Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK SIE MIESZKA W DOMKU O POWIERZCHNI 100m????

Recommended Posts

Gość angelikaD

chciałabym kupic projekt DOM pod kasztanem 2" i zastanawiam się jak sie mieszka w takim domku--- niecałe 100m to nieduzo, ale niestety nie stać mnie na nic wiszego :roll:

a może ktoś budował już ten dom i może mi pomóc? cos o nim opowiedziec - o budowie i wogóle?

a może macie jakies fajne projekty -- interesuje mnie pow. ok 100m i koszt budowy NISKI!!! jakiś mały ładny foremny domek z dachem dwuspadowym.... czekam na odpowiedzi :wink:

Hej AngelikaD :D

100 m to dla niektórych dużo, a niektórzy powiedzą, ze mało.

Ja należę do tej grupy, ktorej 100 m do zycia zupelnie wystarczy.

I budujemy taki domek http://www.ciepledomy.pl/12866.xml?filter=gold_10&page=1 .Domek jest zgrabny i niedrogi w budowie.

Nasz domek jest w całości podpiwniczony, a piwnica ma taki sam układ jak parter domku.Jestesmy właśnie na etapie piwnicy, ale już po układzie widzę, że to był b. dobry wybór.Poddasze zostanie nieuzytkowe, ale mozemy je zagospodarować, gdy zajdzie taka potrzeba.

W tej pracowni, z której mamy projekt, jest parę zgrabnych domkow o tym metrazu.

Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów :D :D :D

Gość angelikaD

jest pomieszczenie gospodarcze no ok. 8m -- to chyba wystarczy na kotłownie?

zresztą zastanawiałam sie nad zmianą tego pomieszczenia na pokój a kotłownie mozna zrobic z łazienki na dole (ok.5m) - tylko czy 5m na kotłownie wystarczy?

moze ktos by cos zmienił w tym, projekcie? macie jakies propozycje poprawek do tego projekttu zeby zyło sie lepiej na tych 100 m? :lol:

a oto link do mojego domku:

http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&all=1&sid=m3f018a52bd57f

chciałabym kupic projekt DOM pod kasztanem 2" i zastanawiam się jak sie mieszka w takim domku--- niecałe 100m to nieduzo, ale niestety nie stać mnie na nic wiszego :roll:

a może ktoś budował już ten dom i może mi pomóc? cos o nim opowiedziec - o budowie i wogóle?

a może macie jakies fajne projekty -- interesuje mnie pow. ok 100m i koszt budowy NISKI!!! jakiś mały ładny foremny domek z dachem dwuspadowym.... czekam na odpowiedzi :wink:

Witaj!

Jest nas więcej :D My z żoną też uważamy, że dobrze zaprojektowany domek koło 100m jest całkowicie wystarczający! :D :D Mamy działkę prawie 1000m a będziemy budować według projektu W-6.12 http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w0612.html

wyliczyliśmy, że uda nam się wprowadzic za około 100tys pln pod klucz :wink: (bez kosztów garażu i wykończenia poddasza bo to zrobimy juz po wprowadzeniu się).

Wybraliśmy ten projekt ponieważ nam się podoba i ma bardzo dobrze zaprojektowane funkcje ale też ze względu, że ma on drewniany strop (niedrogi i ekologiczny) i można tak zrobić, że sufit w salonie bedzie w całości drewniany z ładnymi grubymi belkami co bardzo fajnie wygląda :) a jak nam się znudzi to można podwiesić normalny sufit. Będziemy budowac z ceramiki 44cm (Jopek) a ogrzewanie będzie gazowe wspomagane kominkiem na drewno. Kubatura domku jest niewielka w zwiąku z czym koszty ogrzewania będą też nieduże.

a oto nasz domek

http://www.dobreprojekty.pl/w0612VZ.jpg

pozdrawiam

Forumowicz500

Gość angelikaD

ładny ten domek :)

tylko ja bym chciała dodatkowo miejsce na kotłownie a moze byc bez garazu. pozatym ja musze miec wejscie od północy (tak mi pasuje na działce) -- ale ciekawie jest rozplanowany dół-- naprawde fajnie

tylko ja bym zlikwidowała jedną garderobe u góry i zrobiła wieksza łazienke u góry

...musze miec wejscie od północy (tak mi pasuje na działce)

Też powiększamy łazienkę :) ale nie rozumiem z tym wejściem od północy. Jeżeli północ jest od drogi wjazdowej to chyba lepiej i ładniej :) postawić dom kalenicą równolegle do drogi. Wręcz jest to idealne rozwiązanie bo część ogrodowa jest od południa i dodatkowo przesłonięta całą szerokością budynku. To samo jeżeli północ jest po prawej lub po lewej stronie (stojąc na drodze wjazdowej przodem do budynku). No chyba, że Twoja działka jest bardzo wąska i dom wchodzi tylko bokiem.

Gość angelikaD

w moim domku bedzie wejscie od północy

w waszym jest ładnie tak jak jest

a ja bede miec inaczej -- kalenica równolegle do drogi ale wejscie z boku bedzie

pozatym ja mieszkam z dala od drogi głównej wiec mam zacisze z kazdej strony drogi :)

Gość angelikaD

ładny! ale dla mnie lepszym rozwiązaniem jest do m z poddaszem -- zajmuje mniej miejsca i wygląda uroczo :)

a poza tym zawsze mieszkałam w domu parterowym i chciałabym mieć piętro :)

jesli macie domki z poddaszem o pow. do 100m -- napiszcie jak sie mieszka

albo dlaczego wybraliście takiej wielkości domek

CZY MIESZKANIE W DOMKU O POW.100M MA SWOJE ZALETY??????????

ładny! ale dla mnie lepszym rozwiązaniem jest do m z poddaszem -- zajmuje mniej miejsca i wygląda uroczo :)

a poza tym zawsze mieszkałam w domu parterowym i chciałabym mieć piętro :)

jesli macie domki z poddaszem o pow. do 100m -- napiszcie jak sie mieszka

albo dlaczego wybraliście takiej wielkości domek

CZY MIESZKANIE W DOMKU O POW.100M MA SWOJE ZALETY??????????

Ja pomieszkuję narazie weekendowo w domku z poddaszem

http://www.moj-dom.pl/17,tradycyjna,oferta_detail.html#projekt

Z tym, że w takiej technologii

http://www.stollux.com/projekty/l-34/5.jpg

Narazie jest fajnie - zobaczymy co powiem na starość

Wiesz mnie zawsze prawdziwy dom kojarzył się ze schodami.

A wybrałam ten projekt, bo mam działkę długą ale wąską a ten spełniał wymogi mojej wąskiej działki.

pozdrawiam

Edzia

• 4 weeks później...