gregory28 04.01.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Co myślicie o pokryciu dachu gontem papowym i jak to wychodzi cenowo.proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 04.01.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 jest niezastapiony przy kryciu poddasza adaptowanego na cele mieszkalne!!Nie slychac deszu!!.Na blasze bardzo stuka!!!Mam taki juz 6 rok i jest OK Polecam z Gorlic!! .Nie daj nabrac na importowane bajery!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 04.01.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 W swoim projekcie mam gont papowy (bitumiczny), zamierzam też takowy położyć Minusy - trwałość - zachodzenie porostami tj. mech itp. Plusy - "chudsza wieżba" - łatwość montażu, idzie szybciutko robota - przy dachach skomplikowanych malutko odpadów - "zdrowiutki" dach - na poddaszu nie słychać np. deszczu tj. w przypadku blachy - poddasze się nie nagrzewa Spostrzeżenia dot. kosztów: - pełne deskowanie, wymagane deski na pióro-wpust (żeby uniknąć efektu klawiszowania) szerokość desek ok. 10-15 cm, impregnowane, gr. ok 25 mm.; cena za 1m3 desek ok. 900 zł lub płyta osb - cena za 1m2 25 zł - niektórzy pod gonty dają warstwę papy (i tak powinno być) - gonty bitumiczne (dobre są ICO ze Zdunskiej Woli), cena ok. 25 zł za 1m2, gwarancja 20 lat. Reasumując - pełne deskowanie, papa, gonty - tanio nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregory28 05.01.2006 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 jak się da pape pod gonty bitumiczne to trzeba dawać jeszcze folie wiatroizolacyjną biorąc pod uwage że będzie to poddasze mieszkalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 05.01.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Dużo było o tym na forum np.: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=970288&highlight=#970288 ,albo już kiedyś pytałem: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=861317&highlight=#861317 , a w końcu sam wybrałem gonty.Polskie .Pokryte w załości od spodu taką czarną smolistą,substancją klejacą i jak na razie nie żałuję wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 05.01.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 jak się da pape pod gonty bitumiczne to trzeba dawać jeszcze folie wiatroizolacyjną biorąc pod uwage że będzie to poddasze mieszkalne. po co ta folia paroprzepuszczalna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregory28 06.01.2006 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 a jaki ma być układ :gont papowy deskowanie i odrazu wata do ocieplenia poddasza czy inaczej aby nie zawilgocić waty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 06.01.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 między deska a wata musi byc ok3cm luki powietrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.01.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Zastanowiłbym się nad odchudzaniem więźby - różnica nie będzie aż tak wielka a jesli chciało by się w przyszłości zmienic pokrycie na cięższe to można zaliczyć finansowy zgon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker. 06.01.2006 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Co myślicie o pokryciu dachu gontem papowym i jak to wychodzi cenowo.proszę o opinie. Jezeli dach ma skomplikowany ksztalt , to gonty sa tansza alternatywa dla dachowki . Ktos wyzej wspominal , ze koszty bo deskowanie na pioro i wpust . To nie jest konieczne . Gonty zazwyczaj wytrzymuja 20 - 30 lat . Mozna pozniej nabic kolejna warstwe gontow . Maksymalnie widzialem 3 warstwy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 07.01.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 a u kogo bedzie to reklamowal w 48roku eksploatacji?? ps dać dwa razy taniej(minimum!!) a jak padnie po 25 latach masz nowy dach,pokrycie właściwie.U mnie jest 8 lat ,cena 18zł/m2 i nic się nie robi!!! Polecam Gorlice!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 07.01.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 latka to jedno!! a zawartość kieszenii to drugiea może na odwrót??pytam czy za 50 lat firma bedzie istnieć?? a podstawowy skladnik jest ten sam ,czyli taka smoła co pod wplywem temperatury skleja się ze soba i żadne cholerstwo tego nie wezmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregory28 07.01.2006 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Jak to wychodzi cenowo ten gont np. w stosunku do blachodachówki licząc wszystkie koszty9materiały +robocizna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 07.01.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 ... czy za 50 lat firma bedzie istnieć?? a jak ktos nie da rady dozyc/sprawdzic za 50 lat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 07.01.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Zastanowiłbym się nad odchudzaniem więźby - różnica nie będzie aż tak wielka a jesli chciało by się w przyszłości zmienic pokrycie na cięższe to można zaliczyć finansowy zgon Podwójna robota - podwójny koszt. Trzeba dobrze wybrać na początku. Polecam gont bitumiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 07.01.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Jak to wychodzi cenowo ten gont np. w stosunku do blachodachówki licząc wszystkie koszty9materiały +robocizna) Cenowo blachodachówka jest nie do przebicia, zwłaszcza, że w stosunku do roku ubiegłego staniała o około 30%. Tak bez wgłębiania się szczegóły wyjdzie ze 2 razy taniej od gontu, głównie ze względu na potrzebę deskowania. Roboty też znacznie mniej. Przy tych cenach około 20zł/m2 brutto jest porównywalna z Onduliną. Właśnie pokryłem szopkę na drewno tym badziewiem i żałuję, bo mogłem w tej cenie mieć taką samą blachę jak na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 07.01.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Masz rację maluch to też samochód, szkoda tylko że nie da się go porównać do mercedesa. A niby w środku ma to samo, silnik koła kierownicę. Pytanie do ciebie czy jesteś pewien że smoła z zduńskiej woli ma te same dodatku uszlachetniające co smoła z gontów zachodnich np: Niemieckich ?? Tego akurat nie wiem:(( ale wiem dlaczego mamy 18% bezrobocie skoro kupujesz u nich!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.02.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Ten argument był dobry 15 lat temu jak 100% przemysłu było państwowe. Dzisiaj wszystko jest w rękach zachodniego kapitału. A bezrobocie w Polsce jest efektem 89% stawce podatkowej. Gdybyś kiedyś poczytał opracowania z Centrum im. Adama Smitha albo UPR może tez byś doszedł do tych samych wniosków. A te opracowania można gdzieś sobie poczytać ? Masz jakiś link ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.02.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Reasumując - pełne deskowanie, papa, gonty - tanio nie jest Wychodzi prawie jak dachówka Ale jednak taniej. My robiliśmy swego czasu przymiarki - dach w kształcie litery "L" o powierzchni 256m wyszedł mniej więcej 7 000 taniej w dobrym goncie. Różnica to głównie więźba i robocizna - materiał za m2 dla dontu z deskowaniem mniej więcej tak samo jak dachówka L15 i bardzo porządna folia - około60/m. Mamy jednak dachówkę ceramiczną. Co do wyglądu - niektóre realizacje mi się podobają: http://www.tegolacanadese.com/img_gallery/master/ma_08.jpg Można robić cuda http://www.tegolacanadese.com/img_gallery/master/ma_17.jpg Minus jaki widzę - to zacieki. Nasz bezpośredni sąsiad ma gont bitumiczny jakiś czwarty rok - widać już teraz różnice w kolorze poszczególnych pasów pokrycia i zrobiły mu się miejscami nieciekawe białe zacieki. Nie mam zdjęcia, ale wygląda tak sobie . Na innym dachu z gontów widziałam z kolei zacieki wyglądające jak powstałe od brudnej wody - pewnie jakieś glony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts