Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieje mi z gniazdek...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Jaka jest przyczyna wiania z gniazdek? Dzisiaj to zauważyłem i nieco się zmartwiłem.

Spotkałem sie już z czymś takim :lol: instalacja puszczona w "peszlach" twardych i nie wiało z zewnątrz ale pomiędzy poziomami w mieszkaniu-piwnica i poddasze,piwnica salon właśnie w gniazdach i wyłącznikach powodując niezłe zanieczyszczenie-osmolenie okolic wyłączników oświetlenia jak również odczuwalny podmuch powietrza z okolic osprzętu elektrycznego.

Są dwa sposoby:

Oba polegające na zatrzymaniu powietrza (ruchu wewnątrz kanałów na przewody:

akryl w tubie(tak jak sylikon sanitarny) i wciskamy w początki rurek z przewodami.

pianka montażowa-w minimalnej ilości w to samo miejsce.

To samo w okolicach skrzynki rozdzielającej z zabezpieczeniem.

Wadą pianki jest jej kłopotliwe usunięcie na wypadek awarii polecam wiec akryl jest łatwiejszy do usunięcia niż pianka i sylikon sanitarny.

Sprawdź kierunek "wiania" - wieje z gniazdka do środka czy odwrotnie? Sprawdź też rachunki za prąd i licznik - może to sąsiad się podpiął i tak ciągnie ten prąd że powstaje cug w gniazdku z powodu szybkich i dużych ubytków prądu w gniazdku? Przebicie raczej nie wywołuje takich efektów - można wykluczyć. "Dziura" jest równie prawdopodobna jak "subiektywne wrażenie wiania". Masz już puszki ?

z porothermu, wieje w połowie gnizadek dość mocno.

To normalne . Masz zimno w scianie i cieplo wewnatrz . Co powoduje ruch powietrza . Porotherm ma wewnatrz kanaly , ktorymi przemieszcza sie powietrze . Zawsze w kierunku od zimnego do cieplego . Jak temu zaradzic : uszczelnic . Przerwac ciaglosc kanalow wewnatrz porothermu .

• 3 years później...

Witajcie,

Niegdy nie myśleliśmy, że można mieć taki problem ale tak, przy dużym wietrze wieje u nas z gniazdek elektrycznych zamocowanych na KG ścianki kolankowej. Prośba o pomoc w zlokalizowaniu "dziury". Sytuacja ma miejsce tylko w gniazdkach.

Budynek z ytonga 24cm, na to 15cm styropianu - wszystko wygląda bardzo szczelnie. Dach z dachówką roben, izolacja membraną, rockwool 20 pomiędzy krokwie + 10 isover, folia paroizolacja i płyta KG.

Wiatr pod dachówkę może się oczywiście dostać na dachówkach skrajnych ale nie mam pojęcia jak dostaje się pomiędzy ocieplenie a płytę KG :(

Macie jakieś sugestie co sprawdzać?

img_01.jpg

img_02.jpg

img_03.jpg