Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gminna Oczyszczalnia ścieków-sąsiedztwo-Pytanie

Recommended Posts

Witam serdecznie.Odebrałem właśnie Plan Zagospodarowania Przestrzennego i wyczytałem,że ok.300m od mojej działki przewidziana jest budowa gminnej oczyszczalni ścieków.Czy ktoś ma może doświadczenia z takiego sąsiedztwa?Myślę tu przede wszystkim o ew .,,atrakcjach zapachowych,, lub innych niedogodnościach.Dodam,że pomiedzy działką a terenem oczyszczalni jest ok.50m pas gęstego lasu(pewnie to bez znaczenia :-) )

Pozdrawiam

Perfumeryja to nie jest. Jeśli oczyszczalnia jeszcze nie stoi to pilnuj projektu jej budowy. Są technologie mniej lub bardziej uciążliwe zapachowo. Na etapie inwestycji, gdy płaci UE powinni zastosować specjalne pokrywy zbiorników. Jeśli tego nie zrobią od razu będzie ciężko przekona gminę, żeby wydała na nie ekstra własną kasę.

sekret tkwi w technologii, nie tylko zapach ale także hałas może być utrapieniem, OŚ to obiekt działający 7/24, zacierające się łożysko aeratora może wyć miesiącami zanim się ktoś zlituje i wymieni, OŚ to także często zlewnia ścieków dowożonych a więc i ruch aut asenizacyjnych

w oczyszczalniach siedzę, że tak powiem zawodowo, dowiedz się o sczegóły technologii to będzie więcej informacji do przemyśleń

Witam

Właśnie wróciłem z gminy(urzędu) i okazuje się że sprawa jest już nieaktualna,ponieważ w zeszłym tygodnu nastąpiła zmiana koncepcji i ścieki będą odprowadzane do innej miejscowości,w której rozbudowana będzie dotychczasowa oczyszczalnia,co nie ukrywam cieszy mnie niezmiernie :D Mam nadzieję że te plany nie ulegną zmianie.

Dziękuję wszystkim za szybką reakcję i pomoc.

Pozdrawiam

• 12 years później...

Witam,

Nie zakładam nowego wątku bo temat jest identyczny jak ten sprzed 8 lat - planuję zakup działki, w której sąsiedztwie znajduje się gminna oczyszczalnia ścieków (lub część jej infrastruktury?). Dokładnie rzecz ujmując:

przepustowość 150 m3/d.

Oczyszczalnia składa się z dwóch elementów:

1. Zmodernizowany moduł biologiczny oczyszczalni ścieków MU 67 jako pierwszy stopień oczyszczania ścieków.

2. Dwa reaktory biologiczne pracujące sekwencyjnie.

Odległość od działki to jakieś 250 - 350 m.

Chciałabym poznać Waszą opinię na temat możliwych uciążliwości z tego płynących (zapach, hałas).

Będę bardzo wdzięczna za pomoc!

Pozdrawiam!