Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jakich kolorach dom?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najładniejszy jest dom z elewacją w kolorze piasku i dachem w kolorze zgaszonej czerwieni! Taki dom wydaje się zapraszać do środka - wygląda ciepło i przytulnie (taki kolor będzie też miał mój dom.

Spośród propozycji przedstawionych w muratorze podobał mi się również dom z niebieską elewacją i grafitową dachówką. Odniosłam wrażenie harmonii i współgrania kolorów. Wygląda naprawdę ładnie.

• 1 month później...
Moj dom bedzie mial kolor pomaranczowo-zolty a dach i stolarka brazowy. Widzialem zdjecia takiego domu i wyglada bardzo cieplo i przytulnie. Jest to styl charakterystyczny dla architektury srodziemnomorskiej. Innym ciekawym zestawieniem wydaje sie lekko rozowe sciany i granatowy dach. Wole jednak cieple kolory.

• 3 months później...
Ja jestem za kolorami. Sam mam dach brązowy i jeszcze nie zdecydowałem się na elewację. Podoba mi się w 2 odcieniach np. pastelowe pomarańcze czy beże - ciemniejsza dookoła okien czy pod balkonami a jaśniejsza na większych powierzchniach. Na pewno nie zdecyduję się na kolor biały. Patrząc po wielu domach czasem mi się robi niedobrze widząc monotonne białe elewacje i czerwone czy pomarańczowe dachy. Ludzie czasy komuny i wszystkiego na jedno kopyto się skończyły. Trochę urozmaicenia nie zaskodzi. Nikogo nie zachęcam do pstrokacizny i niszczenia seledynową elewacją otoczenia, lecz stonowane kolory jak najbardziej. Żyjmy kolorowo !!!!!!!

mój dom będzie miał elewację koloru piaskowego, ciemno czerwony dach i stolarkę koloru brązowego, do tego przed wejściem będą filary w kolorze dachu. Zastanawiam się tylko nad wykończeniem brzegów okien, czy zostawić elewację piaskową, czy może dać pasek brązu?

W każdy bądź razie kolor elewacji piaskowy domu lub żółty bardzo mi się podoba- jest ciepły.

• 2 weeks później...
Mój dom będzie miał czarny dach i pastelowo cytrynowš elewację z zielonymi elementami - stolarka okienna, drzwi i cokolik. Nie jestem jednak zwolenniczkš nadmiernego "kolorowania" budynków. Trzeba pamiętać, że wszystko inaczej wyglšda "na obrazku", a wielu szczegółów nie potrafimy sobie wyobrazić. Sama drżę, bo na razie jest czarny dach i zielona stolarka, ale nie mamy jeszcze tynku, więc konćowy efekt może mnie jeszcze zaskoczyć. Osobom, które chcš mieć kolorowy dom bezwzględnie polecam konsultacje z architektem. Najlepiej z osobš, która zaprojektowała nasz budynek, zna więc nasze upodobania, a jednoczeœnie może być cenzorem naszych poczynań. Koniecznie trzeba też zwrócić uwagę na koszty - kolory sš droższe! Jeżeli więc ktoœ planuje oszczędzać lepiej na poczštku zrezygnować z szerokiej palety barw i poczekać na przypływ gotówki.

Widziałem osiedle nowych domków jednorodzinnych (ok. 30) wszystkie białe pokryte dachówką w kolorze ceglastym (betonowa). Tak mi się to spodobało że również robię wszystko białe; elewacja, okna, drzwi, rynny, obróbki blacharskie pod rynnami. Dach robię ceglasty i cokół ( ok. 60 cm wysokości) klinkier -ceglasty kolor. Mówią że sterylnie ale mi się podoba.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

to teraz ja:

dach - brązowa dachówka ceramiczna; ściany - cegła klinkierowa kolor ceglasty z brązowym cokołem 50 cm ; stolarka brązowa (duze okna 150/150 jednoskrzydłowe) ; wokół okien i nie tylko obrusówka zpłytek piaskowca - piaskowiec po to żeby rozjaśnić elewacje - i jak ?

Dużo takich domów widziałem w niemczech i bardzo mi się podobały , zastanawiam się jeszcze nad stolarką - czy nie dać białej ??????????

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Do otynkowania budynku mamy jeszcze daleko, ale uważam, iż bardzo dobre połączenie /widziałem taki dom/ uzyskuje się poprzez połączenie ciepłego - żółtego kolorku z ciemną lekko zgniłą zielenią. Do tego ciemna dachówka najlepiej w kolorze stalowym. Naprawdę miło to wygląda.

Jeśli dobrnięmy już do tego etapu to kto wie. Może damy takie barwy.

Pozdrawiam

• 4 months później...
My mamy taki mały dworek - dach klasyczna czerwień z białym orynnowaniem i białą obróbką blacharską pod rynnami, biała podbitka, ściany - jasny krem, w tym samym kolorze kominy i cokół, do tego białe okna ze szprosami i białe drzwi. Wiem, że to bardzo niepraktyczne (szczególnie te białe rynny i blachy), ale ma być przede wszystkim ładnie!

W naszych planach jest jasno beżowa lub jasno zółta elewacja, pomarańczowe dachówki i elementy wykończeniowe z cegły. Wokół okien będzie biały pasek lub okiennice. Okna ciemno brązowe. Dom ma mieć wykończenie jak najbardziej naturalne więc będzie u nas przeważało drewno i cegła.

A w ostatnio widziałam bardzo ładnie pomalowane domy. Miały dosyć wysokie poddasze więc trzeba było złamać bryłę z zewnątrz. A więc dół był na żółto (białe okna i biały pasek), na wysokości wieńca biały delikatny dekor a powyżej ciemniejszy kolor (brąz lub pomarańcza). Bardzo zdziwiłam się jak to ładnie wygląda bo po opisach mojej mamy jakoś nie mogłam sobie tego wyobrazić. Do tego sporo elementów z drewna. Przy następnej wizycie z domu zrobię zdjęcia i postaram się wrzucić na jakąś stronę. A w ogóle może stworzylibyśmy jakąś stronkę gdzie możnaby wrzucać zdjęcia z pomysłami wykończeniowymi (mi bardzo często brakuje weny twórczej)

Ostatnio widziałam dwa ładne domy.

Jeden - tynk taki "brudny" żółty (ciemny) i brązowy dach z drewnianą stolarką.

Drugi - tynk w kolorze ciemno ceglastym i ciemny dach ale dokładnie jaki kolor to nie zdążyłam się przyjrzeć. ,

Natomiast niedaleko mam dom, który tynk ma biały, a dach bardzo ciemny fiolet (?) prawie czarny. W słoneczny dzień wygląda upiornie.

A ja wymarzyłam sobie dach w kolorze ciemnego piaskowca z czarnymi cieniowaniami, tynki kremowo-żółte, cokół i parapety z piaskowca, pozostałe wykończenia - rynny, okna - w brązie. Takie zestawienie kolorów powoduje, iż dom wygląda bardzo cieplo i przytulnie, ciemniejsze dodatki nie pozwalają na to aby był "mdły".

• 4 months później...

Mój dom chyba nadmiarem oryginalności nie grzeszy: dachówka betonnowa klasyczna czerwona, ściany piaskowe (chociaż nazywają się "Savannah" ), stolarka - złoty dąb. I to odpowiada moim wyobrażeniom. Jednak cała kolorystka domu w dużej mierze zależy od tła (czyli otoczenia). Jeżeli dom stoi w otoczeniu zielonym to czerwień i pomarańcz są wyraźniej podkreślone, jeżeli dominuje pstrokacizna okolicznej zbudowy, to żaden dom sie nie wyróżni. Dobrym przykładem dyscypliny budowlanej są bawarskie wioski: czerwono-białe lub brązowo-białe domki na tle ciemnej zieleni lasów lub jasnej zieleni łąk i hal. Obrazek jak z widokówki!

[ Ta wiadomość była edytowana przez: kgadzina dnia 2002-11-26 09:29 ]