Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Mikruska-komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cytat

Zajeżdzam- faktycznie. Dziura jest, pompa huczy, woda leci

Rozliczyliśy się, pan rurkę zabezpieczył, zakopał w ziemi (żeby przez zimę nikogo nie kusiło)- i wodę mam

Mam pytanko ile zapłaciliście za studnię i na ilu metrach jest woda. Tak z ciekawości pytam, bo u nas podobna sytuacja.

cytat

Zajeżdzam- faktycznie. Dziura jest, pompa huczy, woda leci

Rozliczyliśy się, pan rurkę zabezpieczył, zakopał w ziemi (żeby przez zimę nikogo nie kusiło)- i wodę mam

Mam pytanko ile zapłaciliście za studnię i na ilu metrach jest woda. Tak z ciekawości pytam, bo u nas podobna sytuacja.

Woda jest na mniej więcej 12 metrze, za studnię zapłaciliśmy 1400 zł (120 zł za metr odwiertu). Grunt na działce mam piaszczysty- fajnie to widać było w odwiercie- najpierw piasek, pozniej inny piasek, później okrąglaki i na końcu żwirek i wreszcie woda :)

Podoba mi sie Wasz projekt. Z czego bedziecie budować? Jakie materiały?

Przepraszam chyba coś przeoczyłam: gdzie widać Wasz projekt.

Proszę o podpowiedź.

Nie przeoczyłaś :) O projeckie pisałem przed chwilą :)

Zamierzamy budować Dom w Piwoniach. Co do materiałów- jesteśmy zdecydowani na silikat+ocieplenie wełną.

Dom jest piękny - taki inny zwłaszcza z tymi narożnikami.

Dziękuję :) Mi też się podoba :wink:

Silikat + ocieplenie wełną. A jaki gruby ten silikat (oraz z jakiej firmy) i ile wełny.

Właśnie tutaj się zastanawiamy (i od paru dni przekopuje internet). Warianty są dwa - silikat 24 + wełna 15 lub też silikat 18 + wełna 15.

Póki co jest opcja nr. 1 - ale szukam argumentów, żeby zastosować wariant 2 ;)

Co do firmy- jeszcze nie wiem :(

W przyszłym tygodniu zacznę dzwonić po hurtowniach, żeby umawiać się na wyceny (teraz mają czas inwentaryzacji i noworocznych zmian cenników, w związku z czym nikt nie chce ze mną konkretnie rozmawiać...)

Przepraszam, że tak wnikam: a czemu akurat silikat?

Zapytam przewrotnie- a dlaczego nie ;) ?

Jakie będą współczynniki ciepła dla obu wariantów?

Jakie są współczynniki- nie mam zielonego pojęcia...:)

Tak jak wcześniej wspominałem w sprawach budownictwa jestem dyletantem. Swoje zdanie kształtuje czytając wypowiedzi innych oraz porady osób bardziej doświadczonych. Chociażby z postów na tym forum można się sporo dowiedzieć- skoro ludzie budują domy w takiej technologii- to dlaczego ja mam nie spróbować ? :)

Ufam, że oni wcześniej policzyli wszystkie niezbędne współczynniki :)

Witam i gratuluję !

Z tego wynika, że u Was budowa tuż, tuż. Super !

Projekt domku bardzo fajny. Znam go, bo szukałam również w Archonie i wpadł mi w oko. Niestety musiał "odpaść" ze w/g na kąt nachylenia dachu (w moich WZiZGT podano inny). Uważam, że będzie bardzo funkcjonalny, podoba mi się układ pomieszczeń.

Wy zrezygnowaliście z garażu - rozumiem, że przy tak dużej działce wybudujecie wolnostojący ?

My zaczynamy ( w każdym razie chcemy) też na wiosnę i również zamierzamy budować z silikatów. Zdecydowaliśmy się na SILKĘ + wełnę. Powodów takiej decyzji jest wiele np. to, że jest to najzdrowszy materiał świetnie tłumiący dźwięki, oddychający. Przy ociepleniu wełną ma bardzo dobre parametry . No i jest niedrogi. Polecała go nam także znajoma, która już mieszka w domu wybudowanym z SILKI i jest bardzo zadowolona.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :D

Wy zrezygnowaliście z garażu - rozumiem, że przy tak dużej działce wybudujecie wolnostojący ?

Tak, dokładnie takie mamy plany. Przyglądamy się ofertom garaży blaszanych, otynkowanych. Cenowo są w porządku-nie wiem jak z trwałością i wyglądem, bo na żywo ich nie widziałem...

Pozdrawiam i życzę powodzenia :D

My również ;)

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...

Witaj Mikrusek,

widzę ogromne postępy ! Gratulacje !

Twój domek nabiera kształtów i jest taki "czyściutki". Ściany z silki takie równiutkie :D .

Tak podglądam jak to jest u Ciebie bo też będę budowała z silki. I dachówkę też Creatona wybrałam, ale Harmonii.

A Ty w końcu na jaką się zdecydowałeś ?

Życzę powodzenia !