Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciąć folię paroprzepuszczalna pod kalenica???

Recommended Posts

Witam!

Czy przy ocieplaniu poddasza wełna mineralna trzeba przeciac folie paroizolacyjną pod gasiorami.Mój wykonawca zaproponował takie rozwiazanie bo inaczej szczelina pomiedzy wełna a folia nie bedzie miała "ujscia".Mam watpliwość bo po pierwsze to ilosci wilgoci w tym miejscu powinny byc minimalne a po drugie to folia przeciez jest PAROPRZEPUSZCZALNA.Mam folię NOVA 1500.Planuje ocieplić wełna15+5cm,szczelina 2 cm,miedzy warstwami wełny folia paroizolacyjna.Na dachu mam ceramicznego wiekora.acha.ocieplenie pociagne do samej góry,pod kalenice.

fotofox napisał:
Witam!

Czy przy ocieplaniu poddasza wełna mineralna trzeba przeciac folie paroizolacyjną pod gasiorami....

....Planuje ocieplić wełna15+5cm,szczelina 2 cm,miedzy warstwami wełny folia paroizolacyjna...

Paraizolacyjną ??

Jeśli chodzi ci o przecięcie paroprzepuszczalnej to tak, przecina się ją przy kalenicy.

A co do ocieplania w środku to folia między wełnę ?? Czyli chcesz dać od dołu: G-K, wełna 5cm, folia,wełna 15cm

Jeśli tak to dziwny pomysł bo "wilgoć" z domu będzie ci zawilgacać te 5 cm wełny. Folie daje się na wełnę (od dołu).

Taaa

Zwłaszcza ze co jakiś czas ktos tu pisze jak wygląda folia po 5 latach.

Albo juz nie przepuszcza do góry. Albo cieknie.

jak masz dobrze położoną taśmę i gąsiory to nie wiem dlaczego niby miało by się nie przeciąć i dać ujścia oparom.

Niczemu to nie szkodzi przecie.

A jak cieknie to znaczy że dach do dupy. Tak jakbyś wyciagnął jedna dachówkę i twierdził że nie wolno uszkodzić folii przy montażu bo wtedy cieknie.

FOlia jest na wszelki wypadek. Przy dachówce po prostu raz na rok przy max wichurze i suchym śniegu moze się zdarzyć że zawieje gdzieś tam minimalne ilości śniegu.

Generalnie dach ma być tak położony żeby nic nie ciekło nawet bez folii.

Weź pod uwagę że kiedyś w ogóle nie było folii i jakoś miliony dachów nie ciekły

W linku masz folię o bardzo wysokiej paroprzepuszczalności i folia ta dotyka wełny a szczelina jest nad nią.

Wtedy rzeczywiście nie ma sensu ciąc folii

mój kierownik budowy twierdzi że do przewietrzania szczeliny wentylacyjnej wystarczą same otwory wlotowe pomiędzy deskowaniem a ociepleniem ściany i różnica ciśnień podczas gdy wieje wiatr powoduje wymianę powietrza w szczelinie.Istotne jest to iz mam prosty 2 spadowy deskowany dach i szczelina ma ciągłąść na całej długości