Klaus 19.01.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Teoretycznie każdy tylko musisz to dobrze umotywować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 21.01.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Pisałam o ustwie antylichwiarskiej, oto artykuł: Jeśli mało zarabiasz to nie otrzymasz kredytu 2006-01-19 Wejście w życie zmian antylichwiarskich spowoduje, że banki zaostrzą kryteria oceny zdolności kredytowej. Po 20 lutego osoby o niższych zarobkach mogą mieć problemy z zaciągnięciem kredytu bankowego. Szersza ochrona klienta zapewniona zostanie natomiast przy zaciąganiu kredytów konsumenckich - czyli kredytów do 80 tysięcy złotych, przeznaczonych na prywatne potrzeby, a nie w związku z prowadzeniem działalności gospodarczej. Kolejna zmiana dotyczy wysokości prowizji, opłat i innych kosztów związanych z zawarciem umowy. Od 20 lutego łączna kwota wszystkich należności nie będzie mogła przekroczyć 5 procent udzielonego kredytu konsumenckiego. Źródło: IAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.01.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 mnie interesuje które wypłacają w jednej transzy w przypadku budowania, słyszałem że tak można. Z tego co wiem - raczej niechętnie banki tak robią - przy duzych kwotach mniej ryzykują, jeśli mają możliwość kontrolowania sposobu wydatkowania transz. Nie słyszałam, żeby duży kredyt został w ten sposób wypłacony. Ale jeśli masz dużą zdolność przekonywania, kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionek1 23.01.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 aktualne informacje na temat planów co do stóp procentowych znajdziecie zawsze tutaj: http://gielda.wp.pl/POD,3,a,1,b,1,c,11,index.html?P%5Bnumer%5D=8161788&P%5Bobr%5D=pb&P%5Bgodzina%5D=0910&P%5Bdzien%5D=23012006 także wiele innych potrzebnych danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korba 26.01.2006 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 podciągam temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 27.01.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Ja z kolei jestem na etapie rozważania pomysły budowy domku. Przy posiadanym kredycie na mieszkanie, w którym teraz mieszkam, myślę sobie, że na razie będzie kredyt na działkę - i tak nie stanieją, więc im prędzej tym szybciej, jak mawiali starożytni.Kredyt na budowę wezmę może w przyszłym roku jak będę miał całą papierologię za sobą, no i oczywiście projekt domku wybrany.Polecam serdecznie Open Finence we Wrocławiu na Odrzańskiej - doradca Bartosz Przybylski (powołajcie się na Michała z Maślic). Bardzo dobrze nam doradzał przy ostatnich dwóch kredytach i wszyscy, których do niego posłałem są również zadowoleni z kredytu.Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 30.01.2006 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Czy możecie mi doradzić czy lepiej zaciągać kredyt hipoteczny składający się z marży banku plus LIBOR 3m czy marży banku plus LIBOR 6m. Czy ktoś mi to wytłumaczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 30.01.2006 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 LIBOR3M jest zwykle niższy niż LIBOR6M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 31.01.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 LIBOR3M jest zwykle niższy niż LIBOR6M. Klaus co to znaczy, że zwykle LIBOR 3m jest niższy niż LIBOR 6m. Jaka jest tego przyczyna. Co według Was jest korzystniejsze na okres np. 4-5 lat. Doradźcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 31.01.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 No takie są realia rynku, że od kilku ładnych lat LIBOR3M jest niższy o jakieś 0.01-0.2% i tyle. Nie ma co tego rozkładać na czynniki pierwsze i pytać dlaczego bo to wiedzą tylko analitycy finansowi albo i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 31.01.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 4-5 lat to żaden kredyt. Bież co jest tanie teraz bo jeszcze przedobrzysz. Ja się bawiłem w analizowanie rynku kredyów i mi wychodziło, żew tym roku kredyty złotowe potanieją i dzięki temu przeszła mi koło nosazeszłoroczna promocja w Fortis. Starciłem na tym jakieś 6 tys. zł a kredyty nie potaniały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 31.01.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 No takie są realia rynku, że od kilku ładnych lat LIBOR3M jest niższy o jakieś 0.01-0.2% i tyle. Nie ma co tego rozkładać na czynniki pierwsze i pytać dlaczego bo to wiedzą tylko analitycy finansowi albo i nie. Klaus piszesz 0,01 - 0,2 czy może miałeś na myśli 0,1 - 0,2? To podpowiedz jaki kredyt byś wybrał w CHF na dzień dzisiejszy tzn: LIBOR 6m + stała marża 0,7% = 1,88% czy LIBOR 3m + stała marża 0,64% = 1,65%. Dodam tylko, że spred (różnica między sprzedażem a kupnem CHF) w pierwszym rozwiązaniu wynosi 0,77 zł a w drugim 0,85 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 31.01.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 No takie są realia rynku, że od kilku ładnych lat LIBOR3M jest niższy o jakieś 0.01-0.2% i tyle. Nie ma co tego rozkładać na czynniki pierwsze i pytać dlaczego bo to wiedzą tylko analitycy finansowi albo i nie. Klaus piszesz 0,01 - 0,2 czy może miałeś na myśli 0,1 - 0,2? To podpowiedz jaki kredyt byś wybrał w CHF na dzień dzisiejszy tzn: LIBOR 6m + stała marża 0,7% = 1,88% czy LIBOR 3m + stała marża 0,64% = 1,65%. Dodam tylko, że spred (różnica między sprzedażem a kupnem CHF) w pierwszym rozwiązaniu wynosi 0,77 zł a w drugim 0,85 zł. Pozdrawiam Miało być tak jak jest czyli 0,01 Ale co ty masz za ofertę? Super oprocentowanie i zawyżony 10 krotnie spread. Taki spread powoduje, że prowizja wychodzi jakieś 30-40%. Coś tu chuba nie tak. Zwłaszcza, że na 0,7% marży raczej nie masz co liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chabek 31.01.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Witam Jestem pierwszy raz w tym dziale, ale mam nadzieje ze nie ostatni... W dzisiejszej Gazecie Prawnej jest zestawienie 10 bankow i informacje o kredytach. Jakby ktos startowal z tematem kredytu ( tak jak ja ) to polecam... Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 31.01.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Karol, dobrą radę Ci dam...Schowaj tą gazetę głęboko i idź sam do tych banków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chabek 31.01.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Oczywiscie tak zrobie... Wyraznie napisalem ze polecam dla tych ktorzy startuja z tematem (jak ja)... Zgadzam sie ze to nie jest zadna wykladnia rzeczywistosci bo praktycznie kazdy Klient jest Klientem indywidualnym i na innych warunkach bedzie traktowany w kazdym z bankow. Jednak przeczytanie kilku artykulow nikomu chyba nie zaszkodzi, prawda? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 31.01.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 No takie są realia rynku, że od kilku ładnych lat LIBOR3M jest niższy o jakieś 0.01-0.2% i tyle. Nie ma co tego rozkładać na czynniki pierwsze i pytać dlaczego bo to wiedzą tylko analitycy finansowi albo i nie. Klaus piszesz 0,01 - 0,2 czy może miałeś na myśli 0,1 - 0,2? To podpowiedz jaki kredyt byś wybrał w CHF na dzień dzisiejszy tzn: LIBOR 6m + stała marża 0,7% = 1,88% czy LIBOR 3m + stała marża 0,64% = 1,65%. Dodam tylko, że spred (różnica między sprzedażem a kupnem CHF) w pierwszym rozwiązaniu wynosi 0,77 zł a w drugim 0,85 zł. Pozdrawiam Miało być tak jak jest czyli 0,01 Ale co ty masz za ofertę? Super oprocentowanie i zawyżony 10 krotnie spread. Taki spread powoduje, że prowizja wychodzi jakieś 30-40%. Coś tu chuba nie tak. Zwłaszcza, że na 0,7% marży raczej nie masz co liczyć. Klaus masz rację jest to 0,077 zł a w drugim przypadku 0,085 zł. Co Ty na te propozycje banku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 01.02.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Czy brał ktoś kredyt w BGŻ? Może brał na działkę?Jakie warunki i jaka obsługują klientów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chabek 01.02.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Dzisiejsza Gazeta Wyborcza - dodatek Nieruchomosci...Rowniez o kredytach...PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 01.02.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Czy żeby starać się o kredyt należy mieć już "w kieszeni"pozwolenie na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts