Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jakich kolorach dom?

Recommended Posts

Najpierw odpowiedz dla Anonima - ciemne (praktyczne! nawet przy opasce wokół domu inne będą zachlapane i cały efekt jasnych zginie). Teraz o moim domku: dach brąz cieniowany (gonty), tynki będą RAL 1014 (jasny, ciepły beż), takaż brama do garażu, okna machoń meranti w kolorze teak ze szprosami, drzwi wejściowe też z tego samego drewna z naświetlami, cokoły z brązowych płytek klinkierowych. Acha, kominy z brązowej cegły klinkierowej. Więcej pokombinować nie można, bo w warunkach zabudowy liczba kolorów na elewacji została graniczona do 2.

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mó dom też specjalnie oryginalny nie będzie - brązowa dachówka, kremowe tynki, brązowe drzwi i brama garażowa, brązowa płytka nad oknami i taki sam cokół.

Ale niedaleko nas na ulicy Malinowej jest dom w kolorze malinowym (no może prawie malinowym) z podobną dachówką tylko o dwa tony ciemniejszą. Efekt ciekawy, chociaż dla mnie dom jest trochę ciemny.

mój domek ma grafitową dachówkę, elewacja będzie w kolorze lodów waniliowych, stolarka okienna i drzwiowa - jasny brąz który w słońcu mieni się odrobiną pomarańczy. Maskowanie rynien deską sosnową w kolorze makasar (brąz jak. wyżej), takież drewniane skrzynki na kwiaty przy oknach. Cokół i część elewacji zostanie obłozona piaskowcem w kolorze piasku pustyni).

moze teraz ja napisze kilka słów po uwaznym przeczytaniu wypowiedzi. 1.białe domy do nie wymysł komunizmu tylko czasów gdy do malowania było wapno i tak malowano dworki. a zresztą chyba pamietacie jak wszyscy zachwycali sie białymi domkami i mówili, ze na zachodzi (zwłaszcza w Niemczech) jest czysto i domki sa białe i zieleń w ogródkach.... 2.Ja mieszkam w moim domu od 26 lat i odkad pamietam zawsze był bladoróżowy z białymi wykonczeniami i czekoladowym dachem. Kwestia wyobrażni. 3. W klimacie sródziemnomorskim oprócz żółtych domków - jak ktoś wspomniał- nadal wiekszośc jest białych i np. z błękitnymi dachami. 4. Jeszcze nie wiem jaki bedzie mój dom, ale na pewno kolory beda przemyślane i niekoniecznie wytyczone kaknonem mody. 5. A zresztą zawsze mozna przemalować!!

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

My na razie mamy dach - blachodachówka Rautaruuki w kolorze zbliżonym do dachówki. Myślimy o elewacji w kolorze kremowym (bardziej wpadającym w biel niż w żółć). Do tego chyba zdecydujemy się na klinkierowe parapety. Natomiast drewniane filary podtrzymujące daszek nad gankiem, oraz podbitka mają kolorek pod tytułem dąb.

Oryginalnością w tym przypadku nie zgrzeszyłam.Dachówka betonowa-rdzawo-czerwona i piaskowo-żółta elewacja.Ciemno-brązowa podbitka , drzwi garażowe i zewn.Filary z bordowej cegły. A z tegoz to względu iż wierzę w ddziaływanie kolorów na człowieka.Żółty nastraja optymistycznie ,jest ciepły i energetyzuje.Czerwień również.Podobaja mi się również ciemne zielenie i oliwkowe,ale to są kolory wytwarzajace spokój i wyciszenie a ja lubie wigor i ruch.brązy i odcienie bieli są trochę za jałowe.Czarny-przytłaczający.

Hmmm, a mój ma dachówkę szara, która czasami ma kolor bardziej grafitowy niż szary i to jest Euronit Iceberg (czy jakoś bardziej z niemiecka)a na elewacji będzie połaczenie grafikowego poziomego deskowania i tynku w kolorze takim szwedzkim czerwonym i mam nadzieję, że będę lubiła wracać do takiego domu....

dach - czerwień miedziana

komin - klinkierowy w kolorze dachu

cokół - w ww kolorach

ściany - albo białe (do koloru okien i drzwi)

albo piaskowe (ekri)

podbitka dachu - w kolorze ścian

ogrodzenie - klinkier czerwien miedziana lub murki tynkowane w kolorze ścian z czapeczkami w kolorze dachu

ścieżki, podjazd i taras - kostka w kolorze dachu

albo kostka w kolorze ekri do koloru ścian

hej :smile: