Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominki - dodatek do Muratora - 2.2003

Recommended Posts

Wracajac do tego ostatniego numeru i dodatku o kominkach - Kochana Redakcjo dziekuje bardzo za przedruk artykulu o DGP - mam dzieki temu teraz dwa egzemplarze. Nie wiem czy pojawil sie juz kiedys w innym standardowym numerze, ale byl na pewno w dodatku o wykanczaniu wnetrz - kuchenki, komnki, lazienki - dokladna nazwe i date podam jak wroce do domciu po feriach.

Tak wiec Redakcjo przykro mi to stwierdzic ale naprawde ten dodatek nie spelnil nadziei w nim pokladanych.

Pozdrawiam

Adamski

[ Ta wiadomość była edytowana przez: adamski dnia 2003-01-27 07:49 ]

ROZCZAROWANIE

dokładnie tak można nazwać ten dodatek

dużo więcej dał mi artykuł o kominkach w muratorze 9/1998

spodziewałem się czegoś nowego ,w końcu od tego czasu trochę "wody" upłynęło a temat jest jak najbardziej aktualny

bardzo mi przykro

REDAKCJO POPRAW SIĘ !!!

J także się przyłączam do powyższych wypowiedzi - po co marnować papier, jak już się wcześniej to samo pisało - widać brak dobrych fachowców w redakcji, albo rzeczywiście nikt nie chce zdradzać swoich tajników. Jestem na etapie ponownego wracania do archiwalnych numerów Muratora i z przykrością stwierdzam, że Szanowna Redakcja coraz częściej się powtarza i robi kolejne przedruki. Kiedyś delektowałem się czytaniem - dzisiaj nowy numer przeglądam w ciągu jednego dnia.

ŻÓŁTA KARTKA DLA REDAKCJI - PIERWSZA!

No niestety droga Redakcjo, niestety...więcej, dużo więcej dowiedziałam się od mojego kominkarza. Powiem więcej, widziałam u niego w folderach te same zdjęcia i projekty co w Waszym dodatku a nawet więcej. I to nie było w jakims super salonie z kominkami....Może wypadało by okazać więcej szacunku swoim czytelnikom i nie "rzucać ochłapów".

Pozdrawiam i czekam na poprawę.

M

W dodatku Muratora o kominkach, za najlepszy sposob odprowadzenia spalin uznano bezpośrenienałożenie na kominek wkładu kominowego ze stali. Na forum spotkałem się z stwierdzeniem, iż nie jest to w Polsce dozwolone. Niestety jestem tyletantem i w tej chwili już nie wiem murować komin pod kominek czy nie?

Wspierałem kiedyś od strony IT takie wydawnictwo, które wydawało branżowe miesięczniki. Zaznaczę na wstępie,że nie jest moim zamiarem nikogo obrazić. Miałem okazję przyjżeć się procesowi tworzenia takiego miesięcznika. Wg mnie wygląda to tak (w skali ważności):

1. najpierw reklamodawcy - im więcej ich w numerze tym lepiej.

2. artykuły autorskie - producentów lub dystrybutorów, najlepiej darmowe.

3. własne artykuły ( zapchaj dziury )- powstające z tego co wyczytają z innych dostępnych publikacji. Artykuły te pisane przez ludzi często mających zerowe doświadczenie w danym temacie.

Wydaje mi się, że oczekiwanie na coś co byłoby profesjonalnie przygotowane w postaci czasopisma nie ma szans.

Jedynie poprzez odpłatne kursy można by taką wiedzę otrzymać.

I tak Murator na tle innych czasopism nie wygląda najgorzej. Nie macie czasami uczucia czytając inne pisma, że po ich przeczytaniu niewiele można powiedzieć o ich treści, wszystko takie bla, bla, bla.

Podobnie jak Wy bylem nie tylko rozczarowany, ale i poirytowany. Szczegolnie, gdy czytalem rady o drewnie, ktorego nalezy uzywac i "tłustej sadzy" z drewna iglastego. Szkoda, że osoba pisząca ten artykul nie miala zadnego doswiadczenia z kominkami. Chyba nie palila nigdy w kominku, gdyz przytacza bledne opinie.

Gdyby autor artykulu byl uwazny na lekcjach chemii, to widzialby, że sadza powstaje w wyniku spalania przy ubogim doplywie powietrza. Ta sadza lub czad w zaleznoci od ilosci tlenu, powstanie nie tylko z drewna iglastego, ale w wyniku spalania kazdego drewna przy b. zredukowanym doplywie powietrza. To bedzie tez skutkowalo zabrudzeniem szyb kominka.

Moi rodzice drugi rok palą wylącznie drewnem iglastym, kominek jest czysty, komin i szyby rowniez. Nie nalezy jednak ognia "dusic" dla zmniejszenia mocy kominka, lepiej mniej, a czesciej dolozyc. Wtedy tez wydzieli sie wiecej energii i mniej tlenku wegla.

Do nauki panowie redaktorzy, do nauki .....

• 1 month później...

Odczucia miałem identyczne, zresztą nie po raz pierwszy.

niestety jest to ten właśnie ogromny mankament MURATORA - droga Redakcjo! Zbyt dużo umieszczacie artykułów sponsorowanych!!!

One zawsze są i będą tendencyjne a z obiektywizmem, porównaniem, przedstawieniem opinii nie mają nic wspólnego. Tak jest i w omawianych przypadku. Suche dane z kart katalogowych producenta!

Na takie pierdoły szkoda papieru, naszych pieniędzy i naszego czasu!

Odczucia miałem identyczne, zresztą nie po raz pierwszy.

niestety jest to ten właśnie ogromny mankament MURATORA - droga Redakcjo! Zbyt dużo umieszczacie artykułów sponsorowanych!!!

One zawsze są i będą tendencyjne a z obiektywizmem, porównaniem, przedstawieniem opinii nie mają nic wspólnego. Tak jest i w omawianych przypadku. Suche dane z kart katalogowych producenta!

Na takie pierdoły szkoda papieru, naszych pieniędzy i naszego czasu!

• 11 months później...

Czytam muratora od paru lat i coraz rzadziej. Nauczylem sie, ze w tym czasopismie zazwyczaj tylko sygnalizuje sie problemy. Czesto brakowalo mi wytlumaczenia "dlaczego". Uzywanie argumentu na budowie " a bo tak pisza w Muratorze" nie jest argumentem. Jezeli pisze sie np. trzeba usunac humus to nalezy napisac dlaczego.

Jestem z branzy elektrycznej i czytajac artykuly na ten temat widze ile moga one wprowadzic zamieszania wsrod laikow nie mowiac o tym ze trafialy sie rowniez bledy pod wzgledem fachowym. Czasami odnosze wrazenie, ze te artykuly pisza gryziporki a nie fachowcy.

Za dawnych czasow Murator probowal wniesc na polski konserwatywny rynek budowlany cos nowego i to bylo chyba jego glownym celem a dzisaj obym sie mylil chodzi chyba o cos innego.........

Karol N