dva 05.01.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Witam! Komin murowany z cegły, ponad dachem i na poddaszu - z cegły klinkierowej dziurawki, chyba niedokładnie zaklejone dziury cegły przy wylocie komina. Przy roztapiajacym się śniegu, dach przy kominie cieknie. Cegła klinkierowa na poddaszu mokra, fugi też. Dekarz twierdzi ze dach jest OK. Co można z tym zrobić? P.S. obrobka komina tasma wakaflex z Robena (podobno nie jest uszkodzona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaga 05.01.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 U mnie też tak jest, ale kapie po roku. Patrz post Cieknacy dach!!![/b Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dva 05.01.2006 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 dzieki - u nas po dwoch latach dopiero... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 05.01.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Witam! Komin murowany z cegły, ponad dachem i na poddaszu - z cegły klinkierowej dziurawki czyt. kratówka, chyba niedokładnie zaklejone dziury cegły przy wylocie komina. Przy roztapiajacym się śniegu, dach przy kominie cieknie. Cegła klinkierowa na poddaszu mokra, fugi też. Dekarz twierdzi ze dach jest OK. Co można z tym zrobić? P.S. obrobka komina tasma wakaflex z Robena (podobno nie jest uszkodzona). I, dekarz ma rację. Cegła dziurawka czyt. kratówka, nie nadaje się do murowania komina. Na komin, tylko cegła pełna. Szczególnie, jeżeli jest to komin z przewodem dymowym do kominka lub innego pieca na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 05.01.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 U mie było to samo ale przy deszczu zacinającym ze wschodu. Podstawowy błąd - komin z dziurawki. Jak kupowałem cegłę klinkierową to sprzedawca w dużej hurtowni okłamał mnie mówiąc że klinkierówki pełnej się nie produkuje. Wykonawca był zdziwiony ale wymurował a na górze zacementował dziury. Przeciez mógł mnie uprzedzić, że coś takiego może się zdarzyć!! Oj fachowcy a propos dyskusji w którymś temacie. W każdym bądz razie po którejś naprawie dekarz powiedził mi, że już nigdy nie będzie krył dachu z kominami z dziurawki i o tym rzetelni informuje klientów a ja nie byłem z takimi kominami jedyny. Z tym że rozwiązanie z zabetonowaniem góry jest tymczasowe. Woda i mróz zrobi swoje i woda znajdzie sobie drogę w dół. Dlatego wierzch komina przykryłem czapą z blachy. Przy taśmie też coś mogło puścić. Dach przecież pracuje. Najlepiej uszczelnić sztucznym kauczukiem np. Braasa a nie silikonem. Silikon przy zatłuszczniu styku wcześniej czy później "puści". Tak mam zrobione i od roku spokój - na razie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts