Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniana podłoga....

alfreda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy ja dobrze rozumuje?

mozna polozyc plyte osb, a na to deski sosnowe?deski kleic w miejscu klamer, czyli laczenia?

Możesz uściślić swoje dywagacje na temat desek i płyt OSB wraz z klamrami. Z tego postu niewiele wynika.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

• 1 year później...

Cześć!

Wiele lat układam podłogi i jak widzę nie czepiasz się, tylko szukasz informacji. A jak ktoś czegoś nie umie wykonać, to od razu - szukasz dziury w całym.

To, że podłogi legarowane, to przestarzała konstrukcja, to prawda ale czasami jedyna, jeśli chce się szybko i wysoko podnieść podłogę. No i tania.

Jeśli chcesz mieć stabilną o mocną podłogę, to na wylewce. Taką rekomenduje i mniej poźniej problemów z nią. Nie chcę namawiać Ciebie na taki czy inny system, bbo wychodzę z założenia, że jeśli coś Ci odpowiada, to kupuj. Ważne, żeby to były podłogi warstwowe, bo z nimi nie ma problemów.

Co do ocieplenia, to dreno w połączeniu ze styropianem nie jest dobrym połączeniem, a jeśli już chcesz ocieplać-wełna i to dobrej firmy. Pamiętaj o dobrej paroizolacji i izolacji legarów od betonu (może być papa, guma, folia) Ważny jest rozstaw m.legarami (optymalnie 30-40cm,nie większe). Jeżeli lite, to dąb lub sosna zdrowa bez wypadających sęków o gr min 28mm. A warstwowa to deski VOLUNTA PARKET-są już w Polsce.

• 4 weeks później...
Witam. Chciałbym przyłączyć się do tematu. Problem podobny - choć inna koncepcja. Robię adaptacje poddasza. Zerwałem podłge (szlichta cementowa i trociny z wapnem) i pozostał strop Kleina i wystające tregle stalowe 16 ale i 14 się widze trafia (były widac problemy materiałowe). Chce Was spytac, czy mój pomysł się sprawdzi i czy koncepcja jest dobra. ( w końcu od koncepcji jestem tutaj ja ; ) Nowa szlichta odpada, bo nie chce obciążac stropów (o tym w innym watku), więc postanowiłem zrobić tak: Miedzy tregle stalowe wełnę szklaną 50 mm (tyle jest miej więcej luzu od stropu do płaszczyzny tregla). Na te tregle położyć legary drewniane co ok. 50 - 60 cm. Miedzy tregiel a legary włożyc przekładkę z twardej gumy (z pasa transmisyjnego, aby tłumić drgania). Pod legarami drewnianymi rozprowadzić instalację centralnego ogrzewania ze skrzynki rozdzielającej. Na legary płyta OSB 22mm i na to panele, albo co innego. Na podłodze wznieść ścianki działowe z pyty gk. Moje watpliwości są takie: Czy pod tą wełnę rozpostrzeć folię? Czy dawać 1 płytę, czy dwie cieńsze np. 10 na mijankę i przede wszystkim jakiej grubości i szerokości dać legary drewniane i czy mocować je do tregli? Zastanawiam sie też, czy można pod podłogą rozprowadzić instalacje elektryczną? ( w oryginale w rurkach były poprowadzone kable do żyrandoli w mieszkaniach na pietrze) I mam pytanie na koniec: czy te płyty OSB czymś się skleja - jakimś wikolem, rakolem lub czymś innym. Może ktoś z użytkowników tego forum ma juz za sobą taką przeróbkę. Pozdrawiam wszystkich i proszę o opinie. Edytowane przez Groncześ
Dopisanie i poprawka literówki

Witam. Chciałbym przyłączyć się do tematu. Problem podobny - choć inna koncepcja. Robię adaptacje poddasza. Zerwałem podłge (szlichta cementowa i trociny z wapnem) i pozostał strop Kleina i wystające tregle stalowe 16 ale i 14 się widze trafia (były widac problemy materiałowe). Chce Was spytac, czy mój pomysł się sprawdzi i czy koncepcja jest dobra. ( w końcu od koncepcji jestem tutaj ja ; ) Nowa szlichta odpada, bo nie chce obciążac stropów (o tym w innym watku), więc postanowiłem zrobić tak: Miedzy tregle stalowe wełnę szklaną 50 mm (tyle jest miej więcej luzu od stropu do płaszczyzny tregla). Na te tregle położyć legary drewniane co ok. 50 - 60 cm. Miedzy tregiel a legary włożyc przekładkę z twardej gumy (z pasa transmisyjnego, aby tłumić drgania). Pod legarami drewnianymi rozprowadzić instalację centralnego ogrzewania ze skrzynki rozdzielającej. Na legary płyta OSB 22mm i na to panele, albo co innego. Na podłodze wznieść ścianki działowe z pyty gk. Moje watpliwości są takie: Czy pod tą wełnę rozpostrzeć folię? Czy dawać 1 płytę, czy dwie cieńsze np. 10 na mijankę i przede wszystkim jakiej grubości i szerokości dać legary drewniane i czy mocować je do tregli? Zastanawiam sie też, czy można pod podłogą rozprowadzić instalacje elektryczną? ( w oryginale w rurkach były poprowadzone kable do żyrandoli w mieszkaniach na pietrze) I mam pytanie na koniec: czy te płyty OSB czymś się skleja - jakimś wikolem, rakolem lub czymś innym. Może ktoś z użytkowników tego forum ma juz za sobą taką przeróbkę. Pozdrawiam wszystkich i proszę o opinie.

Folią osłoń całą konstrukcję stropu, na to przymocuj legary w rozstawie umożliwiającym łączenie płyt na środku legara.

Jedna gruba płyta da Ci równiejszą powierzchnię ze względu na większą sztywność jednostkową. Zakup płyty z łączeniem wpust wypust i klej je klejem do drewna. Kable oświetleniowe osłoń peszlem i nie stosuj tam żadnych połączeń. Pozdrawiam

Witam. Chciałbym przyłączyć się do tematu. Problem podobny - choć inna koncepcja. Robię adaptacje poddasza. Zerwałem podłge (szlichta cementowa i trociny z wapnem) i pozostał strop Kleina i wystające tregle stalowe 16 ale i 14 się widze trafia (były widac problemy materiałowe). Chce Was spytac, czy mój pomysł się sprawdzi i czy koncepcja jest dobra. ( w końcu od koncepcji jestem tutaj ja ; ) Nowa szlichta odpada, bo nie chce obciążac stropów (o tym w innym watku), więc postanowiłem zrobić tak: Miedzy tregle stalowe wełnę szklaną 50 mm (tyle jest miej więcej luzu od stropu do płaszczyzny tregla). Na te tregle położyć legary drewniane co ok. 50 - 60 cm. Miedzy tregiel a legary włożyc przekładkę z twardej gumy (z pasa transmisyjnego, aby tłumić drgania). Pod legarami drewnianymi rozprowadzić instalację centralnego ogrzewania ze skrzynki rozdzielającej. Na legary płyta OSB 22mm i na to panele, albo co innego. Na podłodze wznieść ścianki działowe z pyty gk. Moje watpliwości są takie: Czy pod tą wełnę rozpostrzeć folię? Czy dawać 1 płytę, czy dwie cieńsze np. 10 na mijankę i przede wszystkim jakiej grubości i szerokości dać legary drewniane i czy mocować je do tregli? Zastanawiam sie też, czy można pod podłogą rozprowadzić instalacje elektryczną? ( w oryginale w rurkach były poprowadzone kable do żyrandoli w mieszkaniach na pietrze) I mam pytanie na koniec: czy te płyty OSB czymś się skleja - jakimś wikolem, rakolem lub czymś innym. Może ktoś z użytkowników tego forum ma juz za sobą taką przeróbkę. Pozdrawiam wszystkich i proszę o opinie.

Legary rozłóż generalnie co 45 cm. NAJLEPIEJ JEDNAK ABY ŁĄCZENIA PŁYT BYŁY PODPARTE NA LEGARACH. Płyty możesz dać dwie 2x12mm. Każda warstwa układana na cegiełkę z tym, że druga wierzchnia prostopadle do pierwszej. Płyty z łączeniem na pióro-wpust kleimy wikolem D3 lub D4. Folia pod wełnę,. Na legary przyklej taśmę samoprzylepną z polietylenu. Zapobiega skrzypieniu podłogi. Legary muszą byc suche maks. 12%

• 2 years później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
Nie ma czego wybijać z głowy, podłoga z naturalnego drewna to bardzo dobry pomysł. Oczywiście trzeba podjąć mądrą i rozsądną decyzje co do tego jaką podłogę wybrać, ponieważ taka podłoga starczy na lata.[/QUOT

też jestem za. Ale ciągle zastanawiam się nad rodzajem drewna - warstwowe czy lite? rodzime czy egzotyczne?

• 1 year później...
U moich rodziców w domu podłogę kładła firma Kuhn z Brwinowa. Mają w ofercie sporo propozycji plus doradzają. Możesz spróbować się z nimi skontaktować – może ci wybiją z głowy twoje pomysły, a może im przyklasną. A jak będziesz chciał i miał kasę, to ci ułożą to jak trzeba ;)

• 4 months później...