Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOLIBA - czyli do rzeczy o Cichych budowaniu komentarz

anSi

Recommended Posts

Gryfpc,

widzę, że nie próżnujesz :wink:. Nawet Czarną zagoniłeś do roboty :o 8) :lol:

Ale efekty są ! Brawo ! Jestem pełna podziwu dla Twoich umiejętności "majsterkowych". Brama z kolorkiem wygląda jeszcze ładniej , a już luksfery to mistrzostwo świata ! :wink:

Fajnie wyglądają te zielone w łazience. Szczególnie jak są podświetlone :D .

Małe formaty fotek mam u siebie. Ja się przyzwyczaiłam. Sama jestem ciekawa jakie wolą inni Forumowicze małe - czy duże ?

Ale chyba małe szybciej się otwierają :roll:

Pozdrawiam !

• Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cześć, to mój pierwszy wpis u Ciebie! ale wczesniej przeglądałam :D

zainteresowały mnie Twoje luksfery - my będziemy mieć je tylko w ... garażu (bo w domku nie ma gdzie :-? )

ładnie śniegowo masz w ogródku - ładne zdjęcia

i uroczą inwestoreczkę :D

pozdrawiam

Ewa

Miło jest mi Cię tutaj gościć!!! :D :D :D

Co tak Cię w tych luksferach zaintrygowało?! :o Normalne, takie tam przecież...

Dziękuję za pochwały ogrodu i moich "zdolności" fotoartystycznych :oops: :lol: - staram się...

Inwestoreczka pełną gębą, nie?! :D

Pozdrawiam

:D :D :D

Czarna - to najlepsze życzenia imieninowe!!! :D :D :D

Ja sie pzychylam do zdania Kasi- wieksze zdjecia lepiej przemawiaja - mi tam sie nie chce klikac :wink:

Ale my chyba zyjemy w innej strefie klimatycznej :o U mnie plucha, szaro-buro i ani grama sniegu... a szkoda :wink: Bo u was pieknie! :D

Wez sobie tez do serca uwage JoShi- chlen nie jest zdrowy dla ptakow. Ziarno sprawdzi sie duzo lepiej :wink:

Joshi i Iga - nie martwcie się o ptaszki... :oops: :lol: ;) To jest tylko kilka suchych okruchów. Zwykle wieszamy słoninkę i wysypujemy mieszankę ziaren z domieszką granulatów dla ptaków (mamy w domu od pisklęcia arę araraunę i żakulca - obydwa gadatliwe i niezwykle rozgarnięte ;)). Czasami dodaję do mieszanki "karmnikowej" klika podrobionych orzechów włoskich i laskowych, co ptaszyle skrzętnie i z niezwykłą ochotą wydziobują.

Co do wielkości zdjęć - głos Igi dodatkowo przemawia na korzyść dotychczasowego rozmiaru fotek :D

Ooo Gryfpc to ty spec od papug i ptakow jestes. U nas (a wlasciwie to papuga tesciowej) jest żako. No, ale tesciowa nie ma reki, bo sie go boi :D i on malo oswojony - nic nie gada tylko wrzeszczy strasznie od rana :lol: I ciagle by orzechy jadl :wink: A moze ty gdzie uczestniczysz na forach paugowych? I moze nasz tesciowa pod nickiem aniarozla (czy cus podobnego :roll: ) :wink:

Spec, to raczej za dużo powiedziane, ale z pewnością coś tam wiem... :oops: :lol: Na forach o papugach się nie udzielam, ale sporo czytamy z Dagmarą.

Jeśli chodzi o żakulce, to raczej specyficzny gatunek papug. Po krótce spróbuję go scharakteryzować:

ptak wielkości gołębia (nawet go może troszkę przypomina, chociaż głowę ma większą i dziób zakrzywiony i masywniejszy), upierzenie szaro białe, ogon czerwony (piszę o gatunku Żako Kongijskie, który mamy). Ptaszyl ten ma specyficzny raczej charakter, który nazwałbym odmianą sado-masochistycznego "maczo" ;) Wybiera sobie przeważnie jedną płeć spośród ludzi (u nas Leonek faworyzuje facetów) i drugą płeć jedynie toleruje. Jest raczej z natury płochliwy, ale waleczny! Nasz pochodzi z Polskiej hodowli i był od wyklucia ręcznie karmiony przez człowieka. Jak już pisałem wyżej jest stworkiem z rodzaju sado-macho ;) lubi pieszczoty bardziej intensywne, ale nie natarczywe! Uwielbia ściskanie (delikatne oczywiście) dzióbka, i drapanie w główkę. Nie lubi być za to dotykany gdzie indziej... Jeśli ma ochotę na pieszczoty, to da się pogłaskać, jeśli zaś nie jest w nastroju, to nic go nie przekona. Jest niezwykle uparty. Żako są jednymi, o ile nie najlepszymi naśladowcami mowy ludzkiej wśród zwierząt. Porównać je można chyba tylko z pewnymi gatunkami kakadu i gwarków. Jednak w odróżnieniu od tych ostatnich bardzo często ROZMAWIA ŚWIADOMIE :o i w potrafi rozumować kontekstowo. Leon jest tego najlepszym dowodem! Doskonale naśladuje również sprzęty i urządzenia mechaniczne. Nas często doprowadza do szału jego doskonałe naśladownictwo naszych telefonów... Jak większość ptaków, żako są najbardziej aktywne 2 razy na dobe: o wschodzie słońca (lub wtedy, gdy odkrywamy klatkę) i na krótko przed zmierzchem. Wtedy to najczęściej można z nimi pogawędzić. Uczą się mowy przeważnie łatwiej, gdy "szkoli" je kobieta lub dziecko, z uwagi na wysokość głosów. Mężczyźni z niskimi głosami raczej rzadziej są naśladowani i przedrzeźniani :lol: :-? :roll:.

Bardzo lubią jeść orzechy (włoskie, laskowe, ziemne, migdały, nerkowce i inne - ale należy pamiętać aby orzechy NIE BYŁY PRAŻONE). Bardzo lubi słonecznik, pestki dyni, owoce i warzywa (np. rdzeń marchwi). My oprócz nasion, orzechów, warzyw, itp. często stosujemy również specjalne granulaty dla ptaków (PRETTY-BIRD, NUTRI-BIRD, itp.), a w okresie przed zimowym dodajemy również małe ilości psiej karmy. Jednak nie należy przekarmiać ptaków, raczej karmić je raz-dwa razy na dzień i zapewniać im stały dostęp do świeżej wody. Dobrze też, aby miały dostęp do sepii lub wapna, lub specjalnego kamienia (nie pamiętam nazwy). Aby zapewnić mu dobre samopoczucie, należy umilić pupilkowi czas - dostarczyć mu jakieś zabawki: linę z węzłami, drabinki sznurkowe, wiszące klocki, huśtawkę. Nasze ptaki chodzą często po domu i towarzyszą nam w codziennych czynnościach.

Ale nie będę dłużej zanudzał, bo mogę tak godzinami... :oops: ;)

Jak naładuję akumulatorki od aparatu, to pstryknę kilka fotek naszych pupili. Do zobaczenia zatem w moim Dzienniku...

Teraz patrzcie wszyscy, czego mozna sie dowiedziec na forum budowlanym :D

Papuga tesciowej urodzona w Polce, ale z rodzicow i przez nich odchowana i dlugo mieszkajca. Czlowiek tylko przynosil pokarm do woliery. Moze datego nie byla latwa do oswojenia, zreszta nikt sie o to nie staral :wink: A co do por aktywnosci - to potwierdzam w 100% :lol:

Życzenia od Igi :D

Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Aby wiodło się całej rodzince a budowa szła bez problemu i dom nadal piękniał z dnia na dzień :D

http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/loski_ok_d.jpg