Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie mam przewodu wentylacji grawitacyjnej w kuchni w związku z rozprowadzona rekuperacją (jest tylko otwór do założenia anemostatu do reku) - czy ktoś przechodził odbiór kominiarski przy takim wariancie i czy były duże problemy?

dzięki i pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/46045-brak-wentylacji-grawitacyjnej-w-kuchni-a-odbi%C3%B3r-kominiarski/

Podejrzewam, że kominiarz może wymagać aby w kuchni z kuchenką gazową była wentylacja grawitacyjna, niezależnie od mechanicznej nawiewno-wywiewnej z rekuperacją.

Bo przy niewłączonym rekuperatorze ta wentylacja nie działa grawitacyjnie.

Mam gaz w kuchni i łazience i tam dodatkowe kanały grawitacyjne (oprócz kanałów wentylacji mechanicznej).

Jeżeli nie masz w kuchni końcówki nitki gazowej to nie powinno być problemu. Ja na wszelki wypadek przewidziałem u siebie w kuchni końcówkę gazową (ale kuchenkę mam elektryczną) i wentylacja grawitacyjna musi być. Kominiarz był, podpisał, kratkę zatkałem i wszystko jest OK.

Pozdrawiam

PS

Kominiarz nawet był kumaty bo wiedział co to jest went. mechaniczna i kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania. Więc żadnych problemów z "Z-etkami" mi nie robił.

Ja w tym roku pytalem sie kominiaza w sprwie odbiru kominiarskiego i on wyjasnim mi ze jesli w domu nie ma gazu a dom ogrzewany bedzie kominkowo zadnego odbioru z ich strony nie potrzebuje wystarczy tylko jakis wpis kierownika budowy. Troche mnie to zdziwilo ale ponoc takie sa teraz przepisy.

Jak jest wentylacja mechaniczna (zrównoważona) to NIE MUSI, a nawet NIE MOŻE być wentylacji grawitacyjnej, nawet jeśli jest to kuchnia z kuchenką gazową (albo salon z kominkiem).

Podstawa:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. Nr 75 poz. 690 z dnia 15 czerwca 2002 r. z późniejszymi zamianami)

§ 148.

2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego.

§ 150

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

Jak jest wentylacja mechaniczna (zrównoważona) to NIE MUSI, a nawet NIE MOŻE być wentylacji grawitacyjnej, nawet jeśli jest to kuchnia z kuchenką gazową (albo salon z kominkiem).

Podstawa:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. Nr 75 poz. 690 z dnia 15 czerwca 2002 r. z późniejszymi zamianami)

§ 148.

2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego.

§ 150

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

Dzięki - to jest konkretny argument - bo właśnie bez sensu dla mnie było robienie kanałów wentylacyjnych skoro od początku robiłem projekt rekuperacji i wiedziałem że je będę musiał zamykać.....

super - wielkie dzięki

teraz udaję się na poszukiwania kominiarza co zna to rozporządzenie :wink:

W zasadzie z zacytowanego przez damianga rozporzadzenia wynika, ze nawet w kotlowni z kotlem gazowym z zamknieta komorą spalania nie jest potrzebna wentylacja grawitacyjna, jesli jest zrownowazona lub nadcisnieniowa wentylacja mechaniczna, a przeciez to nie jest prawda (wywiewna grawitacyjna musi byc)... no chyba ze sie myle?

Na zdrowy rozum to nie potrzeba skoro pobiera powietrze z zewnątrz bezpośrednim kanałem a komora spalania jest zamknieta ......ale nie wiem czy to nie zależy od interpretacji instalatora. Poprosiłem znajomą architekt żeby sprawdziła "w branży" i zobaczymy :roll:

Ale przyszło mi do głowy jeszcze coś:

Czy sens wentylacji polega na zapewnieniu wydostania się gazu z bydunku Jeśli Wycieknie z instalacji? - TAK

Czy instalacja to całość czyli Odbiorniki (paleniska)+Orurowanie. - TAK

To dlaczego tylko tam gdzie jest "odbiornik" jest niezbędna wentylacja grawitacyjna- a jeśli wycieknie np na spawach rur które np u m nie idą przez kilka pomieszczeń a nikt nie wymaga bym miał kratke wentylacyjna np w przedpokoju???

ot takie tam wolne myśli.........

...

§ 150

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione...

No to jest problem, bo kuchnia gazowa pobiera powietrze do spalania z pomieszczenia w którym się znajduje, a tym samym pomieszczeniu jest też wentylacja mechaniczna. I co teraz?

Przepis mówi, że nie wolno stosować went. mechanicznej, a przecież wszyscy co takową went. mają, mają anemostaty w kuchni.

Ja na wszelki wypadek mam wyloty w kuchni i kotłowni - i tylko dobrze na tym wyszedłem - bo kominiarz powiedział, że nie odebrałby mi instalcji jakby tych przewodów wentylacji grawitacyjnej nie było :o

Pozdrawiam

Nurni, przeczytaj następny punkt tego artykułu:

Zrównoważona wentylacja mechaniczna, nawiewno-wywiewna ma to do siebie, że działa tylko kiedy jest włączona.

W stanie wyłączonym nie działa jako grawitacyjna.

Natomiast kanałami tej wentylacji może być w wiekszości przypadków dostarczane powietrze do spalania gazu, nawet w stanie wyłączonym.

Tylko póki jest urządzenie gazowe (a jest cały czas) - to należy zapewnić wentylację na wypadek ulatniania gazu.

Gaz ten (metan głównie w gazie ziemnym) szuka ujścia ku górze, a jest silnie wybuchowy.

Więc trzeba mu zapewnić drogę ewakuacji.

T.zw. gaz miejski (czadnicowy) należy już do historii. Nie był wybuchowy, ale za to trujący.

Zrównoważona wentylacja mechaniczna, nawiewno-wywiewna ma to do siebie, że działa tylko kiedy jest włączona.

W stanie wyłączonym nie działa jako grawitacyjna.

Natomiast kanałami tej wentylacji może być w wiekszości przypadków dostarczane powietrze do spalania gazu, nawet w stanie wyłączonym.

Tylko póki jest urządzenie gazowe (a jest cały czas) - to należy zapewnić wentylację na wypadek ulatniania gazu.

Gaz ten (metan głównie w gazie ziemnym) szuka ujścia ku górze, a jest silnie wybuchowy.

Więc trzeba mu zapewnić drogę ewakuacji.

T.zw. gaz miejski (czadnicowy) należy już do historii. Nie był wybuchowy, ale za to trujący.

Brzmi sensownie.

Ale jednak się nie zgadza z praktyką. Bo przy reku nie może być grawitacji. Nurni wyżej napisał że po odbiorze zaślepił kanały. No i rozporządzenie wyraźnie wskazuje że nawet Minister wie co to rekuperacja.

Czyli coś tu chyba się jednak nie zgadza?

Sprawa jest prosta: wentylacja mechaniczna powinna być zawsze włączona. Użytkownik powinien co najwyżej regulować jej wydajność.

A sytuacja awaryjne typu brak prądu - no cóż, myślę że częściej kominy wentylacyjne nie mają ciągu.

Ja bym nie dzielił włosa na czworo. Pytanie twórcy wątku było czy kominiarz będzie robił problemy. I odpowiedź jest: jak będzie robił problemy to mu się podtyka w/w warunki i spokój.

A jak ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem, to zawsze można wezwać innego kominiarza, rejonizacja już nie obowiązuje.

A żeby jeszcze bardziej namieszać powiem, że sam mam went.mech., w kuchni mam płytę elektryczną, a gaz mam tylko w kotłowni - kocioł z zamkniętą komorą i wentylacja grawitacyjna.

Pozwólcie, że się podczepię :wink: (cześć Willie, może byś uzupełnił album?)

Ja tez mam mieć reku, komin kuchenny architekt wywaliła, bo niepotrzebny, ale zostawiła ten w kotłowni, w projekcie jest tez zetka w kotłowni. Piec będzie na pewno z zamknięta komorą. Czy naprawdę musi być tam komin? Czy mogę spaliny wyprowadzić na zewnątrz przez ścianę ?

Aha, idę sprawdzić, czy jest zetka w kuchni, zaraz wracam...

juz jestem, zetki w kuchni nie ma, a zetka w kotłowni jest z dopiskiem (ewentualnie zetka wentylacji nawiewnej). Wiec chyba nie musi być, bo pamiętam, że architekt miała się dowiedzieć o tą wentylację mechaniczną.

Tylko jak z tym kominem? Podpowiedzcie, pliiizzzzzzz...

Brzmi sensownie.

Ale jednak się nie zgadza z praktyką. Bo przy reku nie może być grawitacji. Nurni wyżej napisał że po odbiorze zaślepił kanały. No i rozporządzenie wyraźnie wskazuje że nawet Minister wie co to rekuperacja.

Czyli coś tu chyba się jednak nie zgadza?

Nie sądzę aby to co napisałem 6 sty o 15:21 nie zgadzało sie z praktyką, natomiast nie jest zgodne z Rozporządzeniem.

Warto zapoznać się z całym rozdziałem tego rozporządzenia dotyczącym wentylacji.

Ono zostało, moim zdaniem, wadliwie zredagowane, jako odgórny przepis, co gdzie ma być i koniec.

Z pola widzenia zniknęły małe domki z wyposażeniem jak wielkie wieżowce.

§ 148. 1. Wentylację mechaniczną wywiewną lub nawiewno-wywiewną należy stosować w budynkach wysokich i wysokościowych oraz w innych budynkach, w których zapewnienie odpowiedniej jakości środowiska wewnętrznego nie jest możliwe za pomocą wentylacji grawitacyjnej. W pozostałych budynkach może być stosowana wentylacja grawitacyjna.

2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej.

Domy wysokie mają mieć wentylację mechaniczną, a niskie grawitacyjną.

A wentylacja z rekuperacją (to przeczytamy w dalszej częsci rozporządzenia) ma być przy wydajnościach wentylacji ponad 10 000m3/h.

Rozstrzygnięto, będzie ład i porządek.

Punkt 2 paragrafu 148 jest słuszny dla budynków wysokich o centralnej wentylacji i klimatyzacji - bo wentylacja grawitacyjna zakłócać będzie działanie tej poprzedniej.

Stąd pewnie napisy zakazujące otwierania okien w dużych biurowcach, z wentylacją mechaniczną. Otwarcie okna w jednym pokoju powoduje niedowentylowanie kilku innych pokojów.

A jeśli chodzi o ciągłość włączenia reku, to w znanych mi przypadkach jest ono włączane w 30% czasu w roku.

Pozwólcie, że się podczepię :wink: (cześć Willie, może byś uzupełnił album?)

Ja tez mam mieć reku, komin kuchenny architekt wywaliła, bo niepotrzebny, ale zostawiła ten w kotłowni, w projekcie jest tez zetka w kotłowni. Piec będzie na pewno z zamknięta komorą. Czy naprawdę musi być tam komin? Czy mogę spaliny wyprowadzić na zewnątrz przez ścianę ?

Aha, idę sprawdzić, czy jest zetka w kuchni, zaraz wracam...

juz jestem, zetki w kuchni nie ma, a zetka w kotłowni jest z dopiskiem (ewentualnie zetka wentylacji nawiewnej). Wiec chyba nie musi być, bo pamiętam, że architekt miała się dowiedzieć o tą wentylację mechaniczną.

Tylko jak z tym kominem? Podpowiedzcie, pliiizzzzzzz...

Hej Dominiko :wink:

u mnie też wywalaliśmy kominy, ale ten z kotłowni się ostał bo miał być zwykły piec - inazcej pewnie też bym się zastanawiał...........

zetki w kotłowni brak bo juz iwedziałem że kondensat,a w kuchni komin bez sensu jak wyżej.........

nad fotkami pracuję - ale z powodu braku dachy szlag mnie trafiał przez ostatnie parę tygodni i jakos nie miałem natchnienia do albumu 8) :wink:

z pozdrowieniami

Dominikams: z tego co pamiętam zetka w kotłowni jest potrzebna jeśli piec jest z otwartą komorą. Jak jest z zamkniętą komorą, to wystarczy kratka wentylacji wywiewnej - sprawdzone u mnie.

Co do kominów w kotłowni: masz na myśli spalinowy czy wentylacyjny?

Ja bym spalinowy zostawił, bo jakoś nie mam przekonania do tej rury przez ścianę :D Poza tym kiedyś może być potrzeba podłączenia innego kotła... No chyba że różnica w cenie jest baardzo wyraźna....

Co do wentylacji: bezpieczniej zostawić w kotłowni wentylację grawitacyjną, nawet jak reszta domu ma mechaniczną.

A w kuchni polecam nie komin, a rurę z dachówką kominkową do wyciągu kuchennego.

Dominikams: z tego co pamiętam zetka w kotłowni jest potrzebna jeśli piec jest z otwartą komorą. Jak jest z zamkniętą komorą, to wystarczy kratka wentylacji wywiewnej - sprawdzone u mnie.

Ok, czyli rozumiem, ze to jest pewne: przy zamknietej komorze spalania zetka nie jest potrzebna. Ale jak to jest z tą wywiewną - czy musi być grawitacyjna, czy moze byc to mechaniczna? Przypominam cytat:

Z tego przepisu jak nic wynika mi, ze moze to byc mechaniczna wentylacja nawiewno-wywiewna a nie koniecznie wywiewna grawitacyjna...

Ja bym spalinowy zostawił, bo jakoś nie mam przekonania do tej rury przez ścianę Poza tym kiedyś może być potrzeba podłączenia innego kotła... No chyba że różnica w cenie jest baardzo wyraźna....

Co do rury przez sciane - czasem moze okazac sie, ze rura przez sciane jest niezbedna - kotly z zamknieta komora spalania maja dosc mocno ograniczoną dozwoloną dlugosc komina - czesto zdarza sie, ze jak kociol jest na parterze, to komin jest za dlugi, zeby do niego podpiac kociol - wtedy i tak trzeba wywalac przez sciane. Ale ja tez radze zrobic komin - kto wie na jaki piec za kilkanascie lat bedzie sie chcialo zamienic ten obecny...

Co do wentylacji: bezpieczniej zostawić w kotłowni wentylację grawitacyjną, nawet jak reszta domu ma mechaniczną

No wlasnie u mnie caly problem polega na tym, ze do kotlowni wchodzi sie z łazienki - i nie bardzo wyobrazam sobie, zebym mogl zrobic went. graw. w kotlowni a mechaniczna w lazience. Dlatego tak sie dopytuje, bo wolalbym miec i w kotlowni i w lazience mechaniczna a nie grawitacyjną.

ps. czy jesli w kotlowni robicie went. graw. a w pozostalej czesci domu mechaniczną, to oddzielacie jakos specjanie kotlownie od reszty domu, np. szczelnymi drzwiami?

No tak, ale czy te paleniska, to są także kotły? Może chodzi tylko o kuchenki?

Może co do kotłów są jeszcze inne przepisy (szukałem ale znalazłem tylko te o kubaturze).

Co do drugiej części: myślę że wystarczą zwykłe drzwi - bez kratki, bez tulej, bez szczeliny nad progiem. Uszczelka mile widziana ale niekonieczna (chociaż np. wszystkie moje futryny ją miały w standardzie).

Inna sprawa, że z punktu widzenia przepisów wentylacyjnych _cały_ dom jednorodzinny jest traktowany jako _jedno_ pomieszczenie.