Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POJEMNOŚĆ ZASOBNIKA NA WODĘ

betan

Recommended Posts

INSTALATOR CENTRALNEGO OGRZEWANIA DORADZA MI ZASOBNIK NA WODĘ O POJEMNOŚCI 140 L. Mam dom o powierzchni użytkowej 150 m2 ogrzewany kotłem na paliwo stałe, w którym mają zamieszkać 2 dorosłe osoby i dwoje dzieci. Czy nie wystarczyłby 100l?

Jeśli ktoś ma pobobne doświadczenia proszę o uwagi.

Z góry dziękuję.

Wczeœniej pisałem że nie tyle jest tu ważna pojemnoœć zbiornika ile możliwoœć podgrzania wody.

Przyrost temp o 35 st C Elektromet/Galmet wiszšcy z jednš wężownicš 140l realizuje w iloœci 126l/h ,a 100l viessmann w iloœci ponad 500l/h.

Choć przy paliwie stałym lepiej jest mieć większy zasobniknawet ok 200l ale z wężownicš spiralnš lub (bardziej na grawitacyjne) dwupłaszczowy (np biawar OW-E 140.24- z grzałkš).

Ja w swoim kotle (kompakt) mam 90l i to jest zupełnie wystarczające. Rodzina 2+2+pies :D A swoją drogą ciekawe ile gazu idzie na utrzymanie temp wody w zbiorniku w zależności od jego pojemności. Ja experymentalnie sprawdziłem, że utrzymanie temp. 60 st.C przy moim rozwiązaniu pochłania ok 1m3 gazu przez noc przy wyłączonej cyrkulacji.

Mam 120 lub 125l - różnie podają różne źródła :wink: . Rodzina 2+2. Codziennie trzeba kąpać dzieciaki, my częściej kożystamy z prysznica. Nie odczuliśmy braku ciepłej wody. Ważne jes by kupić bojler z dużą wężownicą montowaną przy dnie. Skracamy przez to czas grzania/dogrzania wody oraz zyskujemy 100% wypełnienia ciepłą wodą. Zwracam uwagę na tą wężownicę, bo często montowana jest tylko podkowa i to w połowie wysokości. Zamisat większego warto też poszukać lepiej zaizolowanego. U nas głównym źródłęm ciepła jest kocioł na drewno, latem jeśli nie będzie mi się chciało przepalać będę podgrzewał wodę grzałką. Przy większej objętości mogło by to być drogie i długotrwałe.

Witam,

Jeżeli nie mamy żródła ciepła, który może podgrzać zasobnik w dowolnym momenicie to należy zdecydować się na zasobnik o większej pojemności.

Raz nagrzana woda wystarczy poprostu na dłużej.

Tak więc użytkownicy kotłów na paliwa stałe powinni posiadać raczej większe zasobniki.

Właścicielom kotłów na gaz w większości przypadków wystarczą pewnie zasobniki o pojemności np. 80l.

INSTALATOR CENTRALNEGO OGRZEWANIA DORADZA MI ZASOBNIK NA WODĘ O POJEMNOŚCI 140 L. Mam dom o powierzchni użytkowej 150 m2 ogrzewany kotłem na paliwo stałe, w którym mają zamieszkać 2 dorosłe osoby i dwoje dzieci. Czy nie wystarczyłby 100l?

Jeśli ktoś ma pobobne doświadczenia proszę o uwagi.

Z góry dziękuję.

To zalezy od tego czy lubisz dlugie gorace kompiele czy szybki prysznic i oczywiscie jaka maz duza rodzina i jaki sprzet w kotlowni.

Coz... ja lubie dlugie gorace kompiele... wiec.... temp wody min. 55oC no i pelna wanna napelnia sie w 10min. Moim zdaniem 150l to minimum przy jako takim komforcie dla 2 osob!!!!

Mniej oznacza czakanie na ciepla wode lub uzycie wydajniejszych piecow/nagrzewnic.

Pamietaj tez o drugiej stronie medalu... jak magazynujesz cieplo... to jego czesc bedzie uciekala.... im woda jest cieplejsza... tym wiecej ciepla ucieknie... i tym wiecej PLN stracisz...

Tak wiec... jak wszedzie... najlepsza rada... system nie za duzy, nie za maly... ot w sam raz!

Majac 2 dzieciakow ja wzialbym min. 200l.

pozdr.