Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieje mi z gniazdek...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przyznam,że nie mam pojęcia jak może wiać gniazdkami. Przecież puszki powinny być zagipsowane w ścianach, co powinno skutecznie uszczelnić puszkę. Jeżeli puszki są zamontowane w ścianach GK, to momocne może okazać się zdemontowanie gniazdek i szczelinami technologicznymi w puszkach wpuszczenie niewielkich ilości pianki montażowej (np. takiej do montażu okien).

Ale czytając Twojego posta dostrzegam większe zagrożenie.

Jeżeli dom jest ocieplony styropianem i nie został otynkowany, to promieniowanie UV spowoduje po kilku miesiącach destrukcję styropianu. NIe wolno pozostawiać na dłuższy czas styropianu wystawionego na działanie promieni słonecznych.

ukaczko- w tej sytuacji mysl przedewszystkim o wlasnym bezpieczenstwie i ewakuuj sie z tego domu jak najszybciej

dopiero gdy juz cala twoja rodzinka bedzie bezpieczna mozesz probowac zwalczac ten straszny zywiol jakim jest niewatpliwie wiejacy z gniazdka do gniazdka wiatr

• 9 months później...

Jestem dwa kroki przed przeprowadzką. Część gniaz elektrycznych już obsadziłem. Dziś obsadzałem kolejne i w pewnym momemncie poczułem, że z otworu wieje zimne powietrze! Sprawdziłem wszystkie otwory pod gniazdka el. i z kilku dmucha, aż miło. Ściana jest 3 warstwowa (pustak keramzytowy - sytropian 2 X 4mm - pustak ker.). Dlaczego tak się dzieje i co z tym zrobić???

Na stryszku, w rogach, gdzie schodzą się wewnętrzne pusatki i były jakieś ubytki też wiało. Nawaliłem tam pianki i jest lepiej. Ale gniazdka przestraszyły mnie poważnie.

nie wiem jakie masz tynki

przy płytach gips - karton moze to byc dokuczliwe

spróbuj zlokalizowac wlot zimnego powietrza najniżej i uszczelnic

po sadzeniu gniazd i łaczników dokładnie przyszpachluj wokół

brzoza

Tynki w większości są gipsowe robione z agregatu. Elektrykę robiłem razem z ojcem. Tzn. ja jako pomagier 8) . Puszki są z tworzywa. Przewody wchodzą do nich otworem wyciętym z tyłu, a wcześniej idą sobie po pustaku pod tynkiem. Mam zamiar w te otwory w dnach puszek nawpuszczać pianki. Martwi mnie jednak, dlaczego między ścianami i styropianem hula wiatr? Czy przez to nie będzie szybko uciekać ciepło z domu? A może to normalne i tak musi być? Ale wtedy z każdego głębszego otworu w ścianie, szczególnie szczytowej, będzie wiało. A to chyba jednak coś nie tak?

wolałbym sie mylić ... i mam nadzieję, że to tylko zwykły efekt zasysania powietrza w rurke na zasadzie ciagu kominowego

ale pustaki z keramzytu maja cała mase porów powietrznych i możliwe jest ze budynek dopuki nie uzyska elewacji bedzie przewiewny ...

przy małej ilosci cementu miedzy granulatem lub niedbałym zawibrowaniu - pory i przeswity w keramzycie sa ewidentne

brzoza

Gość Michał B

Mam to samo tylko domek z Porothermu 30cm. Poprzedniej zimy był bez docieplenia więc miałem wytłumaczenie. Teraz jest docieplenie - 12cm wełny i efekt taki sam. Może ktoś zna powód i/lub rozwiązanie.

Pozdrawiam

Michał

Gość Karol N.
Mam to samo tylko domek z Porothermu 30cm. Poprzedniej zimy był bez docieplenia więc miałem wytłumaczenie. Teraz jest docieplenie - 12cm wełny i efekt taki sam. Może ktoś zna powód i/lub rozwiązanie.

Pozdrawiam

Michał

Spotkalem sie z czyms takim. Porotherm ma kanaliki pionowe w ktorych tworzy sie ciag. Mysle, przy dokladnym osadzeniu puszek gipsem nie powinno byc tego zjawiska. Podobny efekt wystepuje na sciankach g/k. Kiedys widzialem w Tv jak w nowo wybudowanym domu wytworzono agregatem nadcisnienie jakims widzialnym gazem i obserwowano na zewnatrz gdzie ten gaz wychodzi. Nie macie pojecia ile nieszczelnosci (glownie na poddaszach uzytkowych) mial ten dom. To co ucieka przez dwie dziurki od gniazdka nie ma praktycznie znaczenia.

Karol N.

Bardzo interesujące są te nieszczelności!

Faktycznie - na poddaszu (użytkowym) jest zawsze zimno! Nawet gdy na dole upał. A podobno ciepło ucieka "do góry"

Bardzo mnie to martwi bo na poddaszu są pokoje dzieci!

Mógłbyś coś więcej o tych "newralgicznych" punktach napisać. Tak przykładowo - może coś zaradzimy. Dodam, że dom jest z porothermu 38 + styropian (bez tynku zewn)