Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM DOSKONAŁY B pracownia JOTA

Recommended Posts

Witam, jestem zupełnie nowa:) na forum i zupełnie swieżynka jeżeli chodzi o tematy projektowo-budowlane:).

W zwiazku z tym mam prośbę do Szanownych Forumowiczów o spojrzenie na projekt, jaki wybrałam- czy jest tam może coś, czego ja moim niewprawnym okiem nie widzę- jakaś fuszerka.

Starałam się przepatrzyć całe forum, nigdzie nie znalazłam posta o tym domu (oprócz propozycji sprzedaży).

Tak więc kłaniam się w pas i proszę o komentarze- różne:)

Gdyby ktoś był na tyle obeznany, że mógłby oszacować mniej więcej koszt budowy takiego domu, to byłabym dozgonnie wdzięczna :D .

a tutaj link:

http://www.jota.gda.pl/index.cgi?cmd=VDT_EDIT&action=02&idn=2

Z góry dziekuję

• 3 weeks później...
Gość krab

Witam,

koszty to jak wróżenie z kart ,

1. W jakiej skali jest dokumentacja 1:50 skala duża łatwo budować , 1:100 skala mała

2. Bryła jest rozbita nie prosta , trudny dach - duża kasa

3. Obciązenie dachu jakie jest przewidziane w projekcie to ważne jeżeli chcesz dać dachówke nie koniecznie betonową

4. Brak powierzchni całkowitej od której liczą fachowcy budowę 1600 pln za całkowitą pod klucz

5. Cena na oko około 400.000 pod klucz

6. czy jest kosztorys w dokumentacji ?

powodzenia

Dziękuję za odpowiedzi, chociaż musze przyznać, ze trochę mnie wystraszyliście tą ceną :(

W tak zwanym międzyczasie :) projekt uległ małym zmianom- tzn łazienka została powiększona do 10 m kw, sypaialnia z 11 do 13,3, dwa pokoje 15 i 10 zmienione zostały tak, by było 13 i 14 m kw.

Ogólnie powierzchnia zabudowy jest teraz 214,5 m kw., a użytkowa 177,65 (razem z garażem i pom. tech.)

SZczezrze mówiąc po tych zmianach liczyłam . \,że zmieszczę się w 320-34- tysiącach, teraz trochę jestem niepewna moich obliczeń.

Czy to naprawdę jest skomplikwana bryła??

Mnie się wydaję, z e najdroższy w tej inwestycji będzie dach niestety.

Co do kosztorysu, to dostałam taki bardzo uproszczony kosztorys w Excelu, ale na przykład dach to tam tylko dachówki i powierzchnia, bez elementów wykończeniowych.

Cz 2,7 to faktycznie za duzo na WC- dodam, ze chcemy mievc tam jeszcze kabine prysznicowa

• 2 weeks później...

Z ostatnim postem bym sie nie zgodzil.

- Powierzchnia dachu i owszem jest wieksza, a co za tym idzie moze byc drozsza. Tansza jest za to konstrukcja (np. system kanadyjski zamiast regularnch krokwii) i ocieplenie (ocieplamy strop podwieszany a nie na dach - mniej, wygodniej, taniej)

- odchodza koszy stropu

- odchodza koszty klatki schodowej i schodow

- odchodza koszty ciagniecia mediow na pietro

Pozdrawiam,

Zbigniew

- Powierzchnia dachu i owszem jest wieksza, a co za tym idzie moze byc drozsza. Tansza jest za to konstrukcja (np. system kanadyjski zamiast regularnch krokwii) i ocieplenie (ocieplamy strop podwieszany a nie na dach - mniej, wygodniej, taniej)

- odchodza koszy stropu

- odchodza koszty klatki schodowej i schodow

- odchodza koszty ciagniecia mediow na pietro

Dach jest najdroższym elementem każdego domu.Powierzchnia 250-300m2 kosztuje przeciętnie z więźbą 40-60tys.Ten dom ma dach o pow.350-400m2 ? Czyli kwota olbrzymia.

Drugim chyba co do wartości "elementem" są fundamenty.W przeciętnym domu z poddaszem użytkowym mają ok.60-80 mb i kosztują ok.10tys.W domu parterowym są dłuższe o 20-50%.

Koszty ciągnięcia mediów na piętro?Tu liczy się długość instalacji a nie jej kierunek.

Klatka schodowa w zasadzie nic nie kosztuje.Schody żelbetowe od 3-5 tys,drewniane od kilku do .... tys.

Ocieplenia też nie będzie mniej.Owszem zamiast ocieplać dach wystarczy strop,ale powierzchnia ścian zewnętrznych do ocieplenia jest większa.

Liczyłem to kiedyś wiele razy i niestety dom parterowy wychodził drożej.Piszę o technologii murowanej.

• 1 year później...
  • 3 years później...