Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamiana drzwi na okno

Recommended Posts

W projekcie mam wyjście na taras z dwóch pokoi. Teraz żona chce, aby jedne drzwi zastąpić oknem. Szerokość okna będzie taka sama jak tych drzwi w projekcie. Czy taka zmianę muszę uzgodnić z architektem?

tak poniewaz jest to zmiana w elewacji - takie zmiany musza byc naniesione na projekt. Co innego np. scianki dzialowe, mozna je przestawiac bez zmian w projekcie.

• 2 weeks później...

ustawa prawo bud. obecnie obowiązujące

chyba dla szystkich będzie to jasne

5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji;

uchyla się pkt 3 i 4

3) geometrii dachu (kąt nachylenia, wysokość kalenicy i układ połaci dachowych),

4) niezbędnych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego, zapewniających użytkowanie obiektu zgodnie z przeznaczeniem,

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części;

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.

Miałem przypadek dokładnie odwrotny: zamieniłem okno na drzwi tej samej szerokości. Zwróciłem się z zapytaniem do PINB czy planowana zmiana jest istotna. Nie otrzymałem odpowiedzi, więc nie była istotna.

Do zapytania dołączyłem widok elewacji z naniesionymi (własnoręcznie) zmianami oraz opis z wymiarami elemetów (okna i drzwi).

Chyba nie jest to zmiana w konstrukcji, bo nadproże pozostaje takie samo. Dlatego wydaje mi się, że faktycznie wystarczy jeśli ustosunkuje się do tego kierownik przy pomocy odpowiedniego wpisu w dzienniku.