Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniana podłoga....

alfreda

Recommended Posts

Witam,

Ja mam podłogę na legarach. Modrzewiowa, deski 38mm, szerokość - większość 12 cm, robione na pióro-wypust. Między legarami styropian lub wełna, pod legarami paski pianki wygłuszającej. Dechy leżą od maja 2007.

Jestem bardzo zadowolony z wyboru i wykonania.

Jeżeli chodzi o wady:

- jest to podłoga miękka, faktem jest że znać na niej praktycznie każde większe wgniecenie np. od upadku noża, łyżki.

- nieco się rozsycha, szczególnie przy kaloryferach (nie są to szpary duże, ale się pojawiają), z dala od źródeł ciepła - ok.

- w wybranych miejscach potrafi "trzeszczeć". Ogólnie jest ok, bo legary były dawane dość gęsto i solidnie mocowane, ale całkowicie efektu trzeszczenia na całej powierzchni się nie wyeliminuje.

Tyle wad.

Jeżeli chodzi o zalety to:

- jest bardzo ładna (to oczywiście kwestia gustu), ten kolor, słoje i sęki :-) ,

- wygląda "naturalnie", nie ma co porównywać do np. paneli,

- jest bardzo ciepła - decha 38mm robi swoje i dodatkowo dociepla, spokojnie można chodzić w zimę czy okresach "przejśiowych" na bosaka,

- poddasze - przez grubą dechę i dodatkowe docieplenie/wygłuszenie między legarami poddasze jest wygłuszone.

Zalety w mojej ocenie wysoko przewyższają wady. Na pierwszy rzut oka tych wgnieceń się nie widzi, patrząc "ogólnie" podłoga wygląda dobrze.

Jak uszkodzenia będą nie do zniesienia, to się ew. podłogę wycyklinuje.

Pewnie przez lato szpary znikną lub się zminejszą po zakręceniu kaloryferów. Drewno będzie pracowało.

Ogólnie to polecam. :-)

Parę zdjęć na krótych widać też elementy podłóg można znaleźć w poniższym linku.

Jeszcze jedna uwaga - drewno musi być wysezonowane i dosuszone w odpowiedniej suszarni.

Ja tak miałem z większością drzewa, ale na jeden pokój mi zabrakło i dokupiłem prawie surową sosnę i wstawiłem do wysuszenia w suszarni. Ta podłoga w wybranych miejscach potrafi mieć duże szpary. Ogólnie jest ok, bez szpar, ale niedosuszyło się kilka desek i te deski dość mocno się kurczą.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z jakiego drewna masz swoją podłogę? Ile razy położony lakier, czy dawałeś jakąś bejcę dla uzyskania koloru? Czy możesz zrobić jakieś zdjęcie, chciałbym zobaczyć jak ona wygląda po tych 13 latach.

Interesują mnie wszystkie szczegóły bo jestem prawie pewien, że zrobię u siebie taką podłogę.

Podłoga jest z świerka sezonowanego 4 lata .

Lakier bezbarwny , malowanie trzykrotne .

W lecie będę odnawiał , cyklinowanie i lakier - skutek otwartego parteru , chodzenie w butach , dzieci , pies . Zdjęć nie mogę w tej chwili zrobić .

Ważne , podłogę z desek kładzie się najpóźniej do połowy września , wilgotność powietrza .

Rozumiem, że dopiero po 13 latach pierwszy raz będziesz ją odnawiał?

• 1 month później...

Podpowiedzcie mi jeszcze proszę w którą stronę układa się legary a następnie taką podłogę? Czy powinna być przybijana gwoździami, a jeśli tak czy maja jakiś specjalny wymiar? Co ile montuje się legary? Wiem, że dużo pytań naraz, ale nigdy tego nie robiłem, ba nawet nie widziałem jak to się robi.

Dziękuję Wam za wszystkie podpowiedzi

Podpowiedzcie mi jeszcze proszę w którą stronę układa się legary a następnie taką podłogę? Czy powinna być przybijana gwoździami, a jeśli tak czy maja jakiś specjalny wymiar? Co ile montuje się legary? Wiem, że dużo pytań naraz, ale nigdy tego nie robiłem, ba nawet nie widziałem jak to się robi.

Po pierwsze musisz wypoziomować podłoze na którym cgcesz ułożyć legary.

Różnice w poziomie musisz wyrównać podkładkami pod legary. Podkładki powinny być z materiałów takich jak drewno, gumopodobne, płyty asfaltowe.

Jezeli różnice w poziomie są duże to być może będziesz musiał użyć podwójnie kładzione legary na krzyż.

Legary 4 x 6cm suche około 10% wilgotności kładziesz od siebie co 60cm dla desek 28mm grubych. Im deska cieńsza tym odstęp między legarzmi krótszy.

Na legary należy wykleić piankę grubości 3mm (ochrona przed skrzypieniem).

Pod legary kładziesz na przemian element twardy (kawałek drewna) z elementem miekkim (kawałek gumy lub płyty bitumicznej 3mm). Te elementy kleisz ze sobą i z podłożem a także z legarem klejem plastycznym np. jednoskładnikowy poliuretan lub MS-P tak zwany hybrydowy. Wszystko to poto aby uniknąć skrzypienia i trzeszczenia podłogi.

Deski układasz na legarach pod kątem 90 stopni, czyli w poprzek. Deski można ułożyć w pomieszczeniu również po przekątnej.

Deski o wilgotności 10% przykręcasz wkrętami do drewna 4,0 x 50mm w pióro pod kątem 45 stopni do legara. Możesz również wkręcać śruby do legara z góry deski. Przy kładzeniu desek musisz zaznaczyć na położonej desce jak przebiegają legary aby łatwo w nie trafić śrubą. Zaznaczasz przy pomocy prostej linii aby te dziury po śrubach (2 na deskę i legar) wyglądały estetycznie. Jest to sposób starych drewnianych konstrukcji budynków.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

• 2 weeks później...

Różnice w poziomie musisz wyrównać podkładkami pod legary. Podkładki powinny być z materiałów takich jak drewno, gumopodobne, płyty asfaltowe.

Jezeli różnice w poziomie są duże to być może będziesz musiał użyć podwójnie kładzione legary na krzyż.

Legary 4 x 6cm suche około 10% wilgotności kładziesz od siebie co 60cm dla desek 28mm grubych. Im deska cieńsza tym odstęp między legarzmi krótszy.

Pod legary kładziesz na przemian element twardy (kawałek drewna) z elementem miekkim (kawałek gumy lub płyty bitumicznej 3mm). Te elementy kleisz ze sobą i z podłożem a także z legarem klejem plastycznym np. jednoskładnikowy poliuretan lub MS-P tak zwany hybrydowy. Wszystko to poto aby uniknąć skrzypienia i trzeszczenia podłogi.

Deski układasz na legarach pod kątem 90 stopni, czyli w poprzek. Deski można ułożyć w pomieszczeniu również po przekątnej.

Deski o wilgotności 10% przykręcasz wkrętami do drewna 4,0 x 50mm w pióro pod kątem 45 stopni do legara. Możesz również wkręcać śruby do legara z góry deski. Przy kładzeniu desek musisz zaznaczyć na położonej desce jak przebiegają legary aby łatwo w nie trafić śrubą. Zaznaczasz przy pomocy prostej linii aby te dziury po śrubach (2 na deskę i legar) wyglądały estetycznie. Jest to sposób starych drewnianych konstrukcji budynków.

Dzięki Ci za tak szczegółową instrukcję, na pewno skorzystam z Twoich rad.

Nie napisałeś, ale czy można te legary przymocować do podłoża za pomocą blach w kształcie litery "L"? Odpowiednio gęsto oczywiście

Chciałem to zrobić w następujący sposób:

legary przymocować właśnie tymi blachami, pod nimi rozciągnąć sznurki tworząc "pajęczynę" aby na niej ułożyć wełnę, zachowując przy tym odstęp od podłoża do wełny, okolo 5-8 cm, tworząc coś w rodzaju poduszki powietrznej.

Można jeszcze coś zmienić?

Dzięki Ci za tak szczegółową instrukcję, na pewno skorzystam z Twoich rad.

Nie napisałeś, ale czy można te legary przymocować do podłoża za pomocą blach w kształcie litery "L"? Odpowiednio gęsto oczywiście

Chciałem to zrobić w następujący sposób:

legary przymocować właśnie tymi blachami, pod nimi rozciągnąć sznurki tworząc "pajęczynę" aby na niej ułożyć wełnę, zachowując przy tym odstęp od podłoża do wełny, okolo 5-8 cm, tworząc coś w rodzaju poduszki powietrznej.

Można jeszcze coś zmienić?

Można legary przymocować do podłoża przy pomocy blach i kołków rozporowych. Napewno nie należy układać wełny w sposób jaki masz zamiar. Poduszki powietrzne będa nośnikiem hałasów wywołanych krokami. Wełna musi leżeć na podłożu i sięgać górnej powierzchni legara. Musi być bardzo dokładnie spasowana do siebie.

• 1 month później...
Rozumiem, że przy takich legarach grubość wełny nie przekroczy 5 cm?

Czy taka grubość "coś" da?

Da!

Piszesz tak bo sam tak masz i jest to sprawdzone?

Odnośnie podłogi to może zmienić koncepcję?

Może tak na legary położyć płytę OSB i na to np. parkiet albo jakąś deskę?

Sloneczko a co to tam w rogu za drzwiami jest? Czy to jest wylane pod kominek?

Jeśli tak to nie za mała ta powierzchnia?

Rozumiem, że przy takich legarach grubość wełny nie przekroczy 5 cm?

Czy taka grubość "coś" da?

Da!

Piszesz tak bo sam tak masz i jest to sprawdzone?

Odnośnie podłogi to może zmienić koncepcję?

Może tak na legary położyć płytę OSB i na to np. parkiet albo jakąś deskę?

Piszę tak bo sam tak wykonuję. Może być również na płytach OSB-3 a nawet na keramzycie i płytach OSB. Moze byc również na płytach OSB osadzonych na piance niskościśliwej zamiast legarów-dużo niższy koszt.

Napisz co cię najbardziej interesuje. Dlaczego masz tyle wątpliwości? Napewno znajdzie się sposób.

Wątpliwości pojawiły się kiedy byłem u sąsiada, który ma własnie podłogi drewniane na legarach. Położone ma deski sosnowe i jest to zdecydowanie za miękkie drewno. Wszystko na niej widać; odciski z nóg krzeseł i stołu a do tego każdy upadek sztućców jest widoczny. Bardzo chcę mieć podłogi na legarach.

O pomyśle z pianką nie słyszałem. Jaka to pianka i czy podloga pod nią nie "siądzie"? Napisz więcej szczegółów i jeszcze zapytam jak to sam wykonujesz? Twoje odpowiedzi udowodniły, że masz wiedzę w tym temacie, dlatego powiedz proszę, jakie rozwiązanie będzie najlepsze?

Wątpliwości pojawiły się kiedy byłem u sąsiada, który ma własnie podłogi drewniane na legarach. Położone ma deski sosnowe i jest to zdecydowanie za miękkie drewno. Wszystko na niej widać; odciski z nóg krzeseł i stołu a do tego każdy upadek sztućców jest widoczny. Bardzo chcę mieć podłogi na legarach.

O pomyśle z pianką nie słyszałem. Jaka to pianka i czy podloga pod nią nie "siądzie"? Napisz więcej szczegółów i jeszcze zapytam jak to sam wykonujesz? Twoje odpowiedzi udowodniły, że masz wiedzę w tym temacie, dlatego powiedz proszę, jakie rozwiązanie będzie najlepsze?

Najprostszy sposób i najtańszy a przy tym najrówniejszy to płyta OSB-3 18mm na piance. Pianka jest małościśliwa po utwardzeniu. Podłoga ta to właściwie patent. Podłoga nie skrzypi jest zdrowa dla kręgosłupa i trwała. Nastepna zaleta to jej niska zabudowa w przeciwieństwie do legarów. Problem w tym, że możesz mieć trudności z wykonaniem takiej podłogi. Szczegóły mogę podać na adres e-mailowy.

Musisz mi podać jaką ma mieć całkowitą wysokość twoja podłoga. Czy będzie ona nawiązywać do istniejącej już podłogi?

Wykonuję profesjonalnie podłogi.

witam

jest szansa na wieksza ilosc takich zdjec?

Jest, ale do czego Ci one? Pomieszczenia jeszcze są puste :)

Tu będzie salon, bliźniacze odbicie sypialni z poprzedniego zdjęcia:

http://img291.imageshack.us/img291/6619/salondr9.th.jpg

Widok z kuchni na przyszły salon:

http://img176.imageshack.us/img176/7604/spiarnia2ca2.th.jpg

Kominek w salonie (na razie w wyobraźni) :):

http://img179.imageshack.us/img179/812/salonkominekun9.th.jpg

Chyba nie. Zresztą okaże się "w praniu" ;)

Najprostszy sposób i najtańszy a przy tym najrówniejszy to płyta OSB-3 18mm na piance. Pianka jest małościśliwa po utwardzeniu. Podłoga ta to właściwie patent. Podłoga nie skrzypi jest zdrowa dla kręgosłupa i trwała. Nastepna zaleta to jej niska zabudowa w przeciwieństwie do legarów. Problem w tym, że możesz mieć trudności z wykonaniem takiej podłogi. Szczegóły mogę podać na adres e-mailowy.

Musisz mi podać jaką ma mieć całkowitą wysokość twoja podłoga. Czy będzie ona nawiązywać do istniejącej już podłogi?

Wykonuję profesjonalnie podłogi.

Podłoga musi mieć ok 16 cm wysokości i jednak skłaniam się ku legarom, ale w połączeniu z płytą OSB.

Jeśli jesteś tak uprzejmy to podaj proszę "szczegóły" związane z tą pianką. Adres wysłałem na PW :)

Witam serdecznie. Zainteresowało mnie pójście na skróty w związku z zamontowaniem drewnianej podłogi. Otóż widziałam w Praktikerze deski sosnowe o dużej grubości, nabite na jakąś płytę ( przepraszam, ale jestem laikiem w tych sprawach, więc moja wypowiedz na ten tem jest pewnie naiwna), które montuje się na zaczepy. Potem trzeba je wycyklinować i polakierować, czyli wykończyć we własnym zakresie. Ich cena to 49zl.Deski są do siebie przyklejone, ułożone na kwadracie, czy prostokącie (już nie pamietam, w każdym razie nabite na jakiś podkład). Co myślicie o tym rozwiązaniu?(sama urządzam mieszkanie, chciałabym wiec uniknąć montowania legarów i innych skomplikowanych prac). Proszę o radę. Czy taka podłoga się sprawdzi?

Witam serdecznie. Zainteresowało mnie pójście na skróty w związku z zamontowaniem drewnianej podłogi. Otóż widziałam w Praktikerze deski sosnowe o dużej grubości, nabite na jakąś płytę ( przepraszam, ale jestem laikiem w tych sprawach, więc moja wypowiedz na ten tem jest pewnie naiwna), które montuje się na zaczepy. Potem trzeba je wycyklinować i polakierować, czyli wykończyć we własnym zakresie. Ich cena to 49zl.Deski są do siebie przyklejone, ułożone na kwadracie, czy prostokącie (już nie pamietam, w każdym razie nabite na jakiś podkład). Co myślicie o tym rozwiązaniu?(sama urządzam mieszkanie, chciałabym wiec uniknąć montowania legarów i innych skomplikowanych prac). Proszę o radę. Czy taka podłoga się sprawdzi?

W praktikerze nie pokazano Tobie systemu (konstrukcji podłogi), lecz jedynie deski. Te właśnie deski -sosnowe - kosztują 49 zł/m2. System -czyli konstrukcję- pod zabudowę tych desek wybierasz sama zależnie od wielu faktorów. Deski można zabudować na podłożu cementowym, na legarach, na płycie OSB która leży na wstęgach z pianki i ... tak dalej.

Musisz podać gdzie i na czym chcesz ułożyć deski. Jeżeli na stropie to należy strop wypoziomować legarami lub płytami OSB. Musisz znać wysokość pomiesczenia z deskami wobec innych sąsiadujących pomieszczeń.

Jest system montażu desek na klamry (specjalne płaskowniki) zakładane od spodu desek. Klamrami tymi łączy się dwie deski ze sobą. Deski takie układa się pływająco klejąc je jedynie poprzez pióro wpust. Patent Firmy Tarkett.