Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe-KOSZTY????pomocy

Recommended Posts

justa

Miej litość. Gdzie tu sens a gdzie ginekologia! (jak powiada mój młodziutki sąsiad). Tę wodę w rurce, co leży pod podłogą, możesz ogrzewać nawet nad ogniskiem. Pompka obiegowa to jakieś 75W! :roll:

Pozdrawiam Adam M.

witam wszystkich. mam ogromną prosbę czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć ile kosztuje m2 ogrzewania podłogowego ze wszystkim( instalacja+robocizna)- okolice Szczecina.BARDZO PILNE!!!!!!!

Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ :-)

Krakow... cena... 120/m2 w tym:

- robocizna (bardzo pozadnie zrobione... bez zadnej fuszerki) ... jak podeslesz maila to moge przeslac zdjecia.

- materialy (roth - rurki 5 wartwowe, rodzielacze z przeplywomierzami, szfka, folia metalizowana i wszystkie inne duperele, styropian 10-12 cm FS30)

U mnie ten sam wykonawca wykonywal wszystko czyli, podlogowke wraz z WYLEWKA !!! (bardzo wazne, bo kogo pozniej bedziesz scigac jak cos popeka???) ogrzewanie grzejnikowe na gorze i kotlownie.

Podlokowka z wylewka wyszla 12000 pln. Calosc 47000.

Jak to dziala... dobrze... nie ma cudow, ale jest to czego oczekiwalem.

Co do pradu.... jest w tym troszke prawdy.... 3 pompki w kotlowni biera kolo 200W. Chodza non stop w sezonie.

Ta najwieksza... od podlogowki bierze 90W. Duzo ale jak ma sie 100m2 podlogowki to troche wody jest do przepchania (piec na wys. 4m).

Co bym zrobil inaczej w centralnym.... chyba NIC.

Hm... moze zrobilbym wyjscie rurek na zewnatrz domu... do podlaczenia zewnetrznej kotlowni ( na lata kryzysu...) ... koszt zaden, a pozniej nie ma problemu z cieciem elewacji.

Pozdr...

Adam

Miej litosc . Od urodzenia byłeś taki mądry? I zawsze wszystko wiedziałeś? To jestes chyba z jakiegoś rzadkiego gatunku, bo większość potrzebuje trochę czasu, żeby czegoś się dowiedzić, poczytać, przeglądać forum, czasami zadać nawet ,,głupie" (dla tych już ,,mądrych") pytanie.

A jak ja już ,,zmądrzeję", to nie będę się wymądrzała, tylko albo kulturalnie odpowiem, albo będę cicho siedziała

pozdrawiam