Nika01 31.07.2008 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 jarekkur, dziękuję Ci serdecznie za odpowiedz. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 31.07.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 czy ja dobrze rozumuje? mozna polozyc plyte osb, a na to deski sosnowe?deski kleic w miejscu klamer, czyli laczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 31.07.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 czy ja dobrze rozumuje? mozna polozyc plyte osb, a na to deski sosnowe?deski kleic w miejscu klamer, czyli laczenia? Możesz uściślić swoje dywagacje na temat desek i płyt OSB wraz z klamrami. Z tego postu niewiele wynika. _______________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek202 17.06.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Cześć!Wiele lat układam podłogi i jak widzę nie czepiasz się, tylko szukasz informacji. A jak ktoś czegoś nie umie wykonać, to od razu - szukasz dziury w całym.To, że podłogi legarowane, to przestarzała konstrukcja, to prawda ale czasami jedyna, jeśli chce się szybko i wysoko podnieść podłogę. No i tania.Jeśli chcesz mieć stabilną o mocną podłogę, to na wylewce. Taką rekomenduje i mniej poźniej problemów z nią. Nie chcę namawiać Ciebie na taki czy inny system, bbo wychodzę z założenia, że jeśli coś Ci odpowiada, to kupuj. Ważne, żeby to były podłogi warstwowe, bo z nimi nie ma problemów.Co do ocieplenia, to dreno w połączeniu ze styropianem nie jest dobrym połączeniem, a jeśli już chcesz ocieplać-wełna i to dobrej firmy. Pamiętaj o dobrej paroizolacji i izolacji legarów od betonu (może być papa, guma, folia) Ważny jest rozstaw m.legarami (optymalnie 30-40cm,nie większe). Jeżeli lite, to dąb lub sosna zdrowa bez wypadających sęków o gr min 28mm. A warstwowa to deski VOLUNTA PARKET-są już w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groncześ 13.07.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 (edytowane) Witam. Chciałbym przyłączyć się do tematu. Problem podobny - choć inna koncepcja. Robię adaptacje poddasza. Zerwałem podłge (szlichta cementowa i trociny z wapnem) i pozostał strop Kleina i wystające tregle stalowe 16 ale i 14 się widze trafia (były widac problemy materiałowe). Chce Was spytac, czy mój pomysł się sprawdzi i czy koncepcja jest dobra. ( w końcu od koncepcji jestem tutaj ja ; ) Nowa szlichta odpada, bo nie chce obciążac stropów (o tym w innym watku), więc postanowiłem zrobić tak: Miedzy tregle stalowe wełnę szklaną 50 mm (tyle jest miej więcej luzu od stropu do płaszczyzny tregla). Na te tregle położyć legary drewniane co ok. 50 - 60 cm. Miedzy tregiel a legary włożyc przekładkę z twardej gumy (z pasa transmisyjnego, aby tłumić drgania). Pod legarami drewnianymi rozprowadzić instalację centralnego ogrzewania ze skrzynki rozdzielającej. Na legary płyta OSB 22mm i na to panele, albo co innego. Na podłodze wznieść ścianki działowe z pyty gk. Moje watpliwości są takie: Czy pod tą wełnę rozpostrzeć folię? Czy dawać 1 płytę, czy dwie cieńsze np. 10 na mijankę i przede wszystkim jakiej grubości i szerokości dać legary drewniane i czy mocować je do tregli? Zastanawiam sie też, czy można pod podłogą rozprowadzić instalacje elektryczną? ( w oryginale w rurkach były poprowadzone kable do żyrandoli w mieszkaniach na pietrze) I mam pytanie na koniec: czy te płyty OSB czymś się skleja - jakimś wikolem, rakolem lub czymś innym. Może ktoś z użytkowników tego forum ma juz za sobą taką przeróbkę. Pozdrawiam wszystkich i proszę o opinie. Edytowane 13 Lipca 2010 przez Groncześ Dopisanie i poprawka literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 13.07.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Witam. Chciałbym przyłączyć się do tematu. Problem podobny - choć inna koncepcja. Robię adaptacje poddasza. Zerwałem podłge (szlichta cementowa i trociny z wapnem) i pozostał strop Kleina i wystające tregle stalowe 16 ale i 14 się widze trafia (były widac problemy materiałowe). Chce Was spytac, czy mój pomysł się sprawdzi i czy koncepcja jest dobra. ( w końcu od koncepcji jestem tutaj ja ; ) Nowa szlichta odpada, bo nie chce obciążac stropów (o tym w innym watku), więc postanowiłem zrobić tak: Miedzy tregle stalowe wełnę szklaną 50 mm (tyle jest miej więcej luzu od stropu do płaszczyzny tregla). Na te tregle położyć legary drewniane co ok. 50 - 60 cm. Miedzy tregiel a legary włożyc przekładkę z twardej gumy (z pasa transmisyjnego, aby tłumić drgania). Pod legarami drewnianymi rozprowadzić instalację centralnego ogrzewania ze skrzynki rozdzielającej. Na legary płyta OSB 22mm i na to panele, albo co innego. Na podłodze wznieść ścianki działowe z pyty gk. Moje watpliwości są takie: Czy pod tą wełnę rozpostrzeć folię? Czy dawać 1 płytę, czy dwie cieńsze np. 10 na mijankę i przede wszystkim jakiej grubości i szerokości dać legary drewniane i czy mocować je do tregli? Zastanawiam sie też, czy można pod podłogą rozprowadzić instalacje elektryczną? ( w oryginale w rurkach były poprowadzone kable do żyrandoli w mieszkaniach na pietrze) I mam pytanie na koniec: czy te płyty OSB czymś się skleja - jakimś wikolem, rakolem lub czymś innym. Może ktoś z użytkowników tego forum ma juz za sobą taką przeróbkę. Pozdrawiam wszystkich i proszę o opinie. Folią osłoń całą konstrukcję stropu, na to przymocuj legary w rozstawie umożliwiającym łączenie płyt na środku legara. Jedna gruba płyta da Ci równiejszą powierzchnię ze względu na większą sztywność jednostkową. Zakup płyty z łączeniem wpust wypust i klej je klejem do drewna. Kable oświetleniowe osłoń peszlem i nie stosuj tam żadnych połączeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 13.07.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Witam. Chciałbym przyłączyć się do tematu. Problem podobny - choć inna koncepcja. Robię adaptacje poddasza. Zerwałem podłge (szlichta cementowa i trociny z wapnem) i pozostał strop Kleina i wystające tregle stalowe 16 ale i 14 się widze trafia (były widac problemy materiałowe). Chce Was spytac, czy mój pomysł się sprawdzi i czy koncepcja jest dobra. ( w końcu od koncepcji jestem tutaj ja ; ) Nowa szlichta odpada, bo nie chce obciążac stropów (o tym w innym watku), więc postanowiłem zrobić tak: Miedzy tregle stalowe wełnę szklaną 50 mm (tyle jest miej więcej luzu od stropu do płaszczyzny tregla). Na te tregle położyć legary drewniane co ok. 50 - 60 cm. Miedzy tregiel a legary włożyc przekładkę z twardej gumy (z pasa transmisyjnego, aby tłumić drgania). Pod legarami drewnianymi rozprowadzić instalację centralnego ogrzewania ze skrzynki rozdzielającej. Na legary płyta OSB 22mm i na to panele, albo co innego. Na podłodze wznieść ścianki działowe z pyty gk. Moje watpliwości są takie: Czy pod tą wełnę rozpostrzeć folię? Czy dawać 1 płytę, czy dwie cieńsze np. 10 na mijankę i przede wszystkim jakiej grubości i szerokości dać legary drewniane i czy mocować je do tregli? Zastanawiam sie też, czy można pod podłogą rozprowadzić instalacje elektryczną? ( w oryginale w rurkach były poprowadzone kable do żyrandoli w mieszkaniach na pietrze) I mam pytanie na koniec: czy te płyty OSB czymś się skleja - jakimś wikolem, rakolem lub czymś innym. Może ktoś z użytkowników tego forum ma juz za sobą taką przeróbkę. Pozdrawiam wszystkich i proszę o opinie. Legary rozłóż generalnie co 45 cm. NAJLEPIEJ JEDNAK ABY ŁĄCZENIA PŁYT BYŁY PODPARTE NA LEGARACH. Płyty możesz dać dwie 2x12mm. Każda warstwa układana na cegiełkę z tym, że druga wierzchnia prostopadle do pierwszej. Płyty z łączeniem na pióro-wpust kleimy wikolem D3 lub D4. Folia pod wełnę,. Na legary przyklej taśmę samoprzylepną z polietylenu. Zapobiega skrzypieniu podłogi. Legary muszą byc suche maks. 12% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masllak 14.07.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Witam mam możliwość zakupu gotowej deski firmy ipwood dąb lakierowany w cenie 129 zł m klasa c/d grubość 15 mm , jakie doświadczenie z tą firmą czy cena w miarę dobra, po podłodze wychodzi mi ze 38,70 m ile min musze zakupić metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groncześ 14.07.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Dzięki za podpowiedzi. Zastanawiam się wciąż nad przekrojem tych legarów. Czy wystrczą rzędu 4x5, czy szersze bądź grubsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dom1719510633 25.10.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Wiadomo im większy przekrój tym bardziej stabilnie, ale bez przesady. Taki przekrój będzie wystarczający. Dzięki za podpowiedzi. Zastanawiam się wciąż nad przekrojem tych legarów. Czy wystrczą rzędu 4x5, czy szersze bądź grubsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 06.11.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Generalnie liczy się ilość podłogi + 8% zapasu do ewentualnego przycinania. Zależy czy masz dużo skosów itp Jeżeli szukasz dobrej drewnianej podłogi w tej cenie to tylko deska warstwowa np. http://www.barlinek.com.pl/seria_life/product,dab-amazon-molti,158,specifications.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabinaaa 18.12.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Nie ma czego wybijać z głowy, podłoga z naturalnego drewna to bardzo dobry pomysł. Oczywiście trzeba podjąć mądrą i rozsądną decyzje co do tego jaką podłogę wybrać, ponieważ taka podłoga starczy na lata.[/QUOT też jestem za. Ale ciągle zastanawiam się nad rodzajem drewna - warstwowe czy lite? rodzime czy egzotyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 18.12.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Edytowane 4 Czerwca 2013 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lendM 30.04.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 U moich rodziców w domu podłogę kładła firma Kuhn z Brwinowa. Mają w ofercie sporo propozycji plus doradzają. Możesz spróbować się z nimi skontaktować – może ci wybiją z głowy twoje pomysły, a może im przyklasną. A jak będziesz chciał i miał kasę, to ci ułożą to jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka_L 03.09.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 A czy ktoś mógłby wypowiedzieć się an temat podłóg drewnianych baltic wood? w wcześniejszych postach kilka razy o nich wspomniano, ale nikt konkretnie nie rozpisał się co do ich trwałości, jakości w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts