/url]

• 1 month później...

no tak wszystkie posty mnie ucieszyły i dziękuję za wszystkie odpowiedzi !!

po prawie 3 miechach dalej stoimy w miejcu ponieważ nasz geodeta mówi że nie dostaniemy zgody na podzał !! znaczy nie można podzelić tej naszej dzałki na place BO

1 jest to grunt rolny (niewiem czy to jest możliwe żeby nie można swojej dzałki nawet jeśli jest to pole z pow 3tys m kw)

2 trzeba do wszystkich tych dałek zapewnić dojad (a jest to możliwe ponieważ dzałka ma szer 25m więc można 5m przeznaczyć na drogę)

3 coś nam tłumaczył że można starać się o fikcyjne pozwolenie na budowe jakiś komórek i wtedy może by można było podzielić ale trzeba się z tym bujac z pół roku i jeszcze w niewiedzy czy plan nasz się zakończy sukesem

i 4 wyjście jest rozpisać dzałkę na współ własność notarialnie i z niej wyjść na własność ale w tym wypadku są doś wysokie koszta !!

prosze o jesze jakieś porady a może jest możliwość abyśmy wzieli dzoierżawę tego terenu?? może to jest jakieś wyjście z tej naszej sytuacji jak ktoś miał podobne przejśćia proszę o rady!!

pozdrawiam qraska