beno11 07.01.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 a kto Ci to powiedzial ze 25KW to 2500 litrow wody ???albo sie pomyliles o jedno"0" i czytajac 25 kw (kubly wody "to ok 250 litrow lub 25 kw (kubiki (m3)) daje 25 000 musso napisał, że na 10 kw trzeba 1000 litrów wody, to na 25 kw 2500 litra. Coś żle liczę ? Chyba , że czegoś nie rozumiem. sorki tego nie cztalem ale ten zasobnik to mnie przeraza widac ludzie lubia miec zapas wody goracej w domach rozumiem taki zasobnik 1000- 2000 litrow ktory jest podgrzewany solarami lub pompa ale gazem? lub innym paliwem? to juz lepiej sobie basen kryty sprawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 08.01.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 a dlaczego nikt z fachowców nie pisze że w Unii dozwolona jest praca kotła na paliwo stałe w ukłądzie zamknietym, - oczywiście pod pewnymi warunkami, jakimi? - spytajmy fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 08.01.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 W Unii tak, ale nie w Polsce. Tam dozwolone są kotły wyposazone w chłodnicę wodną obniżającą temperaturę w kotłw w przypadku przekroczenia przez kocioł nastawionej temperatury, aby niedopuścić do zagotowania. Oczywiście są u nas w sprzedaży takie kociołki. Oficjalnie nie wolno ich montować w układzie zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 08.01.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 a dlaczego nikt z fachowców nie pisze że w Unii dozwolona jest praca kotła na paliwo stałe w ukłądzie zamknietym, - oczywiście pod pewnymi warunkami, jakimi? - spytajmy fachowców. Jak to nikt nie pisze? I nie w Unii, tylko w niektórych krajach Unii. Było o tym na forum już kilkadziesiąt razy, przez ostatnie dwa lata, że nie wszędzie w Uni tak jest. Są kraje które to dopuszczają, są też które nie dopuszczają takiego rozwiązania. Ze względu na to, że u nas tego robić nie wolno, nie ma co pisać n-ty raz jak taki kicioł jest skonstruowany oraz jaką ma mieć kotłownia "infrastrukturę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 06.03.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Odgrzebałam stary temat bo nie chcę tworzyć drugiego takiego samego. Szukałam na forum i nic aktualnego nie mogę znaleźć. No więc moje pytanie. Jak to teraz jest z tymi przepisami? Można montować piec na paliwo stałe w układzie zamkniętym? Mój instalator twierdzi że są już takie piece na ekogroszek które dopuszczają pracę w układzie zamkniętym bez utraty gwarancji. Ja takiego nie widziałam a Wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.03.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Koledzy można już nie które kotły montować w układzie zamkniętym. Niektórzy producenci już się zreformowali a niektórzy jeszcze czegoś się boją.Warunkiem montażu w układzie zamkniętym jest zastosowanie wężownicy schładzającym, koszt coś około 600pln.Ja proponuję tańsze rozwiązanie z zaworem DBV, około 300pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.03.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Odgrzebałam stary temat bo nie chcę tworzyć drugiego takiego samego. Szukałam na forum i nic aktualnego nie mogę znaleźć. No więc moje pytanie. Jak to teraz jest z tymi przepisami? Można montować piec na paliwo stałe w układzie zamkniętym? Mój instalator twierdzi że są już takie piece na ekogroszek które dopuszczają pracę w układzie zamkniętym bez utraty gwarancji. Ja takiego nie widziałam a Wy? Można -sam zakupiłem kociołek do instalacji w systemie zamkniętym, tak jak kol karoka65 pisze -kupiłem z zaworem dbv- zamontowanym przez producenta kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 06.03.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Można -sam zakupiłem kociołek do instalacji w systemie zamkniętym, tak jak kol karoka65 pisze -kupiłem z zaworem dbv- zamontowanym przez producenta kotła Jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 07.03.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Czyli przepisy na to zezwalają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.03.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-paliwami-stalymi/instalacja-co-z-zamknietym-naczyniem-wzbiorczym-jak-ja-zabezpieczyc,28_4889.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 08.03.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 We wskazanym artykule jest błąd. Zgodnie z nowymi przepisami, obowiązującymi od lipca 2009r., można montować kotły stałopalne o mocy do 300kW w układach zamkniętych. Nie są wymagane przepisami żadne wężownice schładzające tylko zabezpieczenia kotła na wypadek zaniku napięcia. Można to realizować na różne sposoby. Wężownica schładzająca jest tylko jednym z nich i z reguły nie najlepszym, a jedynie dającym złudzenie bezpieczeństwa. Zresztą sami poczytajcie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129012-Kominek-wodny-mi-przelewa-pomocy!&p=3014744&viewfull=1#post3014744 nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 09.03.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 ... Wężownica schładzająca jest tylko jednym z nich i z reguły nie najlepszym, a jedynie dającym złudzenie bezpieczeństwa. 4744[/url] nilsan Nilsan, czy możesz napisać jakie wg ciebie jest najlepsze rozwiązanie zabezpieczenia instalacji w układzie zamkniętym zasilanej piecem na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 09.03.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 mirma Jak na razie nikt nie wymyślił nic lepszego niż zabezpieczenie w postaci możliwości grawitacyjnej pracy kotła z minimalną mocą wynikającą z jego zakresu modulacji w sytuacji zaniku napięcia. Jest to typowy układ kocioł-bufor, w którym rolę bufora spełnia pojemność wodna instalacji grzewczej. Można pokazać, zarówno na drodze obliczeniowej jak i empirycznie, że nawet we współczesnych instalacjach z małymi średnicami rur i grzejnikami wyposażonymi w zawory termostatyczne, jest możliwe zapewnienie odbioru mocy z kotła w trybie pracy grawitacyjnej, przy 50% zamkniętych zaworów termostatycznych, na poziomie powyżej 5kW.Takie zabezpieczenia projektuję i stosuję od wielu lat. Przy każdym uruchomieniu kotłowni robiona jest próba pracy kotła w trybie awaryjnym podczas zaniku napięcia, w momencie kiedy kocioł po wygrzaniu instalacji zaczyna w chodzić w tryb pracy modulacyjnej, czyli zaczyna zmniejszać swoją moc poniżej maksymalnej. Temperatura na kotle nie wzrasta powyżej 95*C, a następnie opada i kocioł przechodzi do pracy w podtrzymaniu na minimalnej mocy lub się wygasza. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 09.03.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 ale czy obieg pieca jest w układzie zamkniętym , przy grawitacyjnym to chyba otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 09.03.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 mirma To czy kocioł pracuje w układzie zamkniętym czy otwartym nie ma nic wspólnego z jego pracą z przepływem grawitacyjnym lub wymuszonym pompą elektryczną. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.03.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Przed zanikiem napięcia to zabezpieczyłem przez wstawienie UPSa jeśli tego się ktoś obawia. W praktyce przy kotle z podajnikiem wygląda że przy braku napięcia to kocioł po prostu zaczyna wygasać a nie przegrzewać.Za mało jest żaru na palniku żeby mogła tak wysoko wywindować się temperatura.Kocioł jest prawie szczelnie zamknięty, podajnik przestaje podawać paliwo, dmuchawa się zatrzymuje i po odcięciu paliwo oraz powietrza zwyczajnie zaczyna wygasać.Oczywiście zatrzymują się także pompki ale jak pisałem na palniku jest za mało paliwa żeby miało dojść do jakiegoś nieszczęścia.Kocioł z podajnikiem to nie "śmieciuch"W kotle zasypowym gdy nie mamy awaryjnego zasilania pompki (ek) jest to bardzo niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.03.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Dodam że w kotle z podajnikiem tepm. oczywiście wzrośnie ale nie do jakiś niebezpiecznych wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 09.03.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 mirma Jak na razie nikt nie wymyślił nic lepszego niż zabezpieczenie w postaci możliwości grawitacyjnej pracy kotła z minimalną mocą wynikającą z jego zakresu modulacji w sytuacji zaniku napięcia. Jest to typowy układ kocioł-bufor, w którym rolę bufora spełnia pojemność wodna instalacji grzewczej. nilsan Totalna bzdura -zabezpiecz mi grawitacyjnie instalacje podłogową w domu parterowym. albo zawór dvb albo weżownica podłaczona bezposrednio do sieci wodociągowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 09.03.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 karoka Nie wszystkie kotły zasypowe to "śmieciuchy".Mają często lepsze parametry pracy od kotłów automatycznych podajnikowych, które również mają rozliczne wady.Jeżeli się wie jak to należy prawidłowo wykonać, to nie ma w tym żadnego niebezpieczeństwa.Według twojego rozumowania, powinno się zakazać jazdy samochodem, ponieważ grozi to śmiercią lub kalectwem.Gdyby było to niebezpieczne, to nikt nie budowałby instalacji z przepływem grawitacyjnym, a takie instalacje pracowały i pracują nadal nie wyrządzając nikomu krzywdy.Dziwi mnie, że ktoś z twoim doświadczeniem ma tak ograniczone poglądy. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 09.03.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Totalna bzdura -zabezpiecz mi grawitacyjnie instalacje podłogową w domu parterowym. albo zawór dvb albo weżownica podłaczona bezposrednio do sieci wodociągowej Gdybyś potrafił to policzyć i wiedział jak to zrobić, to wiedziałbyś że również w tym przypadku jest to możliwe do zrobienia. Ale łatwiej jest wypisywać bzdury niż używać rozumu. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts