Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GNIAZDKA i WŁĄCZNIKI - montaż, modele, rozwiązania, polecane firmy

jakubpar

Jaki kolor wybrałem/am  

20 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki kolor wybrałem/am

Recommended Posts

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

20-25. Tylko trzeba wiedzieć od czego to mierzyć. Bo potem wylewka, pianka, podkładka, podłoga itp itd, do tego dojdzie wyższe wykończenie podłogi i się gniazdko nie zmieści :lol:

Ja przy jednym z luster mam na wysokości 1,5 m. Bomba sprawa. Suszarka golarka i takie tam inne... (ale to w łazience a nie w pokoju gościnnym :) )

Ja również drążyłem ten temat i są różne podejścia.

Kiedyś faktycznie gniazdka montowane były na wysokości 20-25 cm od podłogi, ale z doświadczenia wiem, że zbyt wygodne to wcale nie jest.

Jakoś nie potrafię poza tym znaleźć żadnego logicznego uzasadnienia tej wysokości. Ostatnio spotkałem się z wysokością 80cm. I nie wiem czy nie jest to lepszy pomysł. Bo po co się schylać?

Co o tym myslicie?

No wlasnie, mam male dzieci i nie wyobrazam sobie gniazdek na wysokości 25cm od podlogi. Łatwo tam wlozyc cokolwiek np. kawałek kredki, nozyczki, drucik. A jak sa zdecydowanie wyzej to dzieci zanim dorosną do tej wysokości to będa mam nadzieje o tyle mądrzejsze ,że zrozumią ze tam nie wolno nic wkladać. Zaslepki sa dobre, ale przeciez sami musimy od czasu do czasu poodkurzac czy poprasować i szukaj wtedy kluczyka do gniazdek lub innego ustrojstwa do zdjecia zabezpieczenia. w nowym domu bede miala gniazdka na wysokości ???

Poczekam później zdecyduję.

Ja również drążyłem ten temat i są różne podejścia.

Kiedyś faktycznie gniazdka montowane były na wysokości 20-25 cm od podłogi, ale z doświadczenia wiem, że zbyt wygodne to wcale nie jest.

Jakoś nie potrafię poza tym znaleźć żadnego logicznego uzasadnienia tej wysokości. Ostatnio spotkałem się z wysokością 80cm. I nie wiem czy nie jest to lepszy pomysł. Bo po co się schylać?

Co o tym myslicie?

Wiesz... jesli chodzi o dzieci - to faktycznie może to i praktyczniejsze, ale z wiualnego punktu widzenai już nie - nie wyobrażam sobei w pokoju rzędu gniazdek w połowie ściany.

A co będzie w przypadku podłączenia przedłużacza choć na krótką chwilę? Będzie ci wisiał w powietrzu i szpecił ścianę.

Mowicie jakbyscie dzieci nie mieli :)

2 letnie dziecko bez problemu siegnie do gniazdka na wysokosci 1,5m albo i wyzej - zalezy jak bardzo bedzie chcialo sie przekonac co tam jest takiego fajnego ze rodzice zabraniaja sie bawic :))

Mysle ze wysokosc gniazdek zalezy od przeznaczenia. Np w kuchni kilka gniazdek powinno byc nad blatem, gnizdko do kuchenki kolo kuchenki bo kabel bedzie mial peanie ze 30cm, ....

No trochę zaczeliście mnie przekonywać, że wysokość 25-30cm jest optymalna, pomimo, że niewygodnie z takiego gniazdka korzystać.

.

:lol: :lol: co Ty robisz z tymi gniazdkami , ze taka niewygode musisz znosic na tych 25cm od podlogi :lol: :lol: ? Z gnizada przypodlogowego korzysta sie normalnie max jeden raz dziennie . Mozna sie przemeczyc , no chyba , ze masz jedna lampke i nosisz ja po calym domu , albo kazdego dnia kilkakrotnie golisz sie i suszysz wlosy /w dodatku co chwila/ w innym pokoju. Aha, no i ekspres do kawy lubisz jak stoi na podlodze :lol:

pozdrawiam

PS te 25-30 to wymysl tych balwanow od estetyki i ergonomii tez.

No trochę zaczeliście mnie przekonywać, że wysokość 25-30cm jest optymalna, pomimo, że niewygodnie z takiego gniazdka korzystać.

.

:lol: :lol: co Ty robisz z tymi gniazdkami , ze taka niewygode musisz znosic na tych 25cm od podlogi :lol: :lol: ? Z gnizada przypodlogowego korzysta sie normalnie max jeden raz dziennie . Mozna sie przemeczyc , no chyba , ze masz jedna lampke i nosisz ja po calym domu , albo kazdego dnia kilkakrotnie golisz sie i suszysz wlosy /w dodatku co chwila/ w innym pokoju. Aha, no i ekspres do kawy lubisz jak stoi na podlodze :lol:

pozdrawiam

PS te 25-30 to wymysl tych balwanow od estetyki i ergonomii tez.

Skoro tak Cię interesuje co robię z tymi gniazdkami to Ci odpowiem: najczęściej podłączam do niech róźne urządzenia, bo widzę sam na to nie wpadniesz.

A co do przemęczania: zadaj to pytanie osobie na wózku, babci, czy spróbuj poschylać się jak wypadnie Ci dysk nawet raz dziennie.

Ciekawy jestem czy wtedy będziesz również taki zabawny :evil:

Wtedy niewielkie znaczenie będzie miało czy będziesz chciał tam podłączyć suszarkę czy depilator.

W kwestii dzieci i pršdu - nie ma problemu. Wszędzie do dostania sš takie zaœlepki, które bez problemów wycišga się jak jest potrzeba. Jak dziecina naczuczy się wycišgać, sama z reguły jest już po okresie wkładania gwoŸdzi do dziurek. :wink: A te 1,5m rzeczywiœcie niczego nie załatwiš oprócz guza, gdy maluch zechce tam koniecznie sięgnšć.

Domimiku, myslę, że większoœć nie ma w domu schorowanych babć emerytek, a przy kłopotach z dyskiem trzeba kucać! :wink:

80cm nad podłogš jest nieestyetyczne i łatwe do zastawienia czymkolwiek, i wtedy gniazdka nie ma. Ale jajk ktoœ leń...

Skoro tak Cię interesuje co robię z tymi gniazdkami to Ci odpowiem: najczęściej podłączam do niech róźne urządzenia, bo widzę sam na to nie wpadniesz.

A co do przemęczania: zadaj to pytanie osobie na wózku, babci, czy spróbuj poschylać się jak wypadnie Ci dysk nawet raz dziennie.

Ciekawy jestem czy wtedy będziesz również taki zabawny :evil:

Wtedy niewielkie znaczenie będzie miało czy będziesz chciał tam podłączyć suszarkę czy depilator.

Szanowny/a/ Pani/e/, zbyteczna zlosc.

Gniazda na wysokosci 25-30 wymyslili nie idioci tylko fachowcy od ergonomii. Sa to gniazda do urzadzen stalych takich jak lampy, sprzet rtv , komputer/zamiennie 105cm/ a wiec urzadzenia , ktore podlacza sie raz a dobrze. Jedynym urzadzeniem mobilnym jest tu odkurzacz . Pozostale gniazda montuje sie na wysokosciach 105 i 125 cm. Tak wiec wspomniana suszarke i depilator takze babcia z wypadajacym dyskiem wlaczac bedzie w lazience korzystajac z gniazda na wysokosci 120cm.

Nawet osoba z dyskopatia na wozku inwalidzkim jest w stanie skorzystac z gniazdka do odkurzacza na wysokosci 30cm. Nie sugeruj mi wiec prosze nieludzkiego podejscia do tematu i smiania sie z niepelnosprawnosci. Jesli projektujesz sobie dom/mieszkanie w taki sposob , ze bedziesz musial kilka razy dziennie schylac sie , zeby skorzystac z gniazda przypodlogowego , to znaczy , ze projektujesz do bani. Jest to oczywiscie Twoja sprawa a ja powtorze , ze te nieszczesne 30cm to nie tylko estetyka, to takze ergonomia z mysla rowniez o ludziach z ograniczona sprawnoscia ruchowa.

Temat bezpieczenstwa dla dzieci mam nadzieje rozwiala Monika B - rozwiazanie stosowane nawet w Polsce w epoce PRL-u.

pozdrawiam

-------------------------

dla jasnosci - facet, ktory takze planuje rozmieszczanie gniazd elektrycznych :lol:

Szanowny/a/ Pani/e/, zbyteczna zlosc.

Gniazda na wysokosci 25-30 wymyslili nie idioci tylko fachowcy od ergonomii. Sa to gniazda do urzadzen stalych takich jak lampy, sprzet rtv , komputer/zamiennie 105cm/ a wiec urzadzenia , ktore podlacza sie raz a dobrze. Jedynym urzadzeniem mobilnym jest tu odkurzacz . Pozostale gniazda montuje sie na wysokosciach 105 i 125 cm. Tak wiec wspomniana suszarke i depilator takze babcia z wypadajacym dyskiem wlaczac bedzie w lazience korzystajac z gniazda na wysokosci 120cm.

Nawet osoba z dyskopatia na wozku inwalidzkim jest w stanie skorzystac z gniazdka do odkurzacza na wysokosci 30cm. Nie sugeruj mi wiec prosze nieludzkiego podejscia do tematu i smiania sie z niepelnosprawnosci. Jesli projektujesz sobie dom/mieszkanie w taki sposob , ze bedziesz musial kilka razy dziennie schylac sie , zeby skorzystac z gniazda przypodlogowego , to znaczy , ze projektujesz do bani. Jest to oczywiscie Twoja sprawa a ja powtorze , ze te nieszczesne 30cm to nie tylko estetyka, to takze ergonomia z mysla rowniez o ludziach z ograniczona sprawnoscia ruchowa.

Temat bezpieczenstwa dla dzieci mam nadzieje rozwiala Monika B - rozwiazanie stosowane nawet w Polsce w epoce PRL-u.

pozdrawiam

-------------------------

dla jasnosci - facet, ktory takze planuje rozmieszczanie gniazd elektrycznych :lol:

Wybacz, ale nie sposób zgodzić się z Tobą - gniazdko na wysokości 30 cm od podłogi nijak ma się do ergonomii - do estetyki - owszem.

A teraz kwestia następna: jak chcesz wygodnie podłączyć do gniazdka położonego na wysokości 30cm: laptopa, golarkę eklektryczną (do ładowania), telefon (do ładowania)? Te 3 urządzenia podłączałem dzisiaj i jakoś wygodniej by mi było podłaczyć je do kontaktu wyższego niż 30cm.

Nie sugeruj podłączania tylko do gniazdek w kuchni czy łazience.

Nie wiem jakim sposobem wysnułeś wniosek, że ja projektuję dom z takim rozmieszczeniem gniazdek, iż będę musiał schylać się kilka razy dziennie do gniazdka przypodłogowego, ale trudno. Logicznie biorąc - prędzej można wysnuć wniosek, iż skłaniam się ku ergonomii kosztem estetyki.

Poza tym zważ, iż nie upieram się przy jakiejkolwiek!! wysokości, a próbuję znaleźć plusy i minusy różnych rozwiązań i dopiero potem wyciągnę wnioski.

A co do osób na wózku czy z urazami kręgosłupa - masz chyba małe pojęcie o temacie, ale nie życzę Ci, byś kiedykolwiek musiał je nabyć.

A co do osób na wózku czy z urazami kręgosłupa - masz chyba małe pojęcie o temacie, ale nie życzę Ci, byś kiedykolwiek musiał je nabyć.

Dziekuje za zyczenia. Mialem okazje brac udzial w programie "Swiat bez barier" i wraz ze studentami architektury jedzilem przez 2 tygodnie na wozku , sprawdzajac na co niepelnosprawni sa narazeni . Mam wiec szczatkowa wiedze na ten temat.

W pomieszczeniach powinno sie przewidziec , gdzie bedziesz najczesciej podlaczal laptopa, korzystal czesto z urzadzen przenosnych . Po to jest projkekt zeby to przewidziec a wysokosci o ktorych mowie , sa wartosciami ergonomicznymi i to jedynie /w oparciu o badania specjalistow a nie moje widzimisie / probowalem powiedziec, natomiast Ty starasz sie wywarzac otwarte drzwi szukajac jakis wartosci posrednich lub rozwiazan wyjatkowych./Inna jeszcze sprawa to zmiana w np. w przyszlosci ukladu funkcjonalnego wnetrza .Ale to calkiem inna bajka/

Raz jeszcze powiem , ta wysokosc dotyczy z reguly stalych zrodel pradu i np odkurzacza, jesli masz zapotrzebowania na nietypowe-dodatkowe gniazda zakladasz je na wysokosciach o ktorych mowilem a nie stosujesz jedej zasady dla calego domu.Pomijma tu lazienki i kuchnie.

Golarke, telefon itp ladujesz ustawiajac urzadzenia na jakims tam stoliku, wiec umieszczasz gniazdo powyzej blatu , na ktory takze odstawiasz laptopa itp. masz druga wartosc o ktorej mowilem 105cm/czasem 50 :lol: albo 45/. Wiadomo , ze w sytuacjach szczegolnych od regul sa wyjatki , bo ergonomia zaklada pewien model - inaczej takze projektuje sie wnetrza dla osob "nietypowych" np bardzo wysokich albo o szczegolnych formach uposledzenia.Jesli jezdzi ktos u Ciebie na wozku, porusza sie o kulach ma wyjatkowe schorzenia to dostosuj dom do jego potrzeb i chrzan estetyke. Zrezygnuj z przypodlogowych na rzecz posrednich wysokosci i dostosuj je do osoby z klopotami ruchowymi - funkcjonalnosc jest nadrzedna.Ja zakladalem standard a nie sytuacje szczegolna.

Wybacz, ale nie sposób zgodzić się z Tobą - gniazdko na wysokości 30 cm od podłogi nijak ma się do ergonomii - do estetyki - owszem.

..............................

Logicznie biorąc - prędzej można wysnuć wniosek, iż skłaniam się ku ergonomii kosztem estetyki.

A jednak ktos to wymyslil i nie byl to domorosly wynalzca regul jedynie estetycznych.Mysle , ze ta ergonomie traltujesz troche intuicyjnie.

Mialem okazje brac udzial w programie "Swiat bez barier" i wraz ze studentami architektury jedzilem przez 2 tygodnie na wozku , sprawdzajac na co niepelnosprawni sa narazeni . Mam wiec szczatkowa wiedze na ten temat.

oraz

Nawet osoba z dyskopatia na wozku inwalidzkim jest w stanie skorzystac z gniazdka do odkurzacza na wysokosci 30cm.

Zgadzam się z Tobą - ta wiedza jest szczątkowa. Dla człowieka na wózku korzystanie z gniazdek na wysokości 30cm jest teoretycznie możliwe, ale bardzo utrudnione.

A co do osób z dyskopatią - no niestety tu chyba będzie gorzej. Miałem swojego czasu uraz kręgosłupa i podłączenie czegokolwiek do gniazdka graniczyło z cudem.

W pomieszczeniach powinno sie przewidziec , gdzie bedziesz najczesciej podlaczal laptopa, korzystal czesto z urzadzen przenosnych . Po to jest projkekt zeby to przewidziec a wysokosci o ktorych mowie , sa wartosciami ergonomicznymi i to jedynie /w oparciu o badania specjalistow a nie moje widzimisie / probowalem powiedziec,

Jak montowałem gniazdka x lat temu nie miałem jeszcze laptopa, golarki elelktrycznej, komórki, itp., więc nie bardzo mogłem to przewidzieć.

Aktualnie mam podstawy pzypuszczać, że w przyszłości w jeszcze większym stopniu będziemy korzystać z przenośnych urządzeń elektrycznych. Nie wszystko można przewidzieć, więc szukam rozwiązań jak najbardziej funkcjonalnych.

natomiast Ty starasz sie wyważac otwarte drzwi szukajac jakis wartosci posrednich lub rozwiazan wyjatkowych.

I tu znowu Twoje konkluzje nie wynikają logicznie z przesłanek.

Możesz wskazać na jakiej podstawie opierasz to twierdzenie?

(na marginesie: pozwoliłem sobie poprawić błąd ortograficzny w Twojej wypowiedzi. Mam nadzieję, że się nie gniewasz :wink: )

Golarke, telefon itp ladujesz ustawiajac urzadzenia na jakims tam stoliku, wiec umieszczasz gniazdo powyzej blatu , na ktory takze odstawiasz laptopa itp. masz druga wartosc o ktorej mowilem 105cm/czasem 50 :lol: albo 45/.

Podchodząc z tej strony do roblemu, wprowadziłeś już 4 róźne wysokości !! Estetyka została gdzieś po drodze.

Ja nie mam aż tak analitycznego umysłu, żeby już w tym momencie, mając dom w stanie surowym przewidzieć, gdzie będę potrzebował postawić laptopa, a gdzie będę ładował telefon.

A jednak ktos to wymyslil i nie byl to domorosly wynalzca regul jedynie estetycznych.Mysle , ze ta ergonomie traltujesz troche intuicyjnie.

Przepraszam, a czy Ty robiłeś na temat ergonomii umieszczenia gniazdek ekektrycznych na wysokości 30cm szczegółowe badania?

1.

Jak montowałem gniazdka x lat temu nie miałem jeszcze laptopa, golarki elelktrycznej, komórki, itp., więc nie bardzo mogłem to przewidzieć.

Aktualnie mam podstawy pzypuszczać, że w przyszłości w jeszcze większym stopniu będziemy korzystać z przenośnych urządzeń elektrycznych. Nie wszystko można przewidzieć, więc szukam rozwiązań jak najbardziej funkcjonalnych.

2.

I tu znowu Twoje konkluzje nie wynikają logicznie z przesłanek.

Możesz wskazać na jakiej podstawie opierasz to twierdzenie?

(na marginesie: pozwoliłem sobie poprawić błąd ortograficzny w Twojej wypowiedzi. Mam nadzieję, że się nie gniewasz :wink: )

3.

[Podchodząc z tej strony do roblemu, wprowadziłeś już 4 róźne wysokości !! Estetyka została gdzieś po drodze.

4.

Ja nie mam aż tak analitycznego umysłu, żeby już w tym momencie, mając dom w stanie surowym przewidzieć, gdzie będę potrzebował postawić laptopa, a gdzie będę ładował telefon.

5.

Przepraszam, a czy Ty robiłeś na temat ergonomii umieszczenia gniazdek ekektrycznych na wysokości 30cm szczegółowe badania?

ad.1 Wlasnie to probuje zalatwic ergonomia.

ad.2 Owo wywazanie /za "rz" dziekuje/ jest szukaniem jakis Twoich, optymalnych wielkosci. Nie ma sensu szukac skoro sa podane i zbadane.

Wielkosci te sa podawane zawsze w pewnym zakresie wiec nie ma problemu.

ad.3 Jest tam tez smile a wysokosci stosowanych jest wiecej niz 4 /np 200, 230/ i nie zawsze w domu i zawsze w pewnym przedziale :) . Jesli masz potrzebe umiescic gniazda na innej wysokosci to zrob to - to jest kompromis pomiedzy estetyka a wygoda, najladniej przeciez by bylo gdyby takich elementow nie bylo widac.

ad.4 To ja zaczynam Cie rozumiec . Wyprowadzasz gniazda i punkty swietlne ot tak sobie? Nie wiesz jak beda funkcjonowaly wnetrza?

Teraz rozumiem te Twoje poszukiwania zlotego srodka.Tak widocznie tez mozna.Nie wiedzialem.

ad.5 :lol: Niepotrzebna zlosliwosc/kolejna/. Wielkosci ergonomiczne okreslane sa na podstawie badan ludzi do tego powolanych i przygotowanych, ja je tylko wykorzystuje w pracy i nie mam podstaw nie wierzyc ludziom, ktorzy takie dane mi udostepniaja. Ty natomiast to robisz.

Ja tylko powtarzam i stosuje to czego nauczyli mnie w szkole i co znalazlem w podrecznikach . Mialem nadzieje , ze to byli madrzy nauczyciele - widocznie jednak nie.

Raz jeszcze powtorze , nie wiedzialem , ze potrzebujesz wnetrza dla osoby z powaznymi ograniczeniami ruchu . W tej sytuacji estetyka nie ma nic do rzeczy - czasem sie nie da pogodzic obu tych rzeczy.

pozdrawiam

Na marginesie: nie poprawialem Twoich literowek i mam nadzieje, ze sie nie gniewasz :wink: Wiem , ze to wynik pospiechu :lol:

No wlasnie, mam male dzieci i nie wyobrazam sobie gniazdek na wysokości 25cm od podlogi. Łatwo tam wlozyc cokolwiek np. kawałek kredki, nozyczki, drucik.

Ja zastosowałam gniazdka z zabezpieczeniem przeciwko dzieciom. Gniazdka takie do momentu włożenia obu bolców nie mają dziurek (a właściwie dziurki te są zatkane specjalnym zabezpieczeniem - od wewnątrz). Firma Berker - koszt ok. 1,5 zł na jednym gniazdku.

Co do wysokości gniazdek. Ja mam w pokojach na wys. 20-25 podłączam tam laptop, lampy stojące i inne takie. I jest mi wygodnie. Ale ja nie mam żadnych problemów ze zdrowiem.

Do 2112wojtek - mam podobne zdanie co do rozmieszczenia i wysokości gniazdek. Może poza tymi gniazdkami nad blatem - uważam że mimo iż łatwiej byłoby podłączyć takie urządzenie, to niestety kabel "walający" się na blacie przeszkadzałby przez cały okres pracy. Wg mnie lepiej się schylić i podpiąć. Zresztą ja akurat podpięłam raz i teraz wystaje tylko zza biurka mała wtyczka do podpięcia do kompa, także i ten problem mam z głowy.