Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GNIAZDKA i WŁĄCZNIKI - montaż, modele, rozwiązania, polecane firmy

jakubpar

Jaki kolor wybrałem/am  

20 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki kolor wybrałem/am

Recommended Posts

Wielkosci te sa podawane zawsze w pewnym zakresie wiec nie ma problemu.

ad.4 To ja zaczynam Cie rozumiec . Teraz rozumiem te Twoje poszukiwania zlotego srodka.Tak widocznie tez mozna.Nie wiedzialem.

ad.5 :lol: Niepotrzebna zlosliwosc/kolejna/. Wielkosci ergonomiczne okreslane sa na podstawie badan ludzi do tego powolanych i przygotowanych, ja je tylko wykorzystuje w pracy i nie mam podstaw nie wierzyc ludziom, ktorzy takie dane mi udostepniaja. Ty natomiast to robisz.

Ja tylko powtarzam i stosuje to czego nauczyli mnie w szkole i co znalazlem w podrecznikach . Mialem nadzieje , ze to byli madrzy nauczyciele - widocznie jednak nie.

Powoli chyba zaczynasz rozumieć o co mi chodzi. Tak, szukam złotego środka - chcę znaleźć optymalną wysokość gniazdek, bowiem nie wiem do końca w tym momencie jak będą funkcjonowały poszczególne pomieszczenia.

Jednak mając już pewne doświadczenie wiem, że nie zawsze to, co mówią nauczyciele jest święte. Są w każdym temacie również inne podejścia i co najciekawsze wcale nie gorsze.

Miałem przykładowo wykładowcę (a jakże - profesora), który miał poglądy w niektórych kwestiach krańcowo różne niż znaczna część doktryny. Owszem - znam jego poglądy, ale znam również poglądy innych. Co to ma do naszych gniazdek?

Sam napisałeś, że"... wielkości podawane są w pewnym zakresie..." - czyli nie jest to do końca stała wartość. Otóż podawana przeze mnie wysokość - 80cm wzięła się z poradnika instalatora, do którego link znalazłem na tym forum, a nie jest wyssaną z palca wartością.

Tak jak już wcześniej napisałem - nie podchodzę bezkrytycznie do podanych mi informacji, ale staram się je skonfrontować z innymi dostępnymi mi żródłami i dopiero wtedy wyciągam wnioski.

A na koniec może powiem, że zgodnie z tym, co wcześniej pisałem - w kwestii kontaktów skłaniam się jednak ku wysokości 30cm

:wink:

• 6 months później...
  • Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Przeszukiwałam już wcześniejsze posty, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na prozaiczne pytanie. Jak montujecie ramki do włączników? Oglądając wnętrza spodobało mi się ułożenie pionowe, natomiast mój elektryk mówi, że w doamch kładzie się zwykle poziomo. Czy pionowe ułożenie jest kłopotliwe w użytkowaniu? Jeśli koś ma takie ułożenie, to na jakiej zwykle wysokości się zaczynają? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam

Przeszukiwałam już wcześniejsze posty, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na prozaiczne pytanie. Jak montujecie ramki do włączników? Oglądając wnętrza spodobało mi się ułożenie pionowe, natomiast mój elektryk mówi, że w doamch kładzie się zwykle poziomo. Czy pionowe ułożenie jest kłopotliwe w użytkowaniu? Jeśli koś ma takie ułożenie, to na jakiej zwykle wysokości się zaczynają? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ja mam poziomo. Powod prozaiczny. Jako bardziej intuicyjne jest wtedy, szczegolnie dla gosci, ktory wlacznik do czego.

Witam

Witam my mamy i poziomo i pionowo. Z pionowymi jest problem - tzn. kupilismy ramki , elektryk zamontował nam włšczkini (klawisze), a tu okazšł sie ,że ramka jest przystosowana do montazu poziomego. Niestety do tych właczników nie było ramek z klawiszami do montowania w pionie :evil: :x No i teraz mamy ramke w pionie a właczniki w poziomie :evil: .

czyli:

=

=

=

=

:wink:

A, no i jest problem z zakupem ramki pionowej z wiecej niż trzema klawiszami :( .

Pozdrawiam,

KasiaR

• 7 months później...
Całe życie opiera się na kontaktach. A gniazdko polecam własne.

dobre!

ja zwiedzając targi budowlane we Wrocławiu natrafiłam na firmę notabene, która proponuje bardzo duży wybór pstryczków renomowanych firm (ja choruję na te w starym stylu...), nie znam cen, ale raczej zaporowe, buuuu!

ale zawsze miło popatrzeć :wink: