Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieje mi z gniazdek...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ściany to bloczki silikatowe, wieje z 1 gniazdka położonego obok drzwi tarasowych. Nie wiem czy nie ma to związku z tym, że niedaleko tego gniazdka jest zrobione też jedno gniazdko na zewnętrznje stronie domu - przy ogródku (jest wprawdzie zasłonięte osłonką, ale może to być przyczyna?) Z pozostałych gniazdek nie wieje.

• 1 year później...
  • 1 month później...
Niby to tylko forum budowlane, ale po co używać imiesłowów, kiedy się tego nie umie? Jest przecież tyle innych sposobów budowania zdań, a ludzie na forach i w telewizji co chwila używają niepoprawnie imiesłowów przysłówkowych współczesnych.

"Wtyknąć" to nie jest żaden imiesłów przysłówkowy.

To niepoprawnie użyty czasownik w bezokoliczniku "wetknąć".

Nie warto się wymądrzać gdy samemu nie umie się rozpoznać imiesłowu od bezokolicznika ;)

Imiesłów przysłówkowy współczesny brzmi: wtykając.

Imiesłów przysłówkowy uprzedni: wetknąwszy.

Imiesłów przymiotnikowy czynny: wtykający.

Imiesłów przymiotnikowy bierny: wtykany.

"Wtyknąć" to nie jest żaden imiesłów przysłówkowy.

To niepoprawnie użyty czasownik w bezokoliczniku "wetknąć".

Nie warto się wymądrzać gdy samemu nie umie się rozpoznać imiesłowu od bezokolicznika ;)

Imiesłów przysłówkowy współczesny brzmi: wtykając.

Imiesłów przysłówkowy uprzedni: wetknąwszy.

Imiesłów przymiotnikowy czynny: wtykający.

Imiesłów przymiotnikowy bierny: wtykany.

Ale zdajesz sobie sprawę że to forum budowlane a nie filologi polskiej?

W Porothermie wieje, jeśli tylko jest drobna nieszczelność w strefie cokołowej, np przy listwie startowej. A jest bardzo często. Szczególnie przy ścianie 1W kiedy część pustaka wystaje poza ścianę fundamentową, aby zrobić uskok.

Wieje, kiedy kable idą w peszlach przez nieogrzewane poddasze, albo w posadzce. wtedy i styro nic nie daje

Jak mieszkałęm w domu z Porothermu 44cm - ściana 1W, to w kuchni nad komodą miałem rząd czterech gniazdek i przy -15C na zewnątrz wiało tam tak, że jak się pod nimi postawiło Żywca, to po 30 min pokazywał znaczek, że temperatura idealna do sporżcia :)

W Porothermie wieje, jeśli tylko jest drobna nieszczelność w strefie cokołowej, np przy listwie startowej. A jest bardzo często. Szczególnie przy ścianie 1W kiedy część pustaka wystaje poza ścianę fundamentową, aby zrobić uskok.

Wieje, kiedy kable idą w peszlach przez nieogrzewane poddasze, albo w posadzce. wtedy i styro nic nie daje

Jak mieszkałęm w domu z Porothermu 44cm - ściana 1W, to w kuchni nad komodą miałem rząd czterech gniazdek i przy -15C na zewnątrz wiało tam tak, że jak się pod nimi postawiło Żywca, to po 30 min pokazywał znaczek, że temperatura idealna do sporżcia :)

Może by tak celowo zostawiać takie naturalne lodówki? Idealne na żywca, czy coś pochodnego:D.

A do baru to już w ogóle. Nic lepszego nie ma, chłodziarka do trunków napędzana ceramiką ścienną;).

• 2 weeks później...

No to gratulacje dla wykonawcy tego dzieła sztuki budowlanej. To pewnie kolejny który uwierzył, że jak stawia ścianę 1W, to może zapomnieć o stosowaniu izolacji :D Jak pustak wystaje poza obrys fundamentu, to obowiązkowo trzeba dać tam dodatkową izolację. Jeżeli ktoś tego nie robi, to mu będzie wiało.

Mam ten sam problem. Dom protherm + styropian. Wieje mi z gniazdek na parterze. Na pietrze nie wieje. Nie mam pustakow wypuszczonych za obreb muru, wiec nie wieje mi przez taka sytuacje. Wieje mi z wszystkich gniazdek znajdujacych sie na zewnetrzenej scianie, ale z jednego nie:)... zachodze w glowe dzie jest dziura. Kable mam prowadzone nie w peszlach ale przyklejone do scian (jedynie miedzy gniazdkami po podlodze peszelem, ale do samego gniazdka juz bez peszla). Jedynie co mi przychodzi do glowy - to ze moze styk styropianu ocieplajacego dom i wychodzacego z ziemi (ocieplenie piwnicy) jest nieszczelne? Mam tez styropian 12 na calym domu, ale przy ziemi 10. Sprawdzalem lączenie 12 i 10 -wyglada dobrze na oko.. czy badanie termowizyjne moze pomoc? oczywiscie moge od srodka zapianowac puszki lub wylozyc wata --ale nie zmieni to faktu ze powietrzeb bedzie oziebialo sciany....... czy ktos rozwiazal ten problem jakos u siebie??

Mam ten sam problem. Dom protherm + styropian. Wieje mi z gniazdek na parterze. Na pietrze nie wieje. Nie mam pustakow wypuszczonych za obreb muru, wiec nie wieje mi przez taka sytuacje. Wieje mi z wszystkich gniazdek znajdujacych sie na zewnetrzenej scianie, ale z jednego nie:)... zachodze w glowe dzie jest dziura. Kable mam prowadzone nie w peszlach ale przyklejone do scian (jedynie miedzy gniazdkami po podlodze peszelem, ale do samego gniazdka juz bez peszla). Jedynie co mi przychodzi do glowy - to ze moze styk styropianu ocieplajacego dom i wychodzacego z ziemi (ocieplenie piwnicy) jest nieszczelne? Mam tez styropian 12 na calym domu, ale przy ziemi 10. Sprawdzalem lączenie 12 i 10 -wyglada dobrze na oko.. czy badanie termowizyjne moze pomoc? oczywiscie moge od srodka zapianowac puszki lub wylozyc wata --ale nie zmieni to faktu ze powietrzeb bedzie oziebialo sciany....... czy ktos rozwiazal ten problem jakos u siebie??

A jak masz zabezpieczoną pierwszą warstwę pustaków? Jest tam rozłożona folia izolacyjna? To niekoniecznie musi być "wianie" z zewnętrz, ale po prostu zimne powietrze zaciągane z fundamentu. Na piętrze nie wieje, bo po drodze jest wieniec, więc to by się zgadzało...