DaKar 12.01.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Ja też należę do zainteresowanych, więc będę śledzić wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 12.01.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 frankq W mBanku oprocentowanie jest zależne od zakupu waluty.W zasadzie nie mieliśmy zbyt wiele czasu na rozważania umowy i nie spytałam o ten zapis, ale dowiem się do naszego pośrednika. W czasie gdy składaliśmy wnioski mbank i Fortis miały najlepsza ofertę. my mieliśmy tylko kilkanascie% wkładu własnego a kupowaliśmy działkę, niektóre banki przy zakupie działki chciały 50% wkładu, więc odpadały na wstępie poszukiwań. Warunki mamy podobne, nie ma ubezpieczenie na życie, ale- finansowanie 100% inwestycji - była taka możliwość- okres kredytowania do 30 lat - 0 PLN za rozpatrzenie wniosku - 0 PLN za wcześniejsze spłaty kredytu - prowizja za przyznanie kredytu 1%, niektóre banki chciały nawet 3% My kupiliśmy na razie działkę, wiem, że jak jak będziemy brać kredyt na budowę możemy ponownie rozważyć kredyt konsolidacyjny, jeśli warunki kredytowe będą korzystniejsze. Nie wiem ile miałeś wkładu własnego, ale naprawdę oprocentowanie masz bardzo korzystne. Ktoś pytał, czy nie mając umowy na stałe można wziąć kredyt, ja kiedyś chciałam wziąć kredyt na zakup mieszkania mając tylko umowę zlecenie nieprzerwanie w okresie 2 lat i dostałam pozytywne rozpatrzenie wniosku, tyle że się rozmyśliłam i nie wiem jak by było dalej.Ale trzeba się spieszyć bo od lutego wchodzi ustawa anty-lichwiarska i banki będą więcej wymagać od kredytobiorców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korba 12.01.2006 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Ale trzeba się spieszyć bo od lutego wchodzi ustawa anty-lichwiarska i banki będą więcej wymagać od kredytobiorców. gdzie można zobaczy tą ustawę pierwszy raz o niej słyszę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 a jak w Nordei jest z przewalutowaniem i nadpłatą? Przewalutowanie - aneks do umowy, koszt 50 PLN Nadpłata - bezpłatna. Jeśli spłacisz kredyt całkowicie w terminie krótszym niż 3 lata, pobierają jakąś prowizję (nie pamietam dokładnie jej wysokości). Po 3 latach - bez opłat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 12.01.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 a jak w Nordei jest z przewalutowaniem i nadpłatą? Przewalutowanie - aneks do umowy, koszt 50 PLN Nadpłata - bezpłatna. Jeśli spłacisz kredyt całkowicie w terminie krótszym niż 3 lata, pobierają jakąś prowizję (nie pamietam dokładnie jej wysokości). Po 3 latach - bez opłat Nadpłata w jakies konkretnej kwocie i terminie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 a jak w Nordei jest z przewalutowaniem i nadpłatą? Przewalutowanie - aneks do umowy, koszt 50 PLN Nadpłata - bezpłatna. Jeśli spłacisz kredyt całkowicie w terminie krótszym niż 3 lata, pobierają jakąś prowizję (nie pamietam dokładnie jej wysokości). Po 3 latach - bez opłat Nadpłata w jakies konkretnej kwocie i terminie? Nie - bez ograniczeń. Tylko trzeba zaznaczyć, że to jest nadpłata, a nie spłata kilku rat naprzód (ponoć sporo ludzi tak robi np w razie wyjazdu - przelewają większą kwotę, z której bank sobie później potrąca co się należy, ale kapitału nie obniża...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darth 13.01.2006 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Witam. Również zdecydowanie polecam Nordeę. Już otrzymałem decyzję. Mam identyczne warunki jakie otrzymał frankq czyli libor + stała marża banku 1% (razem ok.2.15%) Pani w banku bardzo miła i starała się wynegocjować u dyrekcji niższą marżę ostaecznie 0.8% i stałą prowizję. Ważne jest uważam znać ofertę innych banków. Ja przdstawiłem najlepszą jaką znalazłem (wtedy był to Fortis) i wówczas w Nordei wiedzieli że jestem zainteresowany kredytem ale nie wezmę go jeżeli nie dostanę lepszych warunków. No i się nagieli. Dodam że mój wkład własny to ok 30% środków. Ważne w Nordei jest to że są u nich dość niskie różnice kursowe (3%) To powoduje że kredyt jest troszkę "tańszy" przy spłacie. Często ludzie o tym nie wiedzą a potem muszą przy spłacie kredytu kupować franki drożej a przez to ostatecznie powoduje płacenie większej raty kredytowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 14.01.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Przy braniu kredytu walutowego nie zapominajcie o koszcie związanym z prowizjami bankowymi (kursy kupna i sprzedaży). Na poczatek jest to ok. 2,5 - 3 % przy przeliczeniu kredytu z waluty na złotowki. Później każda rata walutowa ( z odsetkami) jest przeliczana na złotówki, czyli kolejne 2,5 - 3 %. Mozna w skrócie powiedzieć, że dodatkowo placi się 5 - 6% prowizji od calosci kredytu.Weżcie też pod uwagę, że stawka LIBOR sukcesywnie rośnie. Przewiduje sie, że w ciągu 1 roku a max 2 lat stawka wzrosnie o 1 %. W takim razie oprocentowanie kredytu będzie mniej więcej 3,2 - 3,5 %. Kredyty mieszkaniowe bierze się na conajmniej kilkanaście lat...Nie znaczy to, że odradzam komuś branie kredytu walutowego, ale oprócz tych wszystkich rzeczach o których wszyscy mowią nalezy też wziąć pod uwagę to co napisałem.Spłacam kredyt walutowy w CHF od ponad 5 lat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfol 14.01.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Podpinam się pod temat .... Mój wkład własny to ok. 20-30% inwestycji, problem w tym, że ten wkład własny ma postac mieszkania, czyli nie mogę (nie chcę) wnosi go na początku budowy. Napiszcie proszę jak banki do tego podchodzą, wnoszenie swojego wkładu proporcjonalnie ?? na początku ?? a może w dowolnym momencie ?? Przy porównywalnych parametrach kredytów w wiekszości banków ten czynnik będzie dla mnie decydujący. pozdrawiamGryfol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 15.01.2006 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Przy braniu kredytu walutowego nie zapominajcie o koszcie związanym z prowizjami bankowymi (kursy kupna i sprzedaży). Na poczatek jest to ok. 2,5 - 3 % przy przeliczeniu kredytu z waluty na złotowki. Później każda rata walutowa ( z odsetkami) jest przeliczana na złotówki, czyli kolejne 2,5 - 3 %. Mozna w skrócie powiedzieć, że dodatkowo placi się 5 - 6% prowizji od calosci kredytu. Coś Ci się chyba pomyliło. Dwa razy liczysz to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 16.01.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Ja właśnie dostałam harmonogram spłat na 359 m-cy Brałam w CHF więc rozpisanie jest w tej walucie: rata+odsetki=kwota całkowita raty, wiem ile franków spłacam co miesiąc; szkoda, że nie uda sie przewidzieć kursu Dostaliście coś takiego od swoich banków? Kredyt na 30 lat 135 tys. Przyjmując kurs stały CHF=2,5zł zapłacę ok. 210 tys. W złotówkach zapłaciłabym ok 300 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Ja właśnie dostałam harmonogram spłat na 359 m-cy Brałam w CHF więc rozpisanie jest w tej walucie: rata+odsetki=kwota całkowita raty, wiem ile franków spłacam co miesiąc; szkoda, że nie uda sie przewidzieć kursu Dostaliście coś takiego od swoich banków? Kredyt na 30 lat 135 tys. Przyjmując kurs stały CHF=2,5zł zapłacę ok. 210 tys. W złotówkach zapłaciłabym ok 300 tys. Bierzesz wszystko od razu, czy w transzach??? Najczęściej jest tak, że do czasu odbioru budynku spłacasz tylko odsetki od rzeczywiście zaciągniętej kwoty, a pełną spłatę zaczynasz najczęściej po 2 latach... Jeśli tak jest, to prawdziwy harmonogram dostaniesz nieco później... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korba 17.01.2006 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 przenoszę temat do góry zostało mi ok. 1 miesiąca czasu na decyzję o wyborze banku. więc chętnie poczekam na jakieś info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 17.01.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 ja biorę w Millenium we CHF na 30 lat 280tys, raty równe, spłata odroczona na rok, 5 transzy, rata po wpisie w hipotekę 1090zł !!!! pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 17.01.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 baba_budowniczy Braliśmy kredyt na działkę Więc wszystko w całości, a w ratach część jest kredytu część odsetek. Doczytałam się, że jest to oprocentowanie przejściowe 3,75 do ustalenia hipoteki. Potem spada o 1% więc będzie jeszcze mniej do zapłaty. A kredyt na dom dopiero nas czeka w przyszłym roku, bo mam nadzieję, że na fundamenty uda nam sie zaoszczędzić. Wtedy porozmawiamy o transzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 17.01.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Ja zdecydowałem się na NORDEA Bank na kredyt w CHF (składam wniosek), w umowie mam zagwarantowane oprocentowanie składające się z marży banku 1% opraz LIBOR (6 m-c) w chwili obecnej wynosi dla CHF: 1.1758 %, czyli kredyt jest oprocentowany 2,1758%. A jak jest prowizja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekg11 18.01.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 WitamKtóre banki wypłacają kredyt w całości bez transz?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.01.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 baba_budowniczy Braliśmy kredyt na działkę Więc wszystko w całości, a w ratach część jest kredytu część odsetek. Doczytałam się, że jest to oprocentowanie przejściowe 3,75 do ustalenia hipoteki. Potem spada o 1% więc będzie jeszcze mniej do zapłaty. A kredyt na dom dopiero nas czeka w przyszłym roku, bo mam nadzieję, że na fundamenty uda nam sie zaoszczędzić. Wtedy porozmawiamy o transzach ano wszystko się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.01.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Witam Które banki wypłacają kredyt w całości bez transz?????? zależy jakie kwoty i na co na zakup domu gotowego czy działki podejrzewam, że wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekg11 19.01.2006 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 mnie interesuje które wypłacają w jednej transzy w przypadku budowania, słyszałem że tak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts