Renia i Piotr 06.01.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Witam serdecznie.Odebrałem właśnie Plan Zagospodarowania Przestrzennego i wyczytałem,że ok.300m od mojej działki przewidziana jest budowa gminnej oczyszczalni ścieków.Czy ktoś ma może doświadczenia z takiego sąsiedztwa?Myślę tu przede wszystkim o ew .,,atrakcjach zapachowych,, lub innych niedogodnościach.Dodam,że pomiedzy działką a terenem oczyszczalni jest ok.50m pas gęstego lasu(pewnie to bez znaczenia ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 07.01.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Perfumeryja to nie jest. Jeśli oczyszczalnia jeszcze nie stoi to pilnuj projektu jej budowy. Są technologie mniej lub bardziej uciążliwe zapachowo. Na etapie inwestycji, gdy płaci UE powinni zastosować specjalne pokrywy zbiorników. Jeśli tego nie zrobią od razu będzie ciężko przekona gminę, żeby wydała na nie ekstra własną kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas 07.01.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 sekret tkwi w technologii, nie tylko zapach ale także hałas może być utrapieniem, OŚ to obiekt działający 7/24, zacierające się łożysko aeratora może wyć miesiącami zanim się ktoś zlituje i wymieni, OŚ to także często zlewnia ścieków dowożonych a więc i ruch aut asenizacyjnych w oczyszczalniach siedzę, że tak powiem zawodowo, dowiedz się o sczegóły technologii to będzie więcej informacji do przemyśleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia i Piotr 07.01.2006 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Dziękuję za wskazówki.Od przyszłego tygodnia w takim razie zaczynam drążyć temat na całego w Gminie...Jak tylko uzyskam bliższe informacje będę informował.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 07.01.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 No i kierunek jest istotny.Mamy przewagę wiatrów zachodnich (patrz t.zw. róża wiatrów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia i Piotr 07.01.2006 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Doszukałem się informacji,że oczyszczalnia ma mieć przepustowość 500(m/3) /d .Duża to oczyszczalnia czy też mała? Pozdrawiam,kompletny laik w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas 07.01.2006 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 500 m3/dobę to rozmiar że tak powiem gminy, mniejsza zresztą o wielkość ważna jest technologia, SBR, lemna, osad recyrkulowany, albo jeszcze jakaś, zorientujcie się w szczegółach przy "sprzyjających" warunkach, np przy mgle, OŚ mozna wyczuć z kilometra albo i dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia i Piotr 09.01.2006 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witam Właśnie wróciłem z gminy(urzędu) i okazuje się że sprawa jest już nieaktualna,ponieważ w zeszłym tygodnu nastąpiła zmiana koncepcji i ścieki będą odprowadzane do innej miejscowości,w której rozbudowana będzie dotychczasowa oczyszczalnia,co nie ukrywam cieszy mnie niezmiernie Mam nadzieję że te plany nie ulegną zmianie. Dziękuję wszystkim za szybką reakcję i pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaWrb 10.12.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Witam,Nie zakładam nowego wątku bo temat jest identyczny jak ten sprzed 8 lat - planuję zakup działki, w której sąsiedztwie znajduje się gminna oczyszczalnia ścieków (lub część jej infrastruktury?). Dokładnie rzecz ujmując:przepustowość 150 m3/d.Oczyszczalnia składa się z dwóch elementów:1. Zmodernizowany moduł biologiczny oczyszczalni ścieków MU 67 jako pierwszy stopień oczyszczania ścieków.2. Dwa reaktory biologiczne pracujące sekwencyjnie.Odległość od działki to jakieś 250 - 350 m.Chciałabym poznać Waszą opinię na temat możliwych uciążliwości z tego płynących (zapach, hałas).Będę bardzo wdzięczna za pomoc!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts