Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jakich kolorach dom?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 6 months później...

Wybrałam kolory naturalne,takie żeby domek ładnie komponował sie z otaczającą go zielenią.

Dach - ceglany

Elewacja - biała

Okna, rynny, podbitka, balustrady - ciemny brąz

Nie lubię kolorowych domów, kojarzą mi się z domami z klocków lego.

Czy jest gdzies na sieci stronka lub prosty programik w ktorym moznaby dla typowego projektu zmieniac kolorystyke dachu i scian aby przyjrzec sie roznym rozwiazaniom ? Chyba Murator kiedys cos takiego zamieszczal na CD. Moze daloby sie taki prosty program umiescic na sieci ?

D.

Witam

Znalazlam taki Twoj oto wpis na forum muratora sprzed kilku lat:). Mam dokladnie to samo pytanie o jakis program badz plyte CD. Czy moze wiecie czy cos takiego jest?

Pozdrawiam

Dorota R.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

O rany ... Ale mam zgryz...

Muszę do dachu (kolor ceglany) dopasować kolor:

- okien dachowych

- okien w ścianie

- rolet zewnętrznych

- elewacji

- podbitki

- desek, które wykończą górę domu

- desek na balkon u góry

- cokołu

- komina

i nie wiem, czego tam jeszcze...

Myślałam najpierw o ciemnobrązowych oknach i deskach też takich

ciemnych, ale ostatnio stwierdziłam, że to będzie zbyt kontrastowe

i może za bardzo zdominować bryłę domu (desek dosyć sporo ma być).

Więc może orzech? Albo mahoń?

A do tego elewacja biała lub ciepło-beżowa?

Podoba mi się jasnopomarańczowa, ale to już może będzie za dużo

koloru?

A ja wymarzyłam sobie dach w kolorze ciemnego piaskowca z czarnymi cieniowaniami, tynki kremowo-żółte, cokół i parapety z piaskowca, pozostałe wykończenia - rynny, okna - w brązie. Takie zestawienie kolorów powoduje, iż dom wygląda bardzo cieplo i przytulnie, ciemniejsze dodatki nie pozwalają na to aby był "mdły".

Przytaczam jeden z początkowych postów tego wątku, bo trafia nioeomal w sedno moich pomysłów :D

U nas dach już taki jest - cieniowany w ciepłym piaskowcowym kolorze a kolor nazywa się Sahara (właśnie go kończą dekarze), tynk będzie morelowy ciut jaśniejszy od dachówki (zastanawiam się jeszcze nad producentem, ale już u kilku spotkałam ten właściwy kolor, który sobie wymyśliłam), do tego okładzina na części ścian, kominach i cokole ze sztucznego kamienia (i to niestety jest kompromis - cena naturalnego piaskowca, który wymarzyłam na początku nas przerasta...) w kolorystyce ciepło piaskowo-morelowo-zielonkawo-brązowawej 8)

Obróbki blacharskie mamy w dwóch kolorach - pas podrynnowy w cieniowanym rudym jasnym brązie, wszystkie kosze i obróbki lukarn, kominów oraz pas nadrynnowy - piaskowy też cieniowany. Rynny PVC kolor miedziany z Galeco.

Okna w kolorze zbliżonym do teaku (kolor nazywa się sipo mat), drzwi zewnętrzne takoż, brama garażowa - złoty dąb (właściwie w drewnopodobnych nie ma wielkiego wyboru...), elementy widoczne więźby i podbitkę postaramy się dopasować do okien i drzwi (oglądałam kika bejc, lakierobejc i jeszcze ostateczna decyzja nie zapadła).

Parapety zewnętrzne - być może klinkierowe kształtki, o ile znajdę jakieś jaśniejsze niż widziałam do tej pory (bywa głównie ciemny brąz, a wolałabym rudy, miedziany jak rynny lub ciemniejszy od tynku morelowy), może też blaszane o ile nie znajdę nic innego.

Schody zewnętrzne i tarasy w gresie, rudo-morelowo-pomarańczowawym (takie jest założenie) być może we wzorek kostki lub kamienia, ale dopuszczam też myśł o płytkach ceramiki imitujących deski na tarasie od strony lasu.

Chodniki i podjazd z kostki betonowej - no, jak myślicie? Tak, morelowo-piaskowej! :D

Mąż się zastanawia, czy to wszystko się nie zleje ze sobą, a ja myślę, że będzie się razem nieźle komponować, w końcu kto powiedział, że dom musi być w kontrastujących kolorach?

• 2 months później...
  • 3 weeks później...