Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Mam kilka pytań, mam nadzieję, że ktoś pomoże mi rozwiać pewne wątpliwości.

Jestem na etapie planowania(czekam teraz na pozwolenia) i moje wątpliwości dotyczą projektu, który wybralismy.

Zastanawiam sie bowiem, czy nie jest on za drogi i za duzy.

Niestety nie moge zamieścić tu zdjecia ani linka, ale postaram sie dokładnieopisac o co mi chodzi:

oto opis domu:

Na dole -wiatrołap, holl, kuchnia, jadalnia, salon, gabinet, łazienka. Z salonu jest wyjście na poddasze. Na półpiętrze jest jeszcze jedno pomieszczenie (nad garażem).

Na górze sypialnia z balkonem i garderobą, 2 pokoje dziecieków oraz garderoba. schowek - cóś takiego...

W bryle podwójny garaż.

Dom teoretycznie spełnia warunki taniego domu: zwarta bryła, dwuspadowy dach, zadnych wykuszy i ozdobników....ALE

jest wg mnie spory - tj. nie jest to jakis pałac, ale mieliśmy w planie 120 - 130 m2 a doszlismy do 170 - 180m2. W tym jest to jedno 30 - metrowe pomieszczenie nad garażem, którego nie musimy wykańczać - (przynajmniej na razie) Może ono spełniać funkcje stychu.

Moje pytanei brzmi: Co kształtuje cenę budowy i późniejszego utrzymania domu?? Na co poza metrażem, bryłą domu i dachem zwracać uwagę?

Drugie pytanie - bardziej prozaiczne! Czy lepiej mieć jadalnie osobną czy też stół w salonie?

Proszę bardzo o odpowiedzi bardziej doświadczonych :p :p

Dzieki

https://forum.murator.pl/topic/46133-prosz%C4%99-o-pomoc-do%C5%9Bwiadczonych-budowla%C5%84c%C3%B3w/

Paulka - wiesz ze postawilas bardzo trudne zadanie przed nami? Nie jestesmy ani Toba ani Twoja brzydsza polowka i trudno nam (jak sadze) komentowac Wasz wybor.

Jedno co wiem. Czego bym na pewno przy kolejnej chalupie nie zrobil.

Ograniczylbm metraz do niezbednego minimum - wybudowac to pestka, nawet pozniej ogrzac to tez pestka.....ale juz te metry utrzymac w czystosi, ladzie i porzadku - to jest wyzwanie !!! No chyba, ze bedzie tez sluzbowka :)))) i pomoc do tych spraw :)))

Raczej wybudowalbym dom parterowy, bez schodow. Mam dosc schodow na codzien by jeszcze w chalupie sie meczyc i latac po nich po byle co :)

A co do kuchni.....w mojej bylej chalupie, ktora pogibana strasznie (kazde pietro bylo na roznym poziomie-moze keidys zeskanuje projekt i go zamieszcze?) kuchnia byla wydzielona, z wyjsciem na taras jaki stworzyl garaz. I tam wiekszosc zycia sie skupiala. Fakt - nie mielismy z byla dzieci. Kuchnia to takie przytulne miejsce gdzie najchetniej sie gada, kloci, kocha .... o przepraszam - zagalopowalem sie w opisie ;). Stad ograniczona jej przestrzen ma swoje zalety - stad stol jadalny zostawilbym w kuchni :)

dzieki!

Właśnie o to mi chodziło! Opinie ludzi, którzy coś na ten temat wiedzą :lol:

My mamy teraz dwa małe pokoje, cieżko wiec przewidzieć jaki układ pomieszczeń byłby dla nas najlepszy - nie chce sie też zachłysnąć metrażem i czuć sie przytłoczona np 40 metrowym salonem..

Witaj Paulka,

jestem z grupy "zwykłych śmiertelników" i wydaje mi się, że dom 180m2 nie jest w rzeczywistości tak duży.

Ja osobiście wybrałam właśnie taki. Widziałam dom (wnętrza) o pow. 350m2 i wcale nie był to pałac. Sama byłam tym zdziwiona, że "nie widać" tej powierzchni :o

Tak się złożyło, że oglądałam wcześniej ten sam dom ( wersja oryginalna - poprzednia była powiększona w/g tego samego projektu) ,który miał 180 m2 i doszłam do wniosku, że to absolutne minimum.

Przyjmijmy, że średnia cena m2 robocizny i materiałów to ok. 1800 zł. Jeśli więc myślałaś o powierzchni 130 m2, a wychodzi Ci o 50 m2 więcej , to znaczy, że różnica w kosztach będzie wynosiła 90 tys. To dużo , ale

przecież dom to nasza inwestycja "na lata". Te koszty są przy stanie "pod klucz", można je zmniejszyć ! Budując systemem gospodarczym dużo można zaoszczędzić. Poza tym o kosztach decydują materiały i standart wykończenia.

Sama musisz zadecydować, czy będzie dla Ciebie lepszy wariant w wersji 130 , czy 180 m2.

A jeśli chodzi o jadalnię , to mnie osobiście najbardziej odpowiada typowa jadalnia z dużym stołem, przy którym w razie potrzeby zasiądzie cała rodzinka ( 12 - 18 osób). Podoba mi się otwarta przestrzeń, ale z wydzielonymi aneksami, co daje wrażenie przytulności . Dobrze by było, gdyby w kuchni zmieścił się nieduży stół , taki na codzień, by przysiąść , pogadać i zjeść śniadanko.

Tak więc jadalnia obok kuchni i salonu. W salonie tylko kanapy , fotele , muzyczka no i ława na odstawienie drinka :wink:

Wszystkie pomieszczenia niby razem, a osobno 8)

Serdecznie pozdrawiam

-------------------

Agnieszka

http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=418

Kosztorys jest...cóz zaskakująco niski.

Co myślicie? Naprawdę byłby taki tani?

Układ pomieszczeń taki jakby mi odpowiadał...

W Archipelagu podają jedynie koszt zakupu materiałów na stan surowy zamknięty. Do nich trzeba dodać koszt robocizny.

Ale i tak, ta kwota podana, jest dziwnie niska :roll:

Też mam projekt z tej Pracowni i też nie znam nawet przybliżonych kosztów budowy. Może po wycenie ekipy budowlanej będę wiedziała więcej ?

Paulka to na stronie Archipelagu to zaledwie wstęp do kompletnego kosztorysu :D

Jak sami piszš sš to ceny netto, bez robocizny i instalacji (a i cennik pewnie też z 2003 r:-)

A już rozbawia mnie np. takie coœ:

- na stronie głównej z opisem projektu: wykończenie - stolarka okienna

drewniana

- w kosztorysie: okna jednokomorowe z PCV

Praktycznie każda pracownia zaniża koszty domu, przecież z kilku podobajšcych się nam porównywalnych projektów wybierzemy ten z tańszym kosztorysem

Pozdrawiam

To fakt, że w tych kosztorysach to piszą co chcą, ale rzuciło mi sie w oczy, że ten kosztorys jest jakoś wyjatkowo tani.

W tej chwili (jesteśmy po paru godzinach dyskusji) jesteśmy w stanie kompromisu.

Najprawdopodobniej zdecydujemy sie na ten "stary" projekt, ale dokonamy w nim pewnych przeróbek:

- zmniejszenie powierzchni salonu i sypialni - w sumie odejdzie ok 15 metrów

-rezygnacja z jednego balkonu (i tym samym okna balkonowego)

- zmiana małej kuchni + jadalni na duzą kuchnie ze stołem jadalnianym + spiżarkę (nie posiadam teraz takowej, ale wydaje mi się, że to bardzo przydatne pomieszczenie)

Teraz tylko musimy zapytać architekta, czy to się tak łatwo da pozmieniać :wink: