Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Janussz, przekopuję się właśnie przez twój dawny wątek o kominach (kilka stron). I jestem na ciebie wściekła!! :evil: :wink: : już sie zdecydowałam, że bedzie systemowy, a tu wyskakujesz z tymi argumentami i znów nie mogę spać!! :lol: :wink:

Powiedz mi w takim razie, jakie wymiary są optymalne dla murowanego komina do kominka. I czy tynk z zewnątrz skutecznie zabezpieczy przed ewentualna nieszczelnością? Tego boje się najbardziej, chociaz mój majster jest dokładny, i myślę, że przyłoży się do tego komina (co tam myślę, będę czuwać! :roll:). Co moge jeszcze zrobić, żeby spać spokojnie (z powodu potencjalnej nieszczelności)?

Dzięki, spróbuję jednak zasnąć

:roll:

Pozdr.

Dominika

Przykro mi.

Ja tutaj przedstawiam tylko mój punkt widzenia. Tak jak wszyscy inni. Systemowe ceramiczne nie są złe, ale po co marnować ciepełko z murowanego?

Tynkowanie komina murowanego wewnątrz budynku przynajmniej, jest obligatoryjnym obowiązkiem.

Aha. Optymalny wymiar przekroju poprzecznego to 400cm2. Może być na plusie z 20%, nie więcej.

https://forum.murator.pl/topic/46025-kominek-zagro%C5%BCenie-po%C5%BCarowe/page/2/#findComment-956256

widzisz ja mam dobrej jakości kominek, rozprowadzenie rur zrobione przez fachowca który robi to nacodzień. Rury są ocieplone i to dobrze ale czy wystarczająco? Tego nie wiem. Może kiedyś rozpale tak porządnie i gdzieś izolacja nie da rady i.. :o

Myśle że kominek to bardzo niebezpieczna zabawka której nie bierze się na serio. Wszyscy sprawdzają szczelność rur gazowych, drożność kominów itp a o kominkach i rozprowadzeniach nic. A co się stanie gdy szyba pęknie tak sobie w środku nocy?

A czy jest to urządzenie całodobowe? Czy też typowa castoramowa 8 godzinówka za 800 zł? Bo w takim nie wolno palic dłużej niż 8 godz ciągle...

Nawet w "typowej castoramie" można polić 24/dobę to nie jest weznacznik ile czasu można palić we wkładzie, jest to podany czas maksymalny palenia przy jednym załadunku opału.

Sprawdź dokładnie.

https://forum.murator.pl/topic/46025-kominek-zagro%C5%BCenie-po%C5%BCarowe/page/2/#findComment-956475

Janussz, przekopuję się właśnie przez twój dawny wątek o kominach (kilka stron). I jestem na ciebie wściekła!! :evil: :wink: : już sie zdecydowałam, że bedzie systemowy, a tu wyskakujesz z tymi argumentami i znów nie mogę spać!! :lol: :wink:

Powiedz mi w takim razie, jakie wymiary są optymalne dla murowanego komina do kominka. I czy tynk z zewnątrz skutecznie zabezpieczy przed ewentualna nieszczelnością? Tego boje się najbardziej, chociaz mój majster jest dokładny, i myślę, że przyłoży się do tego komina (co tam myślę, będę czuwać! :roll:). Co moge jeszcze zrobić, żeby spać spokojnie (z powodu potencjalnej nieszczelności)?

Dzięki, spróbuję jednak zasnąć

:roll:

Pozdr.

Dominika

Przykro mi.

Ja tutaj przedstawiam tylko mój punkt widzenia. Tak jak wszyscy inni. Systemowe ceramiczne nie są złe, ale po co marnować ciepełko z murowanego?

Tynkowanie komina murowanego wewnątrz budynku przynajmniej, jest obligatoryjnym obowiązkiem.

Aha. Optymalny wymiar przekroju poprzecznego to 400cm2. Może być na plusie z 20%, nie więcej.

Nie, no co ty, wcale nie chcę, żeby ci było przykro. Bardzo dobrze, ze mówisz o tym, ja po to czytam forum, żeby się czegoś dowiedzieć. Teraz będę zgłebiać temat dobrych jakościowo cegieł :roll:

https://forum.murator.pl/topic/46025-kominek-zagro%C5%BCenie-po%C5%BCarowe/page/2/#findComment-956641

Lonly,

Pożar sadzy następuje u lekkomyślnego użytkownika. Sknerusa oszczędzajacego na wizytach kominiarza.

Z tym się nie zgodzę bo widziałem 2 pożary sadzy w jednym sezonie grzewczym. O przyczynach możemy gdybać ale najprawdopodobniej mokre drzewo i kominek zamknięty na maxa bo było za gorąco.

https://forum.murator.pl/topic/46025-kominek-zagro%C5%BCenie-po%C5%BCarowe/page/2/#findComment-956678

No właśnie, z tego, co czytałam tutaj, kominiarze często czyszczą kominy od niechcenia, niedokładnie i nieskutecznie. Pamiętam, że ktoś radził samodzielne czyszczenie komina (tylko jak to zrobić, jak się ma lęk wysokości? :roll: )

A jak się zachowują kominy w przypadku pożaru (jak ja nudzę - znów chce porównywać komin murowany z systemowym ! :o )?? Janussz, powiedz co grozi takiemu kominowi.

https://forum.murator.pl/topic/46025-kominek-zagro%C5%BCenie-po%C5%BCarowe/page/2/#findComment-956715

:D :D :D

co grozi? Grozi taki pożar w kominie jego pęknięciem i pożarem obiektu.

Siwy z Gosławic.

Nie musisz się zgadzać, tylko jedna uwaga.

Sadza w kominie zapala się najczęściej wtedy kiedy urządzenie grzewcze chodzi na maksa. Wtedy kiedy temperatura spalin jest wysoka i długi płomień. Jak już się zapali, to żadne zamykanie drzwiczek nie pomaga. Tylko gaśnica w garść i na strych, bo tam zazwyczaj jest najwięcej elementów palnych. Nie zawsze musi komin pęknąć.

Kominiarze mówią, że wtedy można starać się to zgasić piaskiem wsypywanym w przewód kominowy.

Jest jedna pozytywna rzecz w tym. Jeżeli nic się złego nie stanie, to komin jest czyściuteńki.

I jeszcze coś Siwy. Sadza w kominie może zapalać się co kilka dni.

To zależy właśnie od prawidłowo dobranego komina do paleniska i obsługi tegoż.

Żnajomy ma pewien super hiper kocioł na A.. i musi czyścić komin co dwa tygodnie.

https://forum.murator.pl/topic/46025-kominek-zagro%C5%BCenie-po%C5%BCarowe/page/2/#findComment-956735