korba 04.01.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Witam i jak wtytule zapytuję o najlepsze kredyty na budowę domu w 2006 r. bo w lutym zamierzam wziąc kredycik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lorena 04.01.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Ja również podpinam się do tego postu Nadszedł właśnie czas żeby porozglądać się za kredytem, zaczynam od forum.Drodzy forumowicze stąd moja prośba,- jaki banki polecacie,- jaka waluta,- jaka forma zabezpieczenia kredytu,- na jakie kruczki zwrócić uwagę,- od czego zacząć.Nadmieniam, że interesuje mnie kredy w kwocie 40-50 tys. Mniej więcej tyle zabraknie nam do wykończenia domu. Bardzo wszystkim dziękuję za ewentualne rady.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 05.01.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Ja również podpinam się do tego postu ... - na jakie kruczki zwrócić uwagę, ... był już jakiś wątek o kruczkach... nie jestem pewien, ale chyba w dziale 'Zwierzę też człowiek' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frankq 05.01.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Ja też poszukuję kredytu na zakup domu (do remontu) w okolicach 100 tys. Znalazłem ciekawe informacje na stronach GW, polecam artykułu: http://dom.gazeta.pl/prawo/8,65588,3028897.html a także o dodatkowych kosztach o których nie zawsze pamiętamy: http://gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,64791,2650130.html jak na początek to dobrze przeczytać i ustalić swoje priorytety (wcześniejsze spłata, przewalutowanie ... itp)Dzisiaj jestem umówiony w EXPANDER, jak coś wybiorę to się podziele informacją na forum. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 05.01.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Wizyta w jakiej placówce finansowej np. Expander to dobry pomysł. Szkoda czasu na bieganie po bankach i dowiadywanie sie co który oferuje. Tam przedstawią Wam zbiorczo oferty więc łatwo je porównać. Zawsze proście o przedstawienie oferty z banku, w którym macie konta. Dla stałych klientów banki zawsze mają preferencyjne warunki. U nas na początku wyglądało, że najlepsze były przykładowo Fortis i BOŚ, ale jeszcze chcieliśmy ofertę z naszego banku, w którym mamy konta od paru lat, na początku wyglądało, że oferta jest na końcu tej listy, ale po rozpatrzeniu wstępnych wniosków w wybranych bankach okazało się, że nasz bank zszedł z % i obniżył prowizję i był najbardziej opłacalny. To taki nasz przykład, ale moi znajomi też często chodzili do Exandera na konsultacje, mając pogląd jak jest w innych bankach można w swoim "kontowym" powalczyć o spore ulgi. A trzeba się targować, niech się banki uczą, że są dla klienta, bo ja czasem odnoszę wrażenie, że żyją czasami komunizmu. Tak więc negocjujcie, kredyt to nie tylko Wasza potrzeba, jesteście klientami i banki na waszym kredycie mocno zarabiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 05.01.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 A co do waluty, zależy to od wielkości kredytu i okresu spłat, ale obecnie najkorzystniejszy jest frank, o ile ktoś lubi odrobiną hazardu w życiu . Ale poważnie przy kursie średnim co jest ok. 2,5zł frank musiałby wzrosnąć do 3,5zł by dogonić kredyty złotówkowe. Ale w tych sprawach trzeba sie kierować własnym rozsądkiem i trochę intuicją. Życzę dobrych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frankq 06.01.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Wczoraj wieczorem byłem w EXPANDER, bardzo sympatyczna i kompetentna miła Pani ucieła sobie ze mną godzinna pogawędke. Gorąco polecam Co dalej, ja napewno CHF, w moim przypadku ze względu na nienajgorsze dochody prawie każdy bank udzieli mi kredytu. Najistotniejsze jest jenak to, że nie ma co porównywać ofert banków w chwili obecnej. To że dzisiaj najlepszą ofertą jest kredyt w NORDEA (do 20.01.06) to w cale nie oznacza że od 1 lutego to nie będzie FORTIS czy BOŚ. Teraz NORDEA bije na głowe inne kredyty, najlepsza stała marża w wysokości 1% od (LIBOR). Jeszcze jedno na koniec, uważajcie na to od czego jest liczone oprocentowanie w kilku bankach (mBANK, Multibank, Raifaisen) pojawia się zapis że oprocentowanie kredytu ustala zarząd - te oferty odpadają odrazu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 06.01.2006 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 frankq, kto Ci powiedział o tym że w niektórych bankach % ustala zarząd? My braliśmy w mBanku i z ciekawości spojrzałam do umowy, nic takiego nie ma. Oprocentowanie jest liczone od wartości zakupu CHF przez bank. Zapewne w każdym banku % ustala zarząd, a to czy polega na wskaźniku giełdowym czy wartości zakupu waluty czy to dużo zmienia i tak do pewnego stopnia mają wolną rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frankq 08.01.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Dowiedziałem się o tym w EXPANDER od, jak mi sie wdaje konsulatanta który co nie co wie na ten temat. Wcześniej już dowiadywałem się o oprocentowania banków i wszędzie "trąbią" aby zwracać uwagę na na to jak jest naliczony % kredytu. W kilku bankach (mBANK, Multibank, Raifaisen) podobno istnieją zapisy że % ustala sobie Zarząd banku. Zmienia o tyle że wszyscy wiedzą jak zmienia się LIBOR i wtedy automatycznie spada lub rośnie oprocentowanie. Jeżeli Zarząd ustala wysokość oprocentowania CHF to może ale nie musi liczyć się z LIBOR. Zależy to od ich "widzi mi sie". Z tego co piszesz to kansultant w expanderze miał rację. [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElaMa 08.01.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 A ile bierze za taką konsultację EXPANDER? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korba 08.01.2006 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 witam.nic nie biorą bo dostają prowizję z banku za każdeo klijenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frankq 08.01.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 A oferta poszczególnych banków EXPANDER jest taka sama a niekiedy nawet lepsza. Od wielu osób słyszałem że bardzo pomagają we wszytskich sprawach papierkowych. Oni przygtują cały wniosek i napewno będzię zrobiony tak że nie trzeba będzie nic poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 10.01.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Tylko czy teraz opłaca się brać kredyt w walutach, skoro złotówka jest dosyć mocna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frankq 10.01.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 No wszystko raczej zależy co się będzie dalej działo ze złotówką, najlepiej wziąc teraz a potem niech CHF tanieje w stosunku do złotówki. To ejst pewne ryzyko ale gdzieś widziałem obliczenia że biorąc pod uwagę obecne oprocentowanie CHF i PLN, to CHF musiało by wzrosnąć o około 35% aby kredyty wartość kredytów się zrównała, a to wydaje się mało prawopodbne. Bardzo mocnym argumentem są kalkulatory kredytowe na stroanach banków, wystarczy tą samą wartość kredytu przeliczyć w CHF i PLN i odrazu widać znaczącą róznice w wysokości raty miesięcznej. Np. 130 tys na 30 lat w CHF (kurs obecny) to rata miesięczna 590 PLN, rata za ten sam kredyt w PLN to 914 PLN. Wydaje mi się że 324 zł (około wspomniane wyżej 35 %) miesięcznie to nie jest tak mało Trzeba też zwrócić uwagę że kredyt bierzesz na kilkadzisiąt lat a za kilka lat najprawdopodbnie przystąpimy do unii monetarnej i wtedy już nie będzie PLN. Warto też zwrócić uwagę przy zaciąganiu kredytu ile nas będzie kosztowało ewentualne przewalutowanie kredytu. Ja biorę w CHF. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 10.01.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 witam.nic nie biorą bo dostają prowizję z banku za każdeo klijenta jest tylko problem jezeli doradca nie ma podpisanej umowy z jakims bankiem , wtedy poprostu go nie poleci Dzisiaj złozyłem papiery w GE Money banku bo wydaje sie dla mnie najlepszym bankiem , a przed chwilą dzwonił doradca z Bankiera z chęcią pomocy niestety okazało sie ze własnie z tym bankiem nie mają podpisanej umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 11.01.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 frankq, pytam z ciekawości czy juz zdecydowałeś się na bank, jaki teraz dają % w CHF?My dostaliśmy w mBanku 2,75%. A jak inne banki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frankq 11.01.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Ja zdecydowałem się na NORDEA Bank na kredyt w CHF (składam wniosek), w umowie mam zagwarantowane oprocentowanie składające się z marży banku 1% opraz LIBOR (6 m-c) w chwili obecnej wynosi dla CHF: 1.1758 %, czyli kredyt jest oprocentowany 2,1758%. Dodatkowo jeszcze z istotnych elementów dla mnie w Nordea Bank jest:- finansowanie 100% inwestycji- ubezpieczenie na życie gratis (NNW do kwoty 1 mln PLN)- możliwość finansowania dowolnego celu i innych kosztów transakcji (ja występuje o piniądze na zakup domu oraz jeszcze na jego remont)- okres kredytowania do 30 lat- 0 PLN za rozpatrzenie wniosku- 0 PLN za wcześniejsze spłaty kredytu A w twoim przypadku od czego jest uzależnione wspomniane 2,75% ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamuza 11.01.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Ja się zdecydowałam na millenium - millekredyt. hipoteczny I w openfinance i w expanderze usłyszałam, że to na chwile obecną najlepsza oferta Jutro składam wniosek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 11.01.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Witam Mam pytanie: czy jest ktoś kto stara się o kredyt a nie ma umowy o pracę na czas nieokreślony? Pani z expandera powiedziała mi, że prawdopodobnie wystarczy mieć umowę na 6 miesięcy z chwilą podpisania umowy...prawda to? Czy ktoś miał podobnie i kredyt uzyskał? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 12.01.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 a jak w Nordei jest z przewalutowaniem i nadpłatą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts