Redakcja 29.05.2001 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2001 W numerze 6/01 przedstawiliśmy róźne propozycje kolorystyki domu: elewacji, dachu, detali. Które propozycje podobają się najbardziej? I pytanie ogólne: w jakich kolorach są Wasze ulubione domy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 06.06.2001 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2001 Najładniejszy jest dom z elewacją w kolorze piasku i dachem w kolorze zgaszonej czerwieni! Taki dom wydaje się zapraszać do środka - wygląda ciepło i przytulnie (taki kolor będzie też miał mój dom.Spośród propozycji przedstawionych w muratorze podobał mi się również dom z niebieską elewacją i grafitową dachówką. Odniosłam wrażenie harmonii i współgrania kolorów. Wygląda naprawdę ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 25.07.2001 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2001 Moj dom bedzie mial kolor pomaranczowo-zolty a dach i stolarka brazowy. Widzialem zdjecia takiego domu i wyglada bardzo cieplo i przytulnie. Jest to styl charakterystyczny dla architektury srodziemnomorskiej. Innym ciekawym zestawieniem wydaje sie lekko rozowe sciany i granatowy dach. Wole jednak cieple kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogo 25.10.2001 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2001 Ja jestem za kolorami. Sam mam dach brązowy i jeszcze nie zdecydowałem się na elewację. Podoba mi się w 2 odcieniach np. pastelowe pomarańcze czy beże - ciemniejsza dookoła okien czy pod balkonami a jaśniejsza na większych powierzchniach. Na pewno nie zdecyduję się na kolor biały. Patrząc po wielu domach czasem mi się robi niedobrze widząc monotonne białe elewacje i czerwone czy pomarańczowe dachy. Ludzie czasy komuny i wszystkiego na jedno kopyto się skończyły. Trochę urozmaicenia nie zaskodzi. Nikogo nie zachęcam do pstrokacizny i niszczenia seledynową elewacją otoczenia, lecz stonowane kolory jak najbardziej. Żyjmy kolorowo !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata 29.10.2001 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2001 mój dom będzie miał elewację koloru piaskowego, ciemno czerwony dach i stolarkę koloru brązowego, do tego przed wejściem będą filary w kolorze dachu. Zastanawiam się tylko nad wykończeniem brzegów okien, czy zostawić elewację piaskową, czy może dać pasek brązu?W każdy bądź razie kolor elewacji piaskowy domu lub żółty bardzo mi się podoba- jest ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.10.2001 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2001 Zdecydowałem się na ciemny dach (grafitowy) i jasno-kremową elewację ścian. Do tego cokół w kolorze zbliżonym do dachu.I biała stolarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.11.2001 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2001 Mój dom będzie miał czarny dach i pastelowo cytrynowš elewację z zielonymi elementami - stolarka okienna, drzwi i cokolik. Nie jestem jednak zwolenniczkš nadmiernego "kolorowania" budynków. Trzeba pamiętać, że wszystko inaczej wyglšda "na obrazku", a wielu szczegółów nie potrafimy sobie wyobrazić. Sama drżę, bo na razie jest czarny dach i zielona stolarka, ale nie mamy jeszcze tynku, więc konćowy efekt może mnie jeszcze zaskoczyć. Osobom, które chcš mieć kolorowy dom bezwzględnie polecam konsultacje z architektem. Najlepiej z osobš, która zaprojektowała nasz budynek, zna więc nasze upodobania, a jednoczenie może być cenzorem naszych poczynań. Koniecznie trzeba też zwrócić uwagę na koszty - kolory sš droższe! Jeżeli więc kto planuje oszczędzać lepiej na poczštku zrezygnować z szerokiej palety barw i poczekać na przypływ gotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.11.2001 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2001 Widziałem osiedle nowych domków jednorodzinnych (ok. 30) wszystkie białe pokryte dachówką w kolorze ceglastym (betonowa). Tak mi się to spodobało że również robię wszystko białe; elewacja, okna, drzwi, rynny, obróbki blacharskie pod rynnami. Dach robię ceglasty i cokół ( ok. 60 cm wysokości) klinkier -ceglasty kolor. Mówią że sterylnie ale mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eweradek 04.01.2002 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2002 Wszystko jest takie szare, niech chociaż nasze domy będą kolorowe, czym bardziej tym lepiej. Ważne też aby na danym terenie (ulicy, osiedlu) zachować przy malowaniu jakąś ciągłość wystrzegając się pstrokacizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 01.02.2002 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2002 Dach w kolorze mlecznej czekolady, tynki morelowe, a do tego biała stolarka. Wygląda super tylko trzeba bardzo uważać na odcienie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus 01.02.2002 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2002 to teraz ja:dach - brązowa dachówka ceramiczna; ściany - cegła klinkierowa kolor ceglasty z brązowym cokołem 50 cm ; stolarka brązowa (duze okna 150/150 jednoskrzydłowe) ; wokół okien i nie tylko obrusówka zpłytek piaskowca - piaskowiec po to żeby rozjaśnić elewacje - i jak ?Dużo takich domów widziałem w niemczech i bardzo mi się podobały , zastanawiam się jeszcze nad stolarką - czy nie dać białej ?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stopka 09.02.2002 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2002 Widziałam ostatnio elewację w kolorze oliwkowym i do tego czarne dachówki. U siebie chyba zrobię tak samo (chyba że zobaczę coś ciekawszego) tylko ten czarny dach troszkę mi nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 19.02.2002 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Do otynkowania budynku mamy jeszcze daleko, ale uważam, iż bardzo dobre połączenie /widziałem taki dom/ uzyskuje się poprzez połączenie ciepłego - żółtego kolorku z ciemną lekko zgniłą zielenią. Do tego ciemna dachówka najlepiej w kolorze stalowym. Naprawdę miło to wygląda. Jeśli dobrnięmy już do tego etapu to kto wie. Może damy takie barwy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goska 16.07.2002 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 W mojej okolicy ostatnio wybudowano sporo domków i dominują dwie tendencje: 1. żółto/ceglasta 2. różowo/brązowa. Ja mam zamiar wymyśleć jednak coś innego. Może błękitny lub zielony kornik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 17.07.2002 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 My mamy taki mały dworek - dach klasyczna czerwień z białym orynnowaniem i białą obróbką blacharską pod rynnami, biała podbitka, ściany - jasny krem, w tym samym kolorze kominy i cokół, do tego białe okna ze szprosami i białe drzwi. Wiem, że to bardzo niepraktyczne (szczególnie te białe rynny i blachy), ale ma być przede wszystkim ładnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 17.07.2002 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 W naszych planach jest jasno beżowa lub jasno zółta elewacja, pomarańczowe dachówki i elementy wykończeniowe z cegły. Wokół okien będzie biały pasek lub okiennice. Okna ciemno brązowe. Dom ma mieć wykończenie jak najbardziej naturalne więc będzie u nas przeważało drewno i cegła.A w ostatnio widziałam bardzo ładnie pomalowane domy. Miały dosyć wysokie poddasze więc trzeba było złamać bryłę z zewnątrz. A więc dół był na żółto (białe okna i biały pasek), na wysokości wieńca biały delikatny dekor a powyżej ciemniejszy kolor (brąz lub pomarańcza). Bardzo zdziwiłam się jak to ładnie wygląda bo po opisach mojej mamy jakoś nie mogłam sobie tego wyobrazić. Do tego sporo elementów z drewna. Przy następnej wizycie z domu zrobię zdjęcia i postaram się wrzucić na jakąś stronę. A w ogóle może stworzylibyśmy jakąś stronkę gdzie możnaby wrzucać zdjęcia z pomysłami wykończeniowymi (mi bardzo często brakuje weny twórczej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 17.07.2002 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 Ostatnio widziałam dwa ładne domy.Jeden - tynk taki "brudny" żółty (ciemny) i brązowy dach z drewnianą stolarką.Drugi - tynk w kolorze ciemno ceglastym i ciemny dach ale dokładnie jaki kolor to nie zdążyłam się przyjrzeć. , Natomiast niedaleko mam dom, który tynk ma biały, a dach bardzo ciemny fiolet (?) prawie czarny. W słoneczny dzień wygląda upiornie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antolka 22.07.2002 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 A ja wymarzyłam sobie dach w kolorze ciemnego piaskowca z czarnymi cieniowaniami, tynki kremowo-żółte, cokół i parapety z piaskowca, pozostałe wykończenia - rynny, okna - w brązie. Takie zestawienie kolorów powoduje, iż dom wygląda bardzo cieplo i przytulnie, ciemniejsze dodatki nie pozwalają na to aby był "mdły". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.11.2002 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Jakie sa Wasze typy na kolor cokolu przy jasnej elewacji ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 26.11.2002 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Mój dom chyba nadmiarem oryginalności nie grzeszy: dachówka betonnowa klasyczna czerwona, ściany piaskowe (chociaż nazywają się "Savannah" ), stolarka - złoty dąb. I to odpowiada moim wyobrażeniom. Jednak cała kolorystka domu w dużej mierze zależy od tła (czyli otoczenia). Jeżeli dom stoi w otoczeniu zielonym to czerwień i pomarańcz są wyraźniej podkreślone, jeżeli dominuje pstrokacizna okolicznej zbudowy, to żaden dom sie nie wyróżni. Dobrym przykładem dyscypliny budowlanej są bawarskie wioski: czerwono-białe lub brązowo-białe domki na tle ciemnej zieleni lasów lub jasnej zieleni łąk i hal. Obrazek jak z widokówki! [ Ta wiadomość była edytowana przez: kgadzina dnia 2002-11-26 09:29 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts