Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOLIBA - czyli do rzeczy o Cichych budowaniu komentarz

anSi

Recommended Posts

działeczka cudna, nie mówiąc o ogrodzie. Staw urody wyjątkowej- nie ma takiego na forum (przynajmniej ja nie widziałam). No i podziwiam dachówkę, widzę, że zakup już dokonany. My też budujemy z Poroth.30 P+W klasa 15. Napisałaś mi w dzienniku, że chyba mam trochę mało tego pustaka- ile wyszło u Ciebie?

pozdrawimm i życzę powodzenia

• Odpowiedzi 357
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gryfpc działeczka za wąska???!!!Ty jesteś po prostu łakomy na ziemię i w myśl zasady" apetyt rośnie w miarę jedzenia " mruczysz.

Przecież ta działka jest Wasza i dlatego jest naj,naj,naj...................

Masz Aniele rację, ale i tak wolałbym symetryczną i prostą działkę. Jak nam się uda, to postanowiliśmy z moją Połóweczką dokupić te z sąsiedztwa (dla dzieci, niech mają chociaż tyle - pytanie czy zechcą ;) ).

:D :D :D

działeczka cudna, nie mówiąc o ogrodzie. Staw urody wyjątkowej- nie ma takiego na forum (przynajmniej ja nie widziałam). No i podziwiam dachówkę, widzę, że zakup już dokonany. My też budujemy z Poroth.30 P+W klasa 15. Napisałaś mi w dzienniku, że chyba mam trochę mało tego pustaka- ile wyszło u Ciebie?

pozdrawimm i życzę powodzenia

No z tym stawem to z lekka przesadziłaś (zajrzyj choćby o ile pamiętam do Zielonookiej-tam to jest wypas), ale dzięki :D :D :D

Co do pustaków, to rzecz ma się tak:

1. Poroth. 30 P+W kl. 15 = 2500 szt.

2. Poroth. 1/2 30 P+W kl. 15 = 320 szt.

3. Poroth. R30 P+W kl. 15 = 160 szt.

4. Poroth. 11,5 P+W = 800 szt.

5. Poroth. 8 P+W = 400 szt.

6. MAX kl. 15 = 160 szt.

7. Cegła pełna kl. 200 = 2100 szt.

Z tym że co do ilości cegieł to sprawa jeszcze nie do końca jasna, tyle kupiłem, ale mam nową koncepcję komina :lol: i może jej wejść tam więcej.

Gryfpc

Nie uwierzysz dziś przeczytałam kilka dzienników i między innymi Twój i napisałam komentarz o Twoim domu ale przez pomyłkę wkleiłam go do komentarzy metey, co za wtopa :oops:

więc się poprawiam i komentarz wraca na swoje miejsce :

świetny dziennik, niesamowity staw aż sama taki zapragnęłam mieć ale moja działka to 7 arów więc nie ma szans chyba że dokupię sąsiednią bo mamy z mężem na nią okropną chrapkę

Projekt dzięki Twoim zmianą też zyskał dużo uroku

Ale ceny za materiały narazie zbiły mnie z nóg choć wiem że to samo życie

Na pewno będą śledzić Twój dziennik choć jak zacznie sie prawdziwa wiosna myślę że forum troszku ucichnie, bo tyle nas pracy czeka w tym roku

Witam imiennika ;-)

Dopiszę się trochę. Widzę, że poszalałeś z dachem ;-) Kreaton to dobry wybór, choć ciąży na kieszeni. Zastanawiam się nad jednym - po co DeltaVent na pełne deskowanie?? Gadałeś z cieślami i dekarzami?

Ja dałem TyvekSolid, ale oczywiście sama membrana bez deskowania. Tam gdzie jest wydeskowane (wszystkie kosze) to mam papę termozgrzewalną.

Już dobrze nie pamiętam, ale coś mi się zdawało, że jeden materiał wyklucza drugi (deski - membranę). Ale sprawdź.

pozdrawiam

Gerion

Witam imiennika ;-)

Dopiszę się trochę. Widzę, że poszalałeś z dachem ;-) Kreaton to dobry wybór, choć ciąży na kieszeni. Zastanawiam się nad jednym - po co DeltaVent na pełne deskowanie?? Gadałeś z cieślami i dekarzami?

Ja dałem TyvekSolid, ale oczywiście sama membrana bez deskowania. Tam gdzie jest wydeskowane (wszystkie kosze) to mam papę termozgrzewalną.

Już dobrze nie pamiętam, ale coś mi się zdawało, że jeden materiał wyklucza drugi (deski - membranę). Ale sprawdź.

pozdrawiam

Gerion

No właśnie z tym deskowaniem i membraną u mnie to jest tak, że jak dzwoniłem do CREATON Polska, to oni zalecają na pełne deskowanie membranę, a jedną z 5 firm, które rekomendują, jest producent DeltaVent S - właśnie to S tu gra rolę, bo jest jeszcze inna folia DeltaVent, która jest polecana bez deskowania. To samo mówili nam dekarze, dodając, że jest to wyrób bardzo dobrej jakości i warto go pod dachówkę położyć. Mówimy tu oczywiście o karpiówce, a nie o zakładkowej, gdzie być może nie ma potrzeby dawania przy pełnym deskowaniu takiej folii.

Gryfpc, gratuluję zakupów! Dachówka karpiówka i to Creatona... SUPER!!!

Ja też przymierzam się do Creatona, ale do zakładkowej " Harmonii". Prawdopodobnie też będzie to czerwona angoba. Powiedz proszę ile Cię wyniosła sama dachówka bez obróbek blacharskich, rynien, folii i jaką masz powierzchnię dachu ?

Bardzo się cieszę, że jesteś ponownie na Forum i, że mnie udało się TU wrócić.

Serdecznie pozdrawiam

ADRIANO KOMPUTERO - witam serdecznie!!! :D

No cóż jeśli chodzi o ceny:

moja karpióweczka wyszła następująco (ceny brutto z transportem):

1. Dachówka podstawowa: 12.876,00 zł, a po rabacie: 9.302,91 zł (po rabacie 1,34 zł/szt).

2. Akcesoria ceramiczne: 17.575,42 zł, a po rabacie: 12.698,24 zł

3. Akcesoria pozostałe (wywietrzniki, klamry do gąsiorów, kliny uszczelniające): 1.132,06 zł, a po rabacie: 905,65 zł

RAZEM: 31.583,48 zł, a po rabacie: 22.906,80 zł

Moje rabaty wyglądały tak:

-ceramika: 15% od producenta i od tej kwoty kolejne 15% od hurtowni :D

-akcesoria pozostałe: 20%

Powierzchnia dachu +/- 220 m2.

POZDRAWIAM!!! A i pospiesz się z ewent. zamówieniem, bo ceny idą w górę!!!

Dzięki Gryfpc ! Cena Twoich dachóweczek jest bardzo atrakcyjna. Dostałeś naprawdę spore rabaty :o

Ciekawa jestem z jakim VAT-em (7 % czy 22 %)?

No niestety 22% VAT. A co do ceny, to fakt, dodam jeszcze, że w cenie tej jest element ozdobny w postaci gąsiora początkowego z 30 cm rzeźbą leżącego lwa. :D Koszt tej "pierdółki: 2.659,60 zł, a po rabacie: 1.921,82 zł :D

Jak szaleć, to szaleć, a co ... :D

Gryfpc, mimo tego 22% VAT-u i tak uzyskałeś super cenę. A ten upust od producenta to w jaki sposób uzyskałeś ? Przyznaj się 8)

A co do błyszczących dachów, to też wolę matowe. Nawet gdyby były tańsze od angobowanych , nie wybrałabym takiego.

A lwa to w jakim miejscu posadzisz? Nad wejściem ? Nie będziesz się bał wtedy wejść do domu ? :lol: Ale tak poważnie to piękne są te ceramiczne figurki zwierząt, kolce itp., ale pioruńsko drogie :o

Mam wątpliwości jednak do tego VAT-u. Skoro kupiłeś z 22%, to będziesz mógł sobie później, po ułożeniu dachówek na dachu odpisać różnicę do 7% czy nie? Jak to jest ?

Gryfpc, mimo tego 22% VAT-u i tak uzyskałeś super cenę. A ten upust od producenta to w jaki sposób uzyskałeś ? Przyznaj się 8)

A co do błyszczących dachów, to też wolę matowe. Nawet gdyby były tańsze od angobowanych , nie wybrałabym takiego.

A lwa to w jakim miejscu posadzisz? Nad wejściem ? Nie będziesz się bał wtedy wejść do domu ? :lol: Ale tak poważnie to piękne są te ceramiczne figurki zwierząt, kolce itp., ale pioruńsko drogie :o

Mam wątpliwości jednak do tego VAT-u. Skoro kupiłeś z 22%, to będziesz mógł sobie później, po ułożeniu dachówek na dachu odpisać różnicę do 7% czy nie? Jak to jest ?

1. Ja jestem na liniowym, więc i tak nic nie odpisuję :lol:

2. Lwa posadzimi centralnie nad samym wejściem, coby złe licho odstraszał, a jest to mój znak zodiaku i jeszcze na dodatek częściowo logo mojej firmy, więc lwów się nie boję ;) A co do ceny, to fakt, trochę sobie liczą, ale, co tam! :D

3. Upusty wynegocjowałem, jak do hurtowni tej przyniosłem wyceny jej konkurencji z okolic i Krakowa - sami zmiękli od razu :D

No to teraz wszystko jasne ! Lew przyciąga lwa :lol:

A jak będę negocjować ceny to też powołam się na konkurencję. Może i mnie się uda ? :wink:

Pozdrawiam

uda się uda. kiedy powiedziałam w jednej hurtowni, jakie ceny dała mi konkurencja- pam najpierw sam do nich zadzwonił (nie uwierzył mi złośnik jeden :evil: ), a potem, jak już się przekonał- sam zaproponował- niestety taką samą jak tamci. I tak u niego nie kupiłam i nie kupię.