Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piece opalane pelletsem

Grzego

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Pellets - sprasowane trociny.

Są piece z zasobnikami a nawet rozwiązania z silosami + samopodawanie. Mam pytanie czy ktoś wie gdzie w Polsce można kupic taki piec (np. LING25/50 - Viadrus - chyba tak się pisze).

Ja mam pytanie do wszystkich czy ktoś wie o rodzimych producentach takich pieców, producentach pellets oraz brykieciarek. Za informację wielkie dzięki. Pozdrawiam Bunio.

• 2 weeks później...

Tona za 100 Euro ? To nie może być tanie paliwo. Proponuję brykiety ze zrębków wierzby szybkorosnącej - http://www.jero.pl (jest tam cena 160 zł za tonę). Kaloryczność ponad 19 MJ/kg (węgiel

22-26 MJ/kg). To dopiero jest tanie paliwo. Nawet tańsze niż miał węglowy. Za 1000 zł można ogrzać duży dom.

Zależy w jakiej technologi masz dom Ryszard. Srednio nowoczesny i docieplony dom 100 m kw. potrzebuje 60 GJ energi na sezon. 200

m kw. 120 GJ (120 000 MJ). Jeśli 1 kg peletsa ma 15 MJ a piec sprawność 80 % to można wyliczyć że 120 000 MJ/(15 * 0,:cool:= 10000

kg tj 10 ton. A objętościowo ? 1 m sześc. drzewa waży od 400 do 600 kg. Więc 10 ton pelets może zająć przestrzeń np 16 m sześ.

Ale świetnie nadaje się do automatycznego podawania do pieca.

Krispel z tego co napisales potrzeba okolo 10 ton do ogrzania 200/m 2 liczac 100euro za tone to nam daje okolo 4500 tys zl za sezon grzewczy nie wydaje Ci sie ze to jest za duzo jak na ogrzewanie oszczedne na bio-mase dom mam wybudowany z Ytonga zastanawiam sie nad pompa ciepla ale ostatecznej decyzji jeszcze nie znam. A co do ceny tego pieca z podajnikiem orjentujesz sie ? Firma z Czestochowy robi projekty wlacznie ze zbiornikiem i urzadzeniem podajacym ciekawe czy ten zbiornik moze byc zakopany w ziemi , jaki bylby koszt takiego przedsiewziecia ?

To nie jest tanie paliwo. Ja tu pisałem wyżej że tanim paliwem jest brykiet z wierzby szybkorosnącej. Widziałem takie brykiety.

Tona może kosztować ok 160 zł. Wystarczy wtedy na dom 8 ton i będzie to kosztowało trochę wiecej niż 1000 zł na sezon. Kaloryczność zrębek wierzby 19,6 MJ/kg. Pelets może mieć wiecej

niż podałem wyżej bo np. 18 MJ/kg. Wtedy trzeba go będzie mniej bo ok. 8 ton a to już taniej. Jeśli chcesz mieć wygodę to lepiej zastosuj piec gazowy kondensacyjny i wtedy ogrzejesz dom za ok 2500 zł na sezon. Jeśli zima nie bedzie ponad normę zimna.

Najtańszym paliwem jest chyba drzewo mokre samemu wysuszone, kupione po 80 zł za kubik.Wtedy ogrzejesz dom za 800 zł a może nawet mniej. Ale trzeba mieć piec z komorą ceramiczną do tzw. zagazowywania drzewa. Wysokotemperaturowy. No i się trzeba nabiegać do piwnicy czy kotłowni.