Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam nie lada problem!!! Niedługo będę na etapie decyzji o sposobie ogrzewania mojego domku. Dom ma 230-240 m całkowitej powierzchi, 156 m uzytkowej. Planowany bedzie również kominek w centralnym punkcie domu.

Im więcej czytam tu na forum tym bardziej zaczynam sie dostaje już szłału. raz czytam to raz cio innego. Czy jest ktoś kto mi doradzi czym ogrzac moje włości?

mam ochote na ten ekogroszek ale nie wiem ile mi pójdzie na tydzień tego groszku. Ktoś może ma te gabaryty domu i wie ile już musi zużyc groszku?

Dodam że gaz raczej nie wchodzi w rachube bo z tego co sie przyznaja znajomi płaca straszne rachunki.

No i nastepny problem. czym ogrzewac wode zeby miec prze caly rok ciepłą?

https://forum.murator.pl/topic/46128-dom-230-m-ca%C5%82kowitej-150-u%C5%BCytkowej-w%C4%99giel-ekogroszek-gaz/

Ja mam dom o bardzo zbliżonych gabarytach (co budujesz?) i też mi przez moment groszek chodził po głowie ;). Problemy jakie widzę:

- trzeba mieć sporą kotłownię z wyjściem na zewnątrz (w moim projekcie akurat do zrobienia bez bólu, wystarczyłoby "dołożyć" dodatkowe drzwi)

- jakieś miejsce do składowania opału

- co zrobić z popiołem - co jakiś czas piec trzeba czyścić

Będę ogrzewać gazem z sieci, ocieplamy dom baardzo porządnie (25 poddasze, 15 styropianu ściany) i mam nadzieję, że rachunki nas nie zabiją...

Robimy też kominek z dgp (na płaszcz wodny jednak się nie zdecydujemy - kotłownia w salonie + nie działa przy braku prądu) + instalację solarną - duży jednorazowy wydatek, ale ci którzy mają są zadowoleni z wydajności i użyteczności urządzenia...

ja buduje dom z projektu typowego firmy Archi-Projekt. Nazywa sie Aps-104 . Prawdopodobnie zostaniemy przy pomyśle z groszkiem. gaz dopiero bedzie przyłączany w tym roku. A i tak troche nas przerażaja koszty ogrzania. Kotłownia jest spora. Wejście też od garazu jest. Blaszany garaż na opał też wsie znajdzie . Kominek w tej sytuacji bedzie zwykły bez płaszca wodnego. Zastanawiamysie nad sposobem grzania wody do mycia . Nie wiem co sie robiz popiołem ale jakoś sobie poradzimy.

My generalnie zastanawiamy się, jak tu obnizyć koszty użytkowania - to się później odczuwa najbardziej. Budujemy Konwalię z biura Horyzont, ale po sporych przeróbkach - projekt wyjściowy tylko przypomina ;) Dzięki tym przeróbkom mamy dużą kotłownię (na dowolne paliwo jeśli chodzi o jej gabaryty) i... duzy salon do ogrzania ;). Jeśli chodzi o wodę, mam nadzieję, że instalacja solarna spełni pokładane nadzieje ;). Sporo osób krytykuje niiekonomiczność takiego wydatku, ale ceny paliw idą do góry i za kilka lat może się okazać, że to nie był żaden wybryk. Instalację co też przygotujemy tak, żeby ewentualna zmiana pieca i rodzaju paliwa w tzw przyszłości nie zaszkodziła całemu układowi. Wiadomo - gaz jest wygodny i czysciutki, ale choroba wie, komu następnemu bracia ze Wschodu kurek zakręcą :roll: Zastanawialismy się swego czasu nad rekuperatorem - ale przeraził mnie potencjalny brud gromadzący się w przewodach i marne na razie pomysły na czyszczenie tego... Także - tyle pomysłów.

P.s. - mam nadzieję, że jednak koszty ogrzewania gazowego nas nie wykończą - znajomy za dom o podobnych gabarytach ogrzewany propanem płaci ok. 400/mc, a propan jest sporo droższy

im wiecej wydajemy i kombinujemy tym mniejsze korzysci.

babo budowniczy popieram rezygnacje z kominka z plaszczem TO BEZ SENSU i mowie to glosno-czysta marketingowa plapka(pomijam jesli jest to glowne zrodlo energii)