Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płytki klinkierowe elewacyjne- na styropian czy na wełnę

Recommended Posts

Gość IZ_EK

Zastanawiam się nad wyborem ocieplenia w ścianie dwuwarstwowej.

Nie wiem co wybrać styropian czy wełnę- system Ecorock Max, ponieważ chcę przykleić do ocieplenia płytki klinkierowe elewacyjne.

Co będzie lepsze?

https://forum.murator.pl/topic/46032-p%C5%82ytki-klinkierowe-elewacyjne-na-styropian-czy-na-we%C5%82n%C4%99/

Czy chesz przykleić płytki na CAŁĄ elewację????

Miłego przyklejania odpadniętych po paru latach płytek. Przy takiej powierzchni na pewno gdzieś zaczną się sypać.

Albo zrób normalną ścianę 3W z cegłą klinkierową na elewacji, albo zrób 2W z tynkiem. Płytki to możesz dać na cokół (jako i ja mam).

Z tego co wyczytałem nie ma znaczenia na co się klei, ale chyba bałbym się kleić na styropian (bo z nim mam akurat do czynienia), bo nie wydaje się to na tyle mocne podłoże, żeby wytrzymało ciężar płytek.

Ale jak obłożysz płytkami daj znać jak wyszło!

A ja z kolei mam juz budynek ocieplony (starszy, remontowany dom), jest tynk akrylowy "baranek" sprzed zaledwie 2 lat, ale wyglad jednej elewacji mnie niezbyt zadowala i chcialbym za jakis czas - rok, dwa - nakleic tam wlasnie elewacyjne plytki klinkierowe. Czy wtedy musialbym sie z nimi "wcinac" w styropian tak, by sie zlicowaly (bo ma to byc pas na wysokosci dolnych okien) - czyli musialbym wycinac w tym miejscu tynk i ok. 1 cm styropianu, dawac nowa siatke i wklejac plytki czy tez moge kleic bezposrednio na tynk akrylowy (tyle, ze wtedy plytki beda wygladac jak 'naklejone', nie tworzac chyba zgranej calosci). Jak byscie zrobili na moim miejscu?
Gość IZ_EK
To nawet nie chodzi o wcinanie się żeby płytki się licowały. Chodzi o to, że płytki w cokole muszą być głębiej. Mur nad nimi musi wystawać za płytki żeby woda pod nie nie podciekała bo będą odpadać
Gość IZ_EK
To nawet nie chodzi o wcinanie się żeby płytki się licowały. Chodzi o to, że płytki w cokole muszą być głębiej. Mur nad nimi musi wystawać za płytki żeby woda pod nie nie podciekała bo będą odpadać

O ile dobrze zrozumiałem nie chodzi o cokół, prawda?

Z estetycznego punktu widzenia wyciąłbym raczej styropian tak, żeby zlicować płytki z pozostałą powierzchnią tynku, ale nie wiem jak miałoby to wyglądać z technicznego punktu widzenia. O ile dobrze pamiętam, żeby położyć płytki należy styropian pokryć 2 warstwami siatki.

Ale nie znam się na temacie zbytnio, a Twój problem do standardowych nie należy, więc zasięgnij jeszcze języka.

Może odezwie się ktoś znający się na rzeczy.

To też zależy jakie te płytki chcesz przykleić. Co do wełny to najlepiej zadzwoń lub wyślij e-mail do działu technicznego Roockwool-a, z tego co mnie mówili, wynikałoby, że Jareko nie do końca ma w tym temacie rację. Ja pisałem o tym w postach przed 1,5 roku.

Pozdrawiam

Aishan