Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jakich kolorach dom?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój domek (ten pod moim nickiem) ma kolor tynku KABE 1090 (bardzo, ale to bardzo jasny żółty), dachówka "jesienny liść" z przewagą barwy brązowej.W tonacjach brązu utrzymane sa także kolory wypraw dekarskich, rynien (Marley miedziany), okien (mahoń meranti) oraz drzwi.

Sądzę, że dokonaliśmy trafnego wyboru kolorystycznego.

Narazie jeszcze dokładnie nie wiem w jakim kolorze będzi tynk. Dachówkę mam już zamówioną ciemnobrązową, przymierzam się do tynków w kolorze jasno bażowym lub bardzo bladożółtym, wokół okien i drzi che zrobić rankę w podobnym kolorze do tyku tylko troszeczkę ciemniejszym. Kominy, kolumny podrzymujące daszek nad wejściem i około 0,5 m od ziemi chcę wyłożyć płytkami imitującymi piaskowiec, w kolorze brązowym, żółtym itp. Okna chce tradycyjnie białe, a do tego brązowe rolety zewnętrzne.

Dachówka ciemny brąz. Elewacja zewnętrzna lekki beż lub ciemna kość słoniowa. Podmórówka klinkier w kolorze dachówki (ciemny brąz) .

Okna białe drzwi wejsciowe ciemny brąz. Taras i podest przed wejściem do domu ciemno brązowy klinkier. Alejki brązowa kostaka brukowa "kocie łby".

Paty.

• 1 month później...

dach - sliwkowo-brazowy

elewacja- ....rozowa??? wrzosowa??? w kazdym razie troche nam szczeny opadly jak zobaczylismy efekt na budynku... pocieszalismy sie ze zawsze mozna przemalowac... ale teraz zaczynamy doceniac nasza oryginalnosc, bo jak ktos ma do nas przyjechac to mowimy "taki rozowy domek" i wszystko jasne :D

poza tym bryla domu nie jest specjalnie nowatorska (cos w stylu "wies tanczy i spiewa"), wiec niekonwencjonalna kolorystyka ratuje domek przed popadnieciem w przecietnosc:)

• 2 weeks później...

U nas taka wersja:

dach- wiśniowa dachówka

kominy, parapety zewnętrzne i cokół- ciemna wiśnia

elewacja- banan (nie skórka, tylko w środku- leciutko żółtawy kremowy)

stolarka- złoty dąb

ogrodzenie- drewniany płot typu rancho w kolorze mahoniowym (pięknie pasuje do wiśniowej dachówki) :lol:

Dach grafitowy, ściany ceglastoczerwone, wokół okien żółte, okna, drzwi - czerwonobrązowe (mahoń). Brama garażowa miała być też ceglastoczerwona, ale wyszła bardzo za..sta (tak to jest, jak się ocenia kolor na podstawie próbnika z plamką wielkości paznokcia). Teraz usłyszałem, że wygląda to "inaczej" i nie wiem, czy to dobrze czy źle :-?

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Uważam, że trzeba rozważnie dobrać kolory(uwaga na firmowe wzorniki - wrr). Osobiście starałem sie mieszać tylko dwa kolory (nie robić pstrokacizny) Sciany jaśniejsze od dachu i w tej samiej tonaci. Natomiast dla uzyskania odpowiedniego charakteru domu dorzucić kolor neutralny (biały lub czarny). Nie bede próbował opisywać swego domu. Grunt, że jestem zadowolony z takiego doboru, który nie tylko mi sie podoba:)

Pozdrowionka zmęczonym budowaniem.

• 2 weeks później...