Lee 05.01.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Witam Znalazłem goscia ktory zrezygnował z budowy po zakupieniu YTONGA i dachowki na nieg i teraz chce wysprzedac.Narazie sie targujemy ale juz sie udało zejsc 30%ponizej ceny producenta a 10%biorac cenen jaka hurtownia zaoferowała. Tylko mamy problem,chce by upuscił na klej dokładnie 56workow kleju po cenie prod.tz 48złza worek, wychodzi 2300zł zczyms- Ytong ten został kupiony w kwietniu 2004 roku, jakby nie było bedzie dwa lata bloczki sa ok nieuszkodzone na paletach zapakowane tylko sprawa kleju Czy traci on swoje własciwosci?niewiem czy jest zbrylony bo mam do niego 300km,zobaczyc pojade jak sie dogadamy co do ceny.. Moze cos wiecie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 05.01.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Generalnie klej jest dość nietrwały, a dodatkowo nie ma żadnej gwarancji co do dotychczasowego przechowywania. Mówi się, że do 6 m-cy powinno się takie gotowe suche masy zuzyć. Cementy, na przykład, to nawet maja gwarancję tylko 3 m-ce. Nie wiem dokladnie z czego Ytong robi te swoje kleje, ale jak w tym jest cement, to odradzam uzywanie starego. To juz ponad półtora roku.Raczej bym się targowal o dalszą zniżkę i wolałbym dokupić nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 05.01.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Z tego co wiem to klej do Ytonga jest dodawany gratis. Klej Solbetu też się nadaje do Ytonga i kosztuje 13-15zł za worek 25kg i ma gwarancję na 6 miesięcy od daty produkcji. Tak więc w tej cenie bym sobie odpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 05.01.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Generalnie takie produkty nie są trwałe. Ja spotkałem się z cementem, który miał termin przydatności raptem 6 tygodni!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 05.01.2006 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 No własnie gosciowi wmawiam ze ma okres wanosci a on mi chce kit wcisnac ze jak nie zbrylony to jest dobry. Ale ja chce bez kleju,bo juz dzwoniłem i tak jak piszesz am00 jest po 15 zł za 25kg.Musi spuscic 2300 No i 30% od ceny ktora dotałem w hurtowni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 05.01.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Przejedź się te 300 km i sprawdź w jakim stanie jest ten Ytong. Jeśli nie był odpowiednio zabezpieczony przed deszczem, to odpuść sobie. Gazobeton namoknięty i zamrożony znacznie straci na parametrach wytrzymałościowych. Taki eksperyment - połóż bloczek na ziemi w nieosłoniętym miejscu i zostaw go na dwa lata (dwie zimy). Powinien się w tym czasie rozsypać w pył. Jesli się nie rozsypie samoistnie, to rozsypie sie przy próbie podniesienia. Palety z gazobetonem są ofoliowane, ale łatwo taką osłonę uszkodzić i o spustoszenie w materiale nietrudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 05.01.2006 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 tez sie nad tym zastanawiam,bo wiem z czym sie to wiaze.Jesli dogadam sie co do ceny to wtedy pojade i zobacze jak to wyglada.Gosciu gwarantuje ze palety ma dodatkowo nakryte plandekami,ale sprawdzic trzeba niema innej mozliwosci,kota w worku sie nie kupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 05.01.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Bloczki powinny być ok,tym bardziej jeśli stały oryginalnie ofoliowane, ale klej napewno nie, nawet jeśli stał w pomieszczeniu suchym.Okres ważności na worek o ile pamiętam to 6 m-cy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 05.01.2006 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Klej napewno nie stoi w pomieszczeniu bo jest orginalnie na kazdej palecie jeden worek, a otwierane nie sa. Facet mowi ze sa nieruszone orginalnie zapakowane,wiec tez mysle ze z bloczkami bedzie wszystko ok. W sumie kupujac u przedstawiciela nigdy niewiemy tak do konca dlogo bloczki stały na jego składzie.Mam taki skład posasiadzku i widze ze tam blczki jakies stoja ze dwa lata i biedny ten kto ich dostanie.Teraz lezy na nich poł metra sniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 05.01.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Klej napewno nie stoi w pomieszczeniu bo jest orginalnie na kazdej palecie jeden worek, a otwierane nie sa. Facet mowi ze sa nieruszone orginalnie zapakowane,wiec tez mysle ze z bloczkami bedzie wszystko ok. W sumie kupujac u przedstawiciela nigdy niewiemy tak do konca dlogo bloczki stały na jego składzie.Mam taki skład posasiadzku i widze ze tam blczki jakies stoja ze dwa lata i biedny ten kto ich dostanie.Teraz lezy na nich poł metra sniegu Na paletach jest wydruk z datą produkcji,zmianą i ewentualnie pakowaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 05.01.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Ja osobiście o te bloczki bym się nie martwił, tym bardziej, że jak sam piszesz stoją zapakowane oryginalnie.U mnie niektóre bloczki stoją na zewnątrz po budowie kilka lat mokną, schną i nic się nie dzieje.Są twarde jak były, nic się nie kruszy choć być może ich parametry wytrzymałościowe są gorsze.Na kleju natomiast bym nie oszczędzał bo choć trwalszy od cementu to jednak prawie 2 lata robią swoje.Budowlańcy mi mówili ,że nowe świerze bloczki łatwiej się przeszlifowuje przy murowaniu, a stare są twardsze, ale bez obaw można z nich murować.Sam odkupowałem taki materiał.Na kleju mówili aby nie oszczędzać musi być świerzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 05.01.2006 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Sprawa kleju jest przesadzona,musi odliczyc ta kase niema wyjscia,to co odliczy bedzie na transport,bo potrzeba 3xtira zapłacic około 2300zł. Gosciu ma 160m2 Ytonga 36,5cm 57m2 24cm Kształtka u 58mb 260 m2 dachowki z KORAMICI ceglana angoba szlachetna Za to wszystko wyszło 30tys,z klejem i bez znizki. On proponuje 10% ale ja chce 30% Wszystko na dobrej drodze zeby sie zgodził,zostaje sprawa kleju bo jest go 56workow,liczac po cenie orginalnego kleju ytong wychodzi 2300zł. Gdy dobijemy targu powino to kosztowac 21tys minus klej,ale transpor tyle co klej, czyli 21tys i z transportem. Co muslicie o takiej kwocie za taki materiał Mi sie wydaje ze sie opłaca Ma jeszcze ok 100m2 Ytonga 11 ale ja nie potrzebuje. Moze ktos chetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 05.01.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 oj Lee Lee podobno miales brac w hurtowni bo nie bylo problemu z zamiana keramzytu...a tu wyszedl "argument" ktory zdecydowal o szybciutkiej zmianie technologii ...to tak na marginesie...pamietaj jedno co mi moi klienci powtarzaja: ich nie stac by tanio kupowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 06.01.2006 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Jak to w zyciu bywa rozne sytuacje nas zaskakuja, tu sie to nadazy tam to wiec czemu nie skozystac.Ze kalkuluje wszystko to chyba dobrze,bo niesztuka miec na wszystko i nie liczyc sie z kasa.Kiedys moze tej kasy zabraknac a wtedy co? Dla mnie liczy sie nie to ze na cos mam kasa lecz to ile moge zaoszczedzic,bo kasa zawsze sie przyda,a przysc i kupic w pierwszym składzie materiał to chyba glupota,ja odwiedziłem 14 takich miejsc iwszedzie mnie juz maja dosc bo sie targuje. No atu jeszcze zas sie przytrafiło, ale co z tego wyjdzie to zobaczymy. agep skoro prowadzisz jakis interesik to moze dobijemy targu, co proponujesz? Interesuje mnie YTONG 36,5cm 160m2,30cm -50m2,24cm 37m2, 18lub 20cm -55m2 Moze cos masz do zaoferowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 06.01.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 hej..sorki ale nie pomoge..jestem z branzy IT...ale pamietaj te slowa, ze nie stac ludzi by tanio kupowac...madre slowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 06.01.2006 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Ytong nie robi klejów. Kupuje je w m.in. w Quick- mix - ie i u innych, sprzedając pod własną marką. Niczego nie daje Ytong za darmo. Płacii się frycowe zzawyżonejcenie bloczka, aby klej był " za darmo"...A jak naprawdę jest "za darmo" to niech go dadzą drugi raz...Klej traci właściwości główniepod wpływem wilgoci, również z powietrza, bez zamoczenia. Aby przestał wiążać nie musi być zbrylony.Dużo zależy od warunków przechowywania. Ofoliowanie nie musi wystarczyć.JNie powinno się używać kleju starszego niz 6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 07.01.2006 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawaCzy jest mozliwosc kupienia YTONGA bez kleju, mowie o YTONGU prosto z fabrykiczy moze pakuja z klejem i niema wyjscia?bo wkoncy idzie kupic ten z Solbetu za 15zł 25kg, a z Ytonga za 20kg płacisz ok 50złMoze ktos sie juz spotkał z taką opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts