Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno egzotyczne na podłodze i ścianach

niunia6721

Recommended Posts

Od początku budowy naszego domu nie mieliśmy żadnych problemów.Schody zaczęły się jak doszło do znalezienia firmy która położyłaby drewno egzotyczne na podłodze w salonie i w łazience na podłodze i na ścianach.Niewiem czy to jest takie trudne zadanie dla ludzi którzy się tym zajmują.Chyba nie tylko chodzi o metry.U nas jest ich za mało bo tylko ponad 40m.Od roku nikt się nie znalazł zeby podjąć to wyzwanie.POZDRAWIAM

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Hm szczegóły ciężko to napisać.Trzeba położyć podłogę z drewna egzotycznego IP lub LAPACHO.Podłoga ta z każdej strony ma łączenie z płytkami i trzeba zrobić odpowiednie wykończenie między płytką a drewnem.Oprócz tego trzeba zrobić podest do wanny również z drewna egzotycznego i położyć to samo drewno w wc na podłodze i na ścianie i miedzy to drewno w wc wstawić ceowniki aluminiowe i wyjdą takie pasy drewna podzielone aluminium .To wszystko napisane w skrócie.No i wiadomo trzeba to wycyklinować i polakierować odpowiednio.Czekam na wiadomość POZDRAWIAM

Witam te ceowniki mają być jako ozdoba drewna w odległości co 20 cm wpuszczone w fazkę w drewnie.Drewno kładziemy na ścianie poziomo a płytki już leżą i nie mają żadnego wykończenia trzeba miedzy płytki a drewno coś wstawić.Coś typu listwa specjalna albo szpachla elastyczna do drewna wDrewno na ścianie jest tylko w wc iem tylko że korek odpada projektant się na korek nie zgodził.Drewno na ścienie jest tylko w wc na bocznych ścianach szerokość 80 cm pod kibelkiem i cały geberit ma być obudowany drewnem i właśnie tylko tam mają być te ceowniki jako ozdoba wpuszczone w drewno pozdrawiam

Płytki z każdej strony licują się z drewnem.Dziś widziałam połączenie z korkiem i napewno odpada nie ładnie wygląda.Ktoś kto ma mało krawędzi łączonych z płytką może się zdecydować na korek.A u nas praktycznie z każdej strony są płytki a tylko kwadrat drewna miedzy płytkami.Dlatego korek bardzo widać i napewno nie ładnie wygląda.Trzeba znależć inne połączenie pozdrawiam

Czy masz może plan łazieniki i wc? Jeżeli tak to prześlij mi a ja obliczę, czy faktycznie można zrezygnować z korka (chodzi o pracę drewna). Jeżeli nie masz planu to napisz jaką wielkość mają poszczególne elementy drewniane (szczególnie te większe) i pokombinujemy nad rozwiązaniem. :roll:

Te małe wstawki to mogą być z listewką lub szpachlą. Salon to już zbyt wielka powierzchnia jak na taki eksperyment. Musi być dylatacja. Jak projektant to sobie wyobraża: mam zostawić dziurę 7-10 mm i przykryć to metalową listwą??? Będziesz zadowolona z elementu metalowego 15 mm szerokości??? :cry: Korek po polakierowaniu może ma inny kolor niż podłoga ale jest wytrzymały i elastyczny - akryl przy takiej szerokości jest bardzo wrażliwy na uszkodzenia. Jeżeli drewno ograniczone jest podłogą ceramiczną z każdej strony to położenie "na styk" nie wchodzi w rachubę. Jeżeli tylko z jednej strony "to styk" może wynieść góra 150 cm. Dziwi mnie, że projektant nie zna tak podstawowych arkanów sztuki budowlanej(???). :o

Dlatego wstawiamy korek jako dylatację aby uniknąć listew i innych słabych elementów. 8)

Wiem o co chodzi i prijektant też o tym wie.Tylko chodzi nam o wygląd całej podłogi za dużo jest łączeń żeby móc wstawić korek i o to nam najbardziej przeszkadza.Podłoga będzie ciemna IP dlatego korek będzie bardzo widoczny.Co myślisz o listwie elastycznej scheltera + kit do podłogi w kolorze machoniu.To by nam najbardziej pasowało tylko trzeba się dowiedzieć czy to może być.Zastanawia mnie jedna rzecz siedzę na internecie i oglądam wiele podłog już gotowych w różnych rezydencjach warszawskich są takie zdjęcia.I tam w każdym domu jest podłoga drewniana połączona z płytkami i nic nie widać żadnego łączenia.Pięknie położone drewno i nawet nie widać czym połączone z płytką i tak by mi pasowało.Czas ucieka drewno trzeba kupować i niewiadomo jak to połączyć pozdrawiam

A więc n-design:

Kancelaria adwokacka - korek; :o

Dom w Powsinie - korek (szczególnie dobrze widoczne przy kominku); :o :o

Apartament na Ochocie - korek (dobrze widoczne jak jest panel kuchenny); :o :o :o

Apartament pokazowy w Wilanowie - listewka profil T 12 mm;

Dom w Wilanowie - korek; :o :o :o :o

Kuchnia w Wilanowie - korek; :o :o :o :o :o

"Ogrody Shiraz" - korek; :o :o :o :o :o :o

Willa Wilanów - korek. :o :o :o :o :o :o :o

I to widać przy tak słabej jakości zdjęć.

jio jest zbyt słabe jakościowo i tam nic nie widać... .

Na zdjęciach nie widzisz, to czemu przeszkadza Ci coś czego nie zauważasz??? :o :o :o

Jeszcze pytanie: Czy przez to, że szukasz listwy elastycznej mam rozumieć, iż łączenia będą w łukach???

Ale się ośmiałam przy tej ostatniej wypowiedzi.Ja wiem że może się czepiam bo na zdjęciach to jest mało widoczne ale w rzeczywistości to bardzo widać jak masz to pod nosem.Wiem że masz rację i powiem szczerze że zastanawiamy się już nad korkiem bo to naprawdę problem tymbardziej że tej listwy nie widzieliśmy w wykonaniu i też nie wiem jak to będzie wyglądać.Ciężko to tak napisać ale jest kilka takich wąskich wstawek z drewna np. w progach gdzie korek będzie bardzo widoczny to są paski szer.38 cm bo jeżeli to byłaby tylko podłoga w salonie to problemu by nie było byłby korek bo to na większej powierzchni .Martwię się tylko o te małe kawałki pozdrawiam