Janussz 06.01.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Janussz, przekopuję się właśnie przez twój dawny wątek o kominach (kilka stron). I jestem na ciebie wściekła!! : już sie zdecydowałam, że bedzie systemowy, a tu wyskakujesz z tymi argumentami i znów nie mogę spać!! Powiedz mi w takim razie, jakie wymiary są optymalne dla murowanego komina do kominka. I czy tynk z zewnątrz skutecznie zabezpieczy przed ewentualna nieszczelnością? Tego boje się najbardziej, chociaz mój majster jest dokładny, i myślę, że przyłoży się do tego komina (co tam myślę, będę czuwać! ). Co moge jeszcze zrobić, żeby spać spokojnie (z powodu potencjalnej nieszczelności)? Dzięki, spróbuję jednak zasnąć Pozdr. Dominika Przykro mi. Ja tutaj przedstawiam tylko mój punkt widzenia. Tak jak wszyscy inni. Systemowe ceramiczne nie są złe, ale po co marnować ciepełko z murowanego? Tynkowanie komina murowanego wewnątrz budynku przynajmniej, jest obligatoryjnym obowiązkiem. Aha. Optymalny wymiar przekroju poprzecznego to 400cm2. Może być na plusie z 20%, nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46025-kominek-zagro%C5%BCenie-po%C5%BCarowe/page/2/#findComment-956256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marsol 06.01.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 widzisz ja mam dobrej jakości kominek, rozprowadzenie rur zrobione przez fachowca który robi to nacodzień. Rury są ocieplone i to dobrze ale czy wystarczająco? Tego nie wiem. Może kiedyś rozpale tak porządnie i gdzieś izolacja nie da rady i.. Myśle że kominek to bardzo niebezpieczna zabawka której nie bierze się na serio. Wszyscy sprawdzają szczelność rur gazowych, drożność kominów itp a o kominkach i rozprowadzeniach nic. A co się stanie gdy szyba pęknie tak sobie w środku nocy? A czy jest to urządzenie całodobowe? Czy też typowa castoramowa 8 godzinówka za 800 zł? Bo w takim nie wolno palic dłużej niż 8 godz ciągle... Nawet w "typowej castoramie" można polić 24/dobę to nie jest weznacznik ile czasu można palić we wkładzie, jest to podany czas maksymalny palenia przy jednym załadunku opału. Sprawdź dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46025-kominek-zagro%C5%BCenie-po%C5%BCarowe/page/2/#findComment-956475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 06.01.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Janussz, przekopuję się właśnie przez twój dawny wątek o kominach (kilka stron). I jestem na ciebie wściekła!! : już sie zdecydowałam, że bedzie systemowy, a tu wyskakujesz z tymi argumentami i znów nie mogę spać!! Powiedz mi w takim razie, jakie wymiary są optymalne dla murowanego komina do kominka. I czy tynk z zewnątrz skutecznie zabezpieczy przed ewentualna nieszczelnością? Tego boje się najbardziej, chociaz mój majster jest dokładny, i myślę, że przyłoży się do tego komina (co tam myślę, będę czuwać! ). Co moge jeszcze zrobić, żeby spać spokojnie (z powodu potencjalnej nieszczelności)? Dzięki, spróbuję jednak zasnąć Pozdr. Dominika Przykro mi. Ja tutaj przedstawiam tylko mój punkt widzenia. Tak jak wszyscy inni. Systemowe ceramiczne nie są złe, ale po co marnować ciepełko z murowanego? Tynkowanie komina murowanego wewnątrz budynku przynajmniej, jest obligatoryjnym obowiązkiem. Aha. Optymalny wymiar przekroju poprzecznego to 400cm2. Może być na plusie z 20%, nie więcej. Nie, no co ty, wcale nie chcę, żeby ci było przykro. Bardzo dobrze, ze mówisz o tym, ja po to czytam forum, żeby się czegoś dowiedzieć. Teraz będę zgłebiać temat dobrych jakościowo cegieł Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46025-kominek-zagro%C5%BCenie-po%C5%BCarowe/page/2/#findComment-956641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 06.01.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Lonly, Pożar sadzy następuje u lekkomyślnego użytkownika. Sknerusa oszczędzajacego na wizytach kominiarza. Z tym się nie zgodzę bo widziałem 2 pożary sadzy w jednym sezonie grzewczym. O przyczynach możemy gdybać ale najprawdopodobniej mokre drzewo i kominek zamknięty na maxa bo było za gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46025-kominek-zagro%C5%BCenie-po%C5%BCarowe/page/2/#findComment-956678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 06.01.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 No właśnie, z tego, co czytałam tutaj, kominiarze często czyszczą kominy od niechcenia, niedokładnie i nieskutecznie. Pamiętam, że ktoś radził samodzielne czyszczenie komina (tylko jak to zrobić, jak się ma lęk wysokości? ) A jak się zachowują kominy w przypadku pożaru (jak ja nudzę - znów chce porównywać komin murowany z systemowym ! )?? Janussz, powiedz co grozi takiemu kominowi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46025-kominek-zagro%C5%BCenie-po%C5%BCarowe/page/2/#findComment-956715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 06.01.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 co grozi? Grozi taki pożar w kominie jego pęknięciem i pożarem obiektu. Siwy z Gosławic. Nie musisz się zgadzać, tylko jedna uwaga. Sadza w kominie zapala się najczęściej wtedy kiedy urządzenie grzewcze chodzi na maksa. Wtedy kiedy temperatura spalin jest wysoka i długi płomień. Jak już się zapali, to żadne zamykanie drzwiczek nie pomaga. Tylko gaśnica w garść i na strych, bo tam zazwyczaj jest najwięcej elementów palnych. Nie zawsze musi komin pęknąć. Kominiarze mówią, że wtedy można starać się to zgasić piaskiem wsypywanym w przewód kominowy. Jest jedna pozytywna rzecz w tym. Jeżeli nic się złego nie stanie, to komin jest czyściuteńki. I jeszcze coś Siwy. Sadza w kominie może zapalać się co kilka dni. To zależy właśnie od prawidłowo dobranego komina do paleniska i obsługi tegoż. Żnajomy ma pewien super hiper kocioł na A.. i musi czyścić komin co dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46025-kominek-zagro%C5%BCenie-po%C5%BCarowe/page/2/#findComment-956735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts