markar99 04.01.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Witam, jakie kable kładzie się na oświetlenie górne. tzn. wiem że jeżeli oprawa ma np . 3 punkty świetlne to chyba 4x1,5 kwadrat. Pytanie jakie kable od włącznika do puszki?, od puszki do oprawy? i doprowadzeniowy jako odzielny obwód oświetlenia górnego, jaki?, jeżeli 4x - to czy wszędzie itp. prosze o pomoc może jakiś szkic. PS. a jak będzie oprawa na 1 punkt świetlny to też 4x się kladzie.?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 06.01.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Może zleć komuś wykonanie tej instalacji, bo widzę, że nie bardzo się orientujesz. Ilość opraw nie wpływa na ilość kabli, chyba, że chcesz mieć każdą żarówkę włączaną oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 06.01.2006 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 witam Zasada jest jedna. Do każdego wypustu oświetleniowego nalezy doprowadzić: 1. Przewód PE koloru żółto-zielonego. 2. Przewód N koloru niebieskiego. 3. Przewód (-wody) fazowe L po wyłączniku koloru czarnego, brązowego. Ilość przewodów fazowych L zależy od rodzaju wyłącznika. Minimum jeden. Przy okazji należy wspomnieć o oprawach awaryjnych które coraz częściej są montowane. Do takiej oprawy należy dodatkowo doprowadzić przewód fazowy L sprzed wyłącznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 07.01.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 tak jak koledzy wyzej napisali i tylko dodam ze do oswietlenia sie stosuje najczesciej przekroj 1,5 mm. a ponizej maly schemat. => http://img423.imageshack.us/img423/6401/sch5ku.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markar99 07.01.2006 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Dzięki za odpowiedź. Dominik Czy się oriętuję? Nie jestem elektrykiem, tylko samoukiem, który chce wykończyć dom (byle nie siebie) i to, że pytam to chyba dobrze??? Co do mojej instalecji to już ją właśnie kończę. Wytyczyłem obiegi, punkty itd... Za tą robotę elektryk krzyknął 25 PLN (bez kucia - wykute było przezemnie) od punktu. Ja mam ich w domu 21 oświetleniowych i 38 gniazd. Todaje razem 525 PLN + 950 PLN = kupe zaoszędzonej kasy, oczywiście rozdzielnie osobno ok. 150 PLN od szt., a mam 3 i extra za skrzyknę w ulicy. Jeżeli to normalne to chcę tylko te rozdzielnie; no i ciekawy jestem ile by chciał za podłączenie kabli w najważniejszych puszkach górnych, bo nie wiem czy sobie z niektórymi poradzę. Pozdrawiam: M.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markar99 07.01.2006 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 No i nie dodałem, że zostawiłem włączniki i oświetlenie schodowe to jest najtrudniejsze, aczkolwiek pracuje nad tym i nie wykluczam, że zrobię. Mam dwa "schodowe" - jedno na schodach, a drugie na tarasie - są dwa wyjścia na taras z dwóch pokoi i chcę niezależnego oświetlenia. Jeden znajomy fachowiec jak go pytałem o szczegoły powiedział "niech się pan za to niebierze". traktuję to jak kolejne wyzwanie, któremu postaram sie sprostać. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 07.01.2006 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Poszperaj na forum przy pomocy "szukaczki" wpisując wyłącznik schodowy. Na ten temat wiele już napisano. Możesz też wpaść na http://www.ise.pl tam też jest dużo informacji.Pamiętaj jednak o jednym, prądu nie czuć, nie widać i przeważnie nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 07.01.2006 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Markar99, gratuluję odwagi i chęci zrobienia samemu we własnym domu jak najwięcej. Wbrew pozorom połączenie kabli w instalacji schodowej nie jest takie trudne. Ale nie radzę łączyć metodą prób i błędów, ale znależć w internecie lub w podręczniku schemat połączeń. Łopatologicznie wyjaśniono to np. na stroniehttp://www.news.monter.pl/watek.php?id_watku=132658&o=13020W swoim czasie i ja bawiłem się w elektryka i powiem nieskromnie - daj Boże takich elektryków więcej (a widziałem dla porównania niejedną ich pracę, czasami tylko partaninę), chociaż jestem humanistą. Żeby zabezpieczyc się przed głosami złośliwców - robota sprawdzona, instalacja funkcjonuje kilka lat.Ale moja rada (sam sią do niej zastosowałem). Raczej nie bierz się za skrzynki rozdzielcze - z bezpiecznikami, zabezpieczeniami itp. Te prace powierz elektrykowi z uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 08.01.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Dzięki za odpowiedź. Dominik Czy się oriętuję? Nie jestem elektrykiem, tylko samoukiem, który chce wykończyć dom (byle nie siebie) i to, że pytam to chyba dobrze??? Co do mojej instalecji to już ją właśnie kończę. Wytyczyłem obiegi, punkty itd... Za tą robotę elektryk krzyknął 25 PLN (bez kucia - wykute było przezemnie) od punktu. Ja mam ich w domu 21 oświetleniowych i 38 gniazd. Todaje razem 525 PLN + 950 PLN = kupe zaoszędzonej kasy, oczywiście rozdzielnie osobno ok. 150 PLN od szt., a mam 3 i extra za skrzyknę w ulicy. Jeżeli to normalne to chcę tylko te rozdzielnie; no i ciekawy jestem ile by chciał za podłączenie kabli w najważniejszych puszkach górnych, bo nie wiem czy sobie z niektórymi poradzę. Pozdrawiam: M.K. Markar, gratulacje! Jak najbardziej popieram ludzi którym się chce coś samemu zrobić, ale z twojego posta (ogólności pytań) wywnioskowałem (jak się okazało błędnie), że nie masz wystarczającej wiedzy. Wobec tego życzę powodzenia w dalszych pracach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 08.01.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Jeżeli to normalne to chcę tylko te rozdzielnie; no i ciekawy jestem ile by chciał za podłączenie kabli w najważniejszych puszkach górnych, bo nie wiem czy sobie z niektórymi poradzę. a moze warto sie zastanowic nad instalacja bezpuszkowa ?? w tedy nie robi sie puszek laczeniowych, calosc wyglada ladnie, i estetycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markar99 08.01.2006 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Wielkie dzięki za poparcie, i wskazówki. Co do rozdzielni, to z góry zakładałem, że zrobi to elektryk i nie zamierzam się z tego wycofać; Co do schodowego to faktycznie są schematy i jeżeli nauczę się metodą prób na akumulatorze lub baterii i żarówce do dopiero przeniosę to w rzeczywistość tzn. w instalacji 220 V nie zamierzam eksperymentować; Co do instalacjii pezpuszkowej, to przyznam, że ciekawy pomysł, ale ile kabli do położenia i podlączeń w rozdzielni. Myśle, że wówczas elektryk wyceniłby solidniej swoją pracę, gdyby miał spędzić cały dzień przy jednej rozdzielni. Poza tym gdy po tynkowaniu chcemy coś jeszcze podłączyć lub wyprowadzić przewody to zawsze bliżej z puszki niż z rozdzielni rozwalać ścianę. Bezpuszkowo polożyłem instalację w tylko salonie, tzn wyprowadziłem puszkę na zewnątrz salonu. Estetyka. Dzięki pozdrawiam, M.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 09.01.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 idea instalacji bezpuszkowe jest troszke inna, nie wyprowadzamy kazdego kabelka osobno z rozdzielni. Instalacje robimy tak jak normalnie, laczymy kable wewnatzr danego pomieszczenia wg potrzeb, jednakze wszystkei te polaczenia wykonujemy w poglebianych puszkach osprzetowych, tak ze mamy takie 2w1; puszke laczeniowa i puszke pod osprzet. choc prowadzenie kazdego kabla osobno z rozdzielnie ma sens jesli przewidujemy instalacje inteligentna P.S. wykonanie rozdzielni wbrew pozora wcale ni jest trudne. masz ponizej dwa schmaty http://img324.imageshack.us/img324/6526/podaczeniernicwki9el.jpg http://img398.imageshack.us/img398/7883/schematinselektrycznej6jf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 09.01.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 witam Prawie wszystko dobrze ale............ 1. Przy RCD jest zmyłka, winno być 0.03A a nie 0.003A. 2. Nie umieszcza sie na jednym obwodzie gniazd i oświetlenia. 3. dla gniazd przewody 2.5 mm2 4. dla gniazd zabezpieczenia nie większe niż 16A 4. należy jeszcze dorysować główną synę wyrównawczą, 5. lokalne połączenia wyrównawcze 6. uziemienie GSW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 09.01.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 ad2. z tym to roznie bywa, ale duzo zalezy od tego kto wykonuje instalacje i jakie ma przyzwyczajenia, czasem sie umieszcza czasem nie ... ad3. tak sie przyjelo ze najczesciej - z rezerwa - dajemy do wszystkich gniazdek 3x 2,5 - jednak majac na uwadze podlaczenie kinkietu w zupelnosci wystarcza 1,5 ad 4,5,6 to tylko taki maly schemacik, pogladowy a nie projekt instalacji elektrycznej domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts