fotofox 04.01.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Witam!Czy przy ocieplaniu poddasza wełna mineralna trzeba przeciac folie paroizolacyjną pod gasiorami.Mój wykonawca zaproponował takie rozwiazanie bo inaczej szczelina pomiedzy wełna a folia nie bedzie miała "ujscia".Mam watpliwość bo po pierwsze to ilosci wilgoci w tym miejscu powinny byc minimalne a po drugie to folia przeciez jest PAROPRZEPUSZCZALNA.Mam folię NOVA 1500.Planuje ocieplić wełna15+5cm,szczelina 2 cm,miedzy warstwami wełny folia paroizolacyjna.Na dachu mam ceramicznego wiekora.acha.ocieplenie pociagne do samej góry,pod kalenice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 04.01.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 fotofox napisał: Witam! Czy przy ocieplaniu poddasza wełna mineralna trzeba przeciac folie paroizolacyjną pod gasiorami.... ....Planuje ocieplić wełna15+5cm,szczelina 2 cm,miedzy warstwami wełny folia paroizolacyjna... Paraizolacyjną ?? Jeśli chodzi ci o przecięcie paroprzepuszczalnej to tak, przecina się ją przy kalenicy. A co do ocieplania w środku to folia między wełnę ?? Czyli chcesz dać od dołu: G-K, wełna 5cm, folia,wełna 15cm Jeśli tak to dziwny pomysł bo "wilgoć" z domu będzie ci zawilgacać te 5 cm wełny. Folie daje się na wełnę (od dołu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszuwar 04.01.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Nie ciąć u mnie sypie śniegiem podczas zamieci przez szczelinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 04.01.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 A masz taśmę kalenicową pod gąsiorami ?? I odpowiednio wysoko górną krawędź ostatniej dachówki ?? Śnieg nie powinien sie dostawać już pod dachówkę (zwłaszcza ciągle) więc masz coś nie tak i raczej nie jest to argument zeby nie wietrzyć pod połaciami i żeby tam "kisło" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 05.01.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Nie jestem ekspertem, ale gdzieś niedawno czytałem ze foli paroprzepuszczalnej nie powinno sie przecinać przy kalenicy (oczywiście folia o odpowiednio dużym wsp przepuszczalności) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 05.01.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Zdaje się za na tej stronce może coś być: http://www.dachy.org/index?act=SHOW_DOC&id=81&dl=1#Scene_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.01.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 TaaaZwłaszcza ze co jakiś czas ktos tu pisze jak wygląda folia po 5 latach. Albo juz nie przepuszcza do góry. Albo cieknie. jak masz dobrze położoną taśmę i gąsiory to nie wiem dlaczego niby miało by się nie przeciąć i dać ujścia oparom. Niczemu to nie szkodzi przecie. A jak cieknie to znaczy że dach do dupy. Tak jakbyś wyciagnął jedna dachówkę i twierdził że nie wolno uszkodzić folii przy montażu bo wtedy cieknie.FOlia jest na wszelki wypadek. Przy dachówce po prostu raz na rok przy max wichurze i suchym śniegu moze się zdarzyć że zawieje gdzieś tam minimalne ilości śniegu.Generalnie dach ma być tak położony żeby nic nie ciekło nawet bez folii. Weź pod uwagę że kiedyś w ogóle nie było folii i jakoś miliony dachów nie ciekły W linku masz folię o bardzo wysokiej paroprzepuszczalności i folia ta dotyka wełny a szczelina jest nad nią.Wtedy rzeczywiście nie ma sensu ciąc folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pereł 05.01.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 mój kierownik budowy twierdzi że do przewietrzania szczeliny wentylacyjnej wystarczą same otwory wlotowe pomiędzy deskowaniem a ociepleniem ściany i różnica ciśnień podczas gdy wieje wiatr powoduje wymianę powietrza w szczelinie.Istotne jest to iz mam prosty 2 spadowy deskowany dach i szczelina ma ciągłąść na całej długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts