Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do Wymarzonego Domku?!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 248
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję Kasiu za priv. Szkoda, że Białystok tak daleko :cry: .

Planuję zamówić okiennice w Firmie, która stawiała mi domek i chciałam mieć jakąś orientację cenową :)

Czasem zrobisz jakąś wiekszą robotę , większy zakres a tak nie cieszy i nie dopełnia jak niektóra mniejsza rzecz, jakiś szczegół. Miałam tak po zamontowaniu opasek wokół okien, dom zmienił zupełnie charakter :D

Edziu dziękujemy :lol: zgadzam się, okiennice narazie cieszą mnie najbardziej ze wszystkiego, zakupione były razem z oknami i drzwiami, firma DOMEX z Białegostoku, http://www.domex.com.pl/, cenę wysyłam na priva

http://www.domex.com.pl

bez przecinka :D :wink:

Sebastiano - dziękuję, ale wpadłam na to, że bez przecinka ma być :wink:

...bal 13,4cm/18cm, wiatroizolacja, ocieplenie-wełna mineralna gulfiber grubości 10cm, paroizolacja-folia, i wykończenie regipsami...

Czy ta folia paroprzepuszczalna dana od srodka na bal jest potrzebna ?

Troche szukalem informacji na ten temat, i to co znalazlem plus wlasne przemyslenia sklaniaja mnie do tego ze jest ona zbyteczna. Nie ma potrzeby hamowac przeplyw pary wodnej na zewnatrz. Ale moze nie mam racji ? Lepszym, ale gorszym optycznie jest danie izolacji na zewnatrz. Dla mnie wazniejszym bylo pozostawienie surowych bali wewnatrz : dalem bezposrednio na bal 10 cm welny w plytach, na to folie paroprzepuszczalna ktora przykrylem 2 cm obiciowka,

Nie będę udawać eksperta, ale z tego co czytałam to paroizolacja jest potrzebna, a na pewno nie zaszkodzi, nie chcieliśmy ocieplać domu od zewnątrz i zakrywać bale, miały być widoczne, po pewnych przemyśleniach stwierdziliśmy że w środku wystarczy jedna ściana dekorcyjna z bala-między salonem i resztą pomieszczeń a pozostałe będą wkończone regipsami. Każdy ma to co lubi :wink:

...co do okien to najpierw były mocowane do bali metelowym czymś, a potem uszczelniane pianką, pod parapetami od zewnątrz upchana była wełna mineralna żeby nie wiało, mamy nadzieję że wszystko jest dobrze zrobione...

Drewno przez caly czas pracuje. Przesuniecia/ruchy nie sa zbyt duze, ale jednak sa. Dlatego wszelkie uszczelnienia musz byc elastyczne. Z tego co czytalem, (ale nie mam praktycznych doswiadczen) pianka nie jest najlepszym rozwiazaniem przy drewnie. Moje okna byly zamocowane podobnie, ale nie uzyto uszczelnien. Po ok. 2 latach zauwazylem male przecieki : bylo to przy wietrznym skosnym deszczu. Po uszczelniu zwinieta w rurke elastyczna i nienasiakliwa pianka poliuretanowa przecieki ustaly i jest znacznie cieplej. Oslonilem takze szczeline miedzy oscieznica, a siana z bala folia ktora przykrylem ozdobnymi listwami, ale i tak jak mysle istona rzecza przy uszczelnieniu jest uzyta elastyczna uszczelka,

Kasiu Wasz zapał jest zaraźliwy.

Muszę przyznać, że mimo kiepskiej pogody Twój zapał w poszukiwaniach moblizuje do działania.

U nas chwilowy zastój i błogie lenistwo, bo stan w domku już taki , że można spokojnie żyć i wypoczywać . Twoje poszukiwania skłoniły mnie do wertowania katalogów i innych zdjęć :D

I tak trzymać :D

pozdrawiam

Edzia

Kasiu znam ten ból.

My wybór agd mamy już za sobą.

Teraz lampy, dodatki itp.

Przy wyborze kafelek wpływ na szybsze podjęcie decyzji wyboru miała niewątpliwie wizja wprowadzenia 22% stawki VAT :wink:

Kasiu, ze świeczkami romantyczniej :wink: I za prąd rachunki mniejsze.

Oglądałem właśnie tą stronkę Keystone z tymi okładzinami kamiennymi :D :D

Fajna alternatywa dla klinkieru który można zobaczyć na prawie każdej działce.

A co do piżamy to rzeczywiście wspaniała sprawa :D :D

Muszę to w najbliższym czasie potrenować bo już zapomniałem jak to jest :D

Kasiu, cieszę się, że dobry humor Was nie odstępuje mimo przeciwności losu. Trzymam kciuki by wielkanocne śniadanie było pod własnym nowym dachem. Wiosno przybywaj!!!!!!!!!!!!!

Tomku dzięki :)

jeśli nie na śniadanie, to napewno po śniadaniu pojedziemy pomieszkać trochę, krzesła jakieś składane mamy żeby przysiąśc na chwilę, radyjo, puścimy muzykę, a może i kuchnia już kompletna będzie, właściwie kuchnię możemy robić jako pierwszą, bo tam nie ma podłogówki, będzie fajnie :lol:

jak nie będzie jeszcze prawdziwej wiosny, to mam nadzieję że mrozu na pewno