Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyty w 2006 r.

korba

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a jak to wygląda z tym oprocentowaniem?

bo mi w pkobp powiedzileli ze nie ma targowania sie a tu widze ze mozna

doradzcie:)

zawsze jest! Nam też pani w okienku powiedziała, że nie można, a jak poszliśmy do góry, to okazało się, że oni nie mogą, ale...mogą dać propozycje do centrali i wtedy...oni już coś mogą

a widzisz inne rozwiązanie na własny kąt? Nie ma lekko, jeżeli nie dysponujesz gotówka i nie masz bogatej cioci to jesteś skazany na karton pod mostem albo kredyt w banku :D

Ja jestem w kropce bo dostałem nową umowę o pracę: myślałem że będzie na czas nieokreślony a tu zonk, umowa jest na 3 lata. Ciekawe co na to bank jak pójdę łaskawie poprosić żeby mnie regularnie łupili do 60roku zycia :D

Czytaliscie: :

roll: :roll:

Projekt ograniczenia kredytów walutowych

Zbyt ryzykowne dla klientów

Kto zamierza zaciągnąć walutowy kredyt na zakup mieszkania, powinien się pospieszyć. Generalny Inspektorat Nadzoru Bankowego przesłał bankom projekt przepisów, które pogorszą warunki, na jakich można korzystać z takich pożyczek. Regulacje mają wejść w życie już od początku kwietnia.

Według propozycji nadzoru bankowego kredyt walutowy będzie mógł maksymalnie wynosić 70 proc. wartości mieszkania. Dodatkowo udzielać takich pożyczek będą mogły tylko banki z wysokim kapitałem. -Takie rozwiązanie spowoduje wzrost kosztów kredytu - ocenia Sławomir Lachowski, prezes BRE Banku.

Obecnie prawie 3/4 kredytów hipotecznych udzielanych jest w obcych walutach, najczęściej we frakach szwajcarskich. Klienci wolą je od pożyczek złotowych ze względu na niższe oprocentowanie, a co za tym idzie - mniejsze miesięczne raty. Nadzór bankowy uważa jednak, że gdyby doszło do nagłego spadku kursu złotego, klienci mogliby nie podołać spłatom. Dlatego banki będą musiały w swoich reklamach przypominać, że pożyczanie w walutach obcych jest ryzykowne.

Stanowisko nadzoru popiera kilka dużych banków, które nie udzielają kredytów walutowych, tłumacząc, że nie chcą narażać klientów na ryzyko kursowe.

el, w.g.

Dzisiejsza Rzeczpospolita

Mam pytanie i będę bardzo wdzięczna za podpowiedź w sprawie. Mam kredyt w złotówkach na 25 lat .Wzięłam go w złotówkach bo nastawiałam się na jego szybkie spłacenie, a okres 25 lat miał mi zapewnić niskie miesięczne obciążenie. Umowa gwarantuje mi jego spłatę i przewalutowanie bez dodatkowych kosztów. Teraz okazuje się, że ta szybka spłata przeciąga się w czasie. Kłopoty z kontraktem męża i może się okazać że nie będzie tak różowo.Więc zaczynam się poważnie zastanawiać nad przewalutowaniem. Co o tym myślicie.

Czytaliscie: :

roll: :roll:

Projekt ograniczenia kredytów walutowych

Zbyt ryzykowne dla klientów

Kto zamierza zaciągnąć walutowy kredyt na zakup mieszkania, powinien się pospieszyć. Generalny Inspektorat Nadzoru Bankowego przesłał bankom projekt przepisów, które pogorszą warunki, na jakich można korzystać z takich pożyczek. Regulacje mają wejść w życie już od początku kwietnia.

Według propozycji nadzoru bankowego kredyt walutowy będzie mógł maksymalnie wynosić 70 proc. wartości mieszkania. Dodatkowo udzielać takich pożyczek będą mogły tylko banki z wysokim kapitałem. -Takie rozwiązanie spowoduje wzrost kosztów kredytu - ocenia Sławomir Lachowski, prezes BRE Banku.

Obecnie prawie 3/4 kredytów hipotecznych udzielanych jest w obcych walutach, najczęściej we frakach szwajcarskich. Klienci wolą je od pożyczek złotowych ze względu na niższe oprocentowanie, a co za tym idzie - mniejsze miesięczne raty. Nadzór bankowy uważa jednak, że gdyby doszło do nagłego spadku kursu złotego, klienci mogliby nie podołać spłatom. Dlatego banki będą musiały w swoich reklamach przypominać, że pożyczanie w walutach obcych jest ryzykowne.

Stanowisko nadzoru popiera kilka dużych banków, które nie udzielają kredytów walutowych, tłumacząc, że nie chcą narażać klientów na ryzyko kursowe.

el, w.g.

Dzisiejsza Rzeczpospolita

ZAŁAMAŁAM SIĘ TYM!!!!!!!!!!!!czy bedą wogole jakieś banki ,ktore od kwietnia będą dawały kredyty we frankach bo jak nie..........to ja leże! :cry:

hmm a co powiecie na nowe "szeptane" (więc nie gwarantuję za ich prawdziwość) propozycje Rządu na tanie kredyty na mieszkania do 75m2 i domy DO 100m2?Jakich trzeba będzie zabiegów dokonac , żeby nam się domy "pomniejszyły?" ;) sufit na 2,2 jak kiedyś?

czy to chodzi o prppozycję premiera, że pomoże spłacać jakiś procent oprocentowania kredytów zaciągniętych w drugim kwartale 2006? To prawda czy tylko taka kiełbasa wyborcza? :roll:

hmm a co powiecie na nowe "szeptane" (więc nie gwarantuję za ich prawdziwość) propozycje Rządu na tanie kredyty na mieszkania do 75m2 i domy DO 100m2?Jakich trzeba będzie zabiegów dokonac , żeby nam się domy "pomniejszyły?" ;) sufit na 2,2 jak kiedyś?

czy to chodzi o prppozycję premiera, że pomoże spłacać jakiś procent oprocentowania kredytów zaciągniętych w drugim kwartale 2006? To prawda czy tylko taka kiełbasa wyborcza? :roll:

No dopóki nie wejdzie to w życie to jest to kiełbasa.

W kiełbasie tej proponuje się dopłatę do DOMÓW JEDNORODZINNYCH NIE WIĘKSZYCH NIŻ 100M2 przy czym dopłata jest do odsetek kredytów zaciągniętych w PLN ale nie dłużej niz 8 lat i tylko do 50m2...(hyhyhyhyh)

Pewnie obostrzeń będzie więcej bo najukochańszymi dziecmi naszych czasów sa ludzie wielodzietni i najlepiej niepracujący.

Ja z kolei jestem na etapie rozważania pomysły budowy domku. Przy posiadanym kredycie na mieszkanie, w którym teraz mieszkam, myślę sobie, że na razie będzie kredyt na działkę - i tak nie stanieją, więc im prędzej tym szybciej, jak mawiali starożytni.

Kredyt na budowę wezmę może w przyszłym roku jak będę miał całą papierologię za sobą, no i oczywiście projekt domku wybrany.

Polecam serdecznie Open Finence we Wrocławiu na Odrzańskiej - doradca Bartosz Przybylski (powołajcie się na Michała z Maślic).

Bardzo dobrze nam doradzał przy ostatnich dwóch kredytach i wszyscy, których do niego posłałem są również zadowoleni z kredytu.

Pozdrav

Witaj my wlasnie chcemy sie zdecydowac na kredyt , aTwoja informacja

spadla nam z... nieba, bo u Pana Bartosza bylismy w zeszlym roku w Expanderze... i bylam b. zadowolna z jego obslugi wyjatkowo mily i uprzejmy czlowiek z duza wiedza... jestesmy umowieni do open mam

nadzieje ze na niego trafimy...

pozdrawiam Bogusia

Witaj my wlasnie chcemy sie zdecydowac na kredyt , aTwoja informacja

spadla nam z... nieba, bo u Pana Bartosza bylismy w zeszlym roku w Expanderze... i bylam b. zadowolna z jego obslugi wyjatkowo mily i uprzejmy czlowiek z duza wiedza... jestesmy umowieni do open mam

nadzieje ze na niego trafimy...

pozdrawiam Bogusia

Hehehe, cieszę się, że mogłem się przydać. Właśnie p. Bartosz do mnie dzwonił i dziękował, za dobry PR. Więc odparłem, że sam sobie dobrą poradą PR najlepszy zrobił.

Na pierwsze mieszkanie doradzał nam w Expan....., a na drugie w Open. Myślę, że na domek też coś wymyśli (tym bardziej, że już wie co mi chodzi po głowie).

Pozdrawiam i życzę owocnych obrad z p. Bartoszem

Pozdrav