Darek-NW 05.01.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 W projekcie mam wyjście na taras z dwóch pokoi. Teraz żona chce, aby jedne drzwi zastąpić oknem. Szerokość okna będzie taka sama jak tych drzwi w projekcie. Czy taka zmianę muszę uzgodnić z architektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 06.01.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Podłączam się do problemu... choć kilka dni temu rozpocząłem podobny wątek. Dowiedziałem się tylko, że trzeba to skonsultować w nadzorze budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 06.01.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 W projekcie mam wyjście na taras z dwóch pokoi. Teraz żona chce, aby jedne drzwi zastąpić oknem. Szerokość okna będzie taka sama jak tych drzwi w projekcie. Czy taka zmianę muszę uzgodnić z architektem? tak poniewaz jest to zmiana w elewacji - takie zmiany musza byc naniesione na projekt. Co innego np. scianki dzialowe, mozna je przestawiac bez zmian w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 06.01.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Kierownik budowy niech Ci naniesie zmiane i bedzie ok. Ja tak samo z okna zrobilem drzwi balkonowe i nie bylo problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 06.01.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Ja tez tak mam, zamiast dodatkowego wyjscia na taras robie festa bez mozliwości wyjscia, zgloszenie do zmiany elewacji połączone z przerobkami wiekszymi projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 06.01.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Blady ma racje jesli chodzi tylko o taka zmiane to olej zgloszenie, niech tylko kierownik naniesie na plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek-NW 20.01.2006 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Czy jeszcze ktoś ma doświadczenia w tego typu sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.01.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Czy jeszcze ktoś ma doświadczenia w tego typu sprawie? W poprzednim PB trzeba było uzyskac pozwolenie na budowę w przypadku zmiany np. okna na drzwi - teraz to nie wiem jak dokładnie jest po nowelizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.kryzys 20.01.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 ustawa prawo bud. obecnie obowiązujące chyba dla szystkich będzie to jasne 5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, 2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji; uchyla się pkt 3 i 4 3) geometrii dachu (kąt nachylenia, wysokość kalenicy i układ połaci dachowych), 4) niezbędnych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego, zapewniających użytkowanie obiektu zgodnie z przeznaczeniem, 5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne, 6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części; 7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi. 6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmd 23.01.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Miałem przypadek dokładnie odwrotny: zamieniłem okno na drzwi tej samej szerokości. Zwróciłem się z zapytaniem do PINB czy planowana zmiana jest istotna. Nie otrzymałem odpowiedzi, więc nie była istotna.Do zapytania dołączyłem widok elewacji z naniesionymi (własnoręcznie) zmianami oraz opis z wymiarami elemetów (okna i drzwi).Chyba nie jest to zmiana w konstrukcji, bo nadproże pozostaje takie samo. Dlatego wydaje mi się, że faktycznie wystarczy jeśli ustosunkuje się do tego kierownik przy pomocy odpowiedniego wpisu w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts