lamcpp 22.09.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Wieje mi z gniazdek, co zrobić? Słyszałem, że można piankę montażową w maksymalnie dużej ilości psiknąć do gniazdka, czy to zda egzamin? i przede wszytkim czy to jest bezpieczne, w sensie w przypadku pożaru czy taka pianka się łatwo nie pali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.09.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Wtyknąc kabel do gniazda dziurki znikną. Swoją drogą może byś opisał konstrukcje ściany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 22.09.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Wtyknąc kabel do gniazda dziurki znikną. Niby to tylko forum budowlane, ale po co używać imiesłowów, kiedy się tego nie umie? Jest przecież tyle innych sposobów budowania zdań, a ludzie na forach i w telewizji co chwila używają niepoprawnie imiesłowów przysłówkowych współczesnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.09.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Może dlatego że to forum o budowaniu domów nie zdań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamcpp 23.09.2014 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Ściany to bloczki silikatowe, wieje z 1 gniazdka położonego obok drzwi tarasowych. Nie wiem czy nie ma to związku z tym, że niedaleko tego gniazdka jest zrobione też jedno gniazdko na zewnętrznje stronie domu - przy ogródku (jest wprawdzie zasłonięte osłonką, ale może to być przyczyna?) Z pozostałych gniazdek nie wieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 23.11.2015 01:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Dziś uszczelniałem gniazdka. Mimo ze elewacja zrobiona to z gniazdek wiało. Nigdy więcej porothemu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 04.01.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Niby to tylko forum budowlane, ale po co używać imiesłowów, kiedy się tego nie umie? Jest przecież tyle innych sposobów budowania zdań, a ludzie na forach i w telewizji co chwila używają niepoprawnie imiesłowów przysłówkowych współczesnych. "Wtyknąć" to nie jest żaden imiesłów przysłówkowy. To niepoprawnie użyty czasownik w bezokoliczniku "wetknąć". Nie warto się wymądrzać gdy samemu nie umie się rozpoznać imiesłowu od bezokolicznika Imiesłów przysłówkowy współczesny brzmi: wtykając. Imiesłów przysłówkowy uprzedni: wetknąwszy. Imiesłów przymiotnikowy czynny: wtykający. Imiesłów przymiotnikowy bierny: wtykany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 04.01.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 "Wtyknąć" to nie jest żaden imiesłów przysłówkowy. To niepoprawnie użyty czasownik w bezokoliczniku "wetknąć". Nie warto się wymądrzać gdy samemu nie umie się rozpoznać imiesłowu od bezokolicznika Imiesłów przysłówkowy współczesny brzmi: wtykając. Imiesłów przysłówkowy uprzedni: wetknąwszy. Imiesłów przymiotnikowy czynny: wtykający. Imiesłów przymiotnikowy bierny: wtykany. Ale zdajesz sobie sprawę że to forum budowlane a nie filologi polskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 04.01.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 ^^ Jasne, że tak. Czasem jednak warto zatrzymać się w tym biegu z kielnią w ręku. W końcu my nie gęsi i po polsku wypada umieć pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damians22 04.01.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Mimo wszystko warto się trzymać pewnych szkolnych zasad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 04.01.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Jak może z gniazdek wiać ??? Przecież cegla to tylko "ruszt" i jaka by nie była to dająć na to styro to wtedy musi być szczelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.01.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 W Porothermie wieje, jeśli tylko jest drobna nieszczelność w strefie cokołowej, np przy listwie startowej. A jest bardzo często. Szczególnie przy ścianie 1W kiedy część pustaka wystaje poza ścianę fundamentową, aby zrobić uskok. Wieje, kiedy kable idą w peszlach przez nieogrzewane poddasze, albo w posadzce. wtedy i styro nic nie daje Jak mieszkałęm w domu z Porothermu 44cm - ściana 1W, to w kuchni nad komodą miałem rząd czterech gniazdek i przy -15C na zewnątrz wiało tam tak, że jak się pod nimi postawiło Żywca, to po 30 min pokazywał znaczek, że temperatura idealna do sporżcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 04.01.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 W Porothermie wieje, jeśli tylko jest drobna nieszczelność w strefie cokołowej, np przy listwie startowej. A jest bardzo często. Szczególnie przy ścianie 1W kiedy część pustaka wystaje poza ścianę fundamentową, aby zrobić uskok. Wieje, kiedy kable idą w peszlach przez nieogrzewane poddasze, albo w posadzce. wtedy i styro nic nie daje Jak mieszkałęm w domu z Porothermu 44cm - ściana 1W, to w kuchni nad komodą miałem rząd czterech gniazdek i przy -15C na zewnątrz wiało tam tak, że jak się pod nimi postawiło Żywca, to po 30 min pokazywał znaczek, że temperatura idealna do sporżcia Może by tak celowo zostawiać takie naturalne lodówki? Idealne na żywca, czy coś pochodnego:D. A do baru to już w ogóle. Nic lepszego nie ma, chłodziarka do trunków napędzana ceramiką ścienną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 05.01.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Pewnie wieje dlatego, bo gniazdko akurat wyszło na pióro wpuście pomiędzy pustakami. U mnie też tak jest w kilku miejscach, dlatego zamierzam, przed robieniem elewacji zakleić te szczeliny od zewnątrz zaprawą lub pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radetzky 19.01.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Jak mieszkałęm w domu z Porothermu 44cm - ściana 1W, to w kuchni nad komodą miałem rząd czterech gniazdek i przy -15C na zewnątrz wiało tam tak, że jak się pod nimi postawiło Żywca, to po 30 min pokazywał znaczek, że temperatura idealna do sporżcia No to gratulacje dla wykonawcy tego dzieła sztuki budowlanej. To pewnie kolejny który uwierzył, że jak stawia ścianę 1W, to może zapomnieć o stosowaniu izolacji Jak pustak wystaje poza obrys fundamentu, to obowiązkowo trzeba dać tam dodatkową izolację. Jeżeli ktoś tego nie robi, to mu będzie wiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikstek 22.01.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Mam ten sam problem. Dom protherm + styropian. Wieje mi z gniazdek na parterze. Na pietrze nie wieje. Nie mam pustakow wypuszczonych za obreb muru, wiec nie wieje mi przez taka sytuacje. Wieje mi z wszystkich gniazdek znajdujacych sie na zewnetrzenej scianie, ale z jednego nie:)... zachodze w glowe dzie jest dziura. Kable mam prowadzone nie w peszlach ale przyklejone do scian (jedynie miedzy gniazdkami po podlodze peszelem, ale do samego gniazdka juz bez peszla). Jedynie co mi przychodzi do glowy - to ze moze styk styropianu ocieplajacego dom i wychodzacego z ziemi (ocieplenie piwnicy) jest nieszczelne? Mam tez styropian 12 na calym domu, ale przy ziemi 10. Sprawdzalem lączenie 12 i 10 -wyglada dobrze na oko.. czy badanie termowizyjne moze pomoc? oczywiscie moge od srodka zapianowac puszki lub wylozyc wata --ale nie zmieni to faktu ze powietrzeb bedzie oziebialo sciany....... czy ktos rozwiazal ten problem jakos u siebie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 27.01.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Mam ten sam problem. Dom protherm + styropian. Wieje mi z gniazdek na parterze. Na pietrze nie wieje. Nie mam pustakow wypuszczonych za obreb muru, wiec nie wieje mi przez taka sytuacje. Wieje mi z wszystkich gniazdek znajdujacych sie na zewnetrzenej scianie, ale z jednego nie:)... zachodze w glowe dzie jest dziura. Kable mam prowadzone nie w peszlach ale przyklejone do scian (jedynie miedzy gniazdkami po podlodze peszelem, ale do samego gniazdka juz bez peszla). Jedynie co mi przychodzi do glowy - to ze moze styk styropianu ocieplajacego dom i wychodzacego z ziemi (ocieplenie piwnicy) jest nieszczelne? Mam tez styropian 12 na calym domu, ale przy ziemi 10. Sprawdzalem lączenie 12 i 10 -wyglada dobrze na oko.. czy badanie termowizyjne moze pomoc? oczywiscie moge od srodka zapianowac puszki lub wylozyc wata --ale nie zmieni to faktu ze powietrzeb bedzie oziebialo sciany....... czy ktos rozwiazal ten problem jakos u siebie?? A jak masz zabezpieczoną pierwszą warstwę pustaków? Jest tam rozłożona folia izolacyjna? To niekoniecznie musi być "wianie" z zewnętrz, ale po prostu zimne powietrze zaciągane z fundamentu. Na piętrze nie wieje, bo po drodze jest wieniec, więc to by się zgadzało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 31.01.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Też uważam, że podstawową przyczyną "wiania" jest podciąganie wilgoci z gruntu, czyli od fundamentu. Izolacja wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts